miercuri, 1 mai 2013

Asociația Amicii Muzeului promovează Zalăul


În ultimii ani, Zalăul și complexul arheologic Porolissum este intens promovat atât de autoritățile locale și județene dar și de către reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Și poate cea mai bună promovare din punct de vedere al impactului vizual asupra publicului, îl fac cele două trupe de reenactment ce funcționează în cadrul Asociației ”Amicii Muzeului”: Cohors III Campestris Civivum Romanorvm Milliaria și Lupii Daciei. Cele două trupe sunt o prezență activă la diferitele festivaluri de reconstituire istorică atât din țară dar recent, și din străinătate.

Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria. Foto: Asociația "Amicii Muzeului"
Pentru prima dată, ”Amicii Muzeului” au participat la cel mai mare festival antic din Europa, Natale di Roma (Romae Dies Natalis), organizat în fiecare an pe 21 aprilie pentru a celebra fondarea Romei.
Pentru mai multe detalii despre trupele de reenactment care fac faimă Zalăului, am stat de vorbă cu cercetătorul științific din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău,  domnul dr.Dan Băcueț-Crișan  care este și președintele Asociația Amicii Muzeului Zalău.


Lupii Daciei. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Foto-Travel: Sunteți membru fondator și președintele Asociației ”Amicii Muzeului”. Când a fost creată asociația și ce obiective are?
Dan Băcueț-Crișan: Asociaţia a fost creată în anul 2011. Asociația ”Amicii Muzeului” este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, apolitică, nonguvernamentală. Scopul principal al asociaţiei este cel de promovare a culturii şi a valorilor patrimoniale cu reprezentare regională. În vederea realizării scopului,  Asociația are următoarele obiective şi activităţi (enumăr aici o parte din acestea): susţinerea morală şi materială a programelor Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău; susţinerea şi derularea activităţilor de reconstituire a unor evenimente istorice şi culturale (reenactment); valorificarea turistică a unor obiective de patrimoniu; derularea unor campanii de mediatizare a activităţilor muzeului etc.

Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria. Foto: Asociația "Amicii Muzeului"

Foto-Travel: Sub patronajul Asociației, activează două trupe de reenactment. Vă rog să le prezentați.
Dan Băcueț-Crișan: Asociația ”Amicii Muzeului” cuprinde şi două grupuri de reenactment antic (reconstituire istorică antică):
1. Grupul de reenactment (reconstituire istorică) antic roman poartă denumirea de COHORSIII CAMPESTRIS CIVIVM ROMANORVM MILLIARIA şi reprezintă reconstituirea unei cohorte (unitate militară) romane care a staţionat la Porolissum (în castrul de piatră de pe dealul Pomăt). Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei romane legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc. Cohorta reconstituie diverse manevre de front şi paradă executate de armata romană dar şi manevre ofensive şi defensive executate în timpul luptelor: defilare, întoarceri în flanc, testudo, orbi, cuneus, atacuri, retrageri etc. Prezenţa acestei cohorte ca unitate militară care a apărat castrul de piatră de la Porolissum de pe dealul Pomăt este atestată de un monument descoperit în vicusul militar (aşezarea militarilor)  de la Porolissum, monument care datează din timpul împăratului  Gordian (238-244). Cohorta rămâne la Porolissusm până la părăsirea Daciei de către romani în timpul împăratului Aurelian.
2. Grupul de reenactment (reconstituire istorică) antic dacic poartă denumirea de LUPII DACIEI şi reprezintă reconstituirea unor războinici daci din zona de nord-vest a Daciei. Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei dacice legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc.

Foto-Travel: Câți membri are fiecare formație? Cine sunt aceștia? Cum sunt selectați?
Dan Băcueț-Crișan: Fiecare grup de reenactment este compus din 15 membri voluntari. O parte dintre membri sunt angajaţi ai Muzeului din Zalău (cercetători şi muzeografi), ceilalţi lucrează  în diverse domenii (informatică, presă, domeniul bancar, radio, învăţământ etc). Văzându-ne la Porolissum Fest în timpul scenelor de reconstituire istorică, oamenilor le-a plăcut ceea ce facem, astfel că pur şi simplu au venit la noi din dorinţa de a face şi ei parte din aceste grupuri de reconstituire istorică.

Foto-Travel: E greu să fii soldat roman? Dar dac?
Dan Băcueț-Crișan: Nu este uşor să faci parte din aceste grupuri de reconstituire. Trebuie să cunoşti toate elementele de echipament pe care le îmbraci, să faci o serie de antrenamente cum să manevrezi echipamentul, să cunoşti o serie de aspecte ale istoriei dacilor şi romanilor. De altfel, nici echipamentele nu sunt chiar uşoare, mai ales armurile şi coifurile metalice!

Foto-Travel: Știu că ați participat la diverse festivaluri și evenimente de reconstrituire istorică. Care sunt cele mai importante?
Dan Băcueț-Crișan: Până în prezent, am participat la peste 20 de festivaluri şi evenimente de reconstituire istorică. Cele mai importante au fost la Moigrad-Porolissum (Porolissum Fest), Zalău (Festivalul roman) şi Sighetu Marmaţiei (Festivalul antic şi medieval). Desigur, cel mai important datorită  anvergurii şi a numărului de participanţi a fost cel de la Roma (Natale di Roma 2013).

Foto-Travel: Recent ați participat cu o parte din membrii trupelor de reenactment la Târgul de Turism al României de la București și la Târgul de Turism Touristica de la Cluj. Cum v-au primit bucureștenii? Dar clujenii?
Dan Băcueț-Crișan: La aceste târguri am mai fost şi în anul 2012. Publicul ne-a primit extrem de călduros fiind încântat de prezenţa dacilor şi romanilor care promovau Sălajul, Zalăul şi anticul Porolissum.

Foto-Travel: Ați participat pentru prima dată la Festivalul Di Natale din Roma. Cum v-au primit romanii? Cum e să fii ”roman de la marginea imperiului” și să defilezi pe străzile Romei?
Dan Băcueț-Crișan: Festivalul organizat la Roma poartă denumirea de ROMAE DIES NATALIS MMDCCLXVI (ROME’S FOUNDATION ANNIVERSARY 2013). Acesta este un festival de talie europeană la care care sunt invitate să participe asociaţii de reconstituire din zona istoriei antice ce prezintă replici de echipamente militare şi civile din diverse zone care au făcut parte în antichitate din Imperiul Roman sau care au avut legături culturale cu acesta. Cu această ocazie sunt prezentate diverse aspecte ale culturii şi civilizaţiei antice şi sunt promovate monumente şi situri istorice datate în antichitatea romană. De asemenea, diversele zone/regiuni reprezentate arată varietatea mediilor culturale care făceau parte din Imperiul Roman, dar în acelaşi timp şi unitatea acestuia.  Asociația ”Amicii Muzeului” din Zalău a particpat la acest festival cu un număr de 46 voluntari costumaţi în replici după costume / echipamente  civile şi militare dacice şi romane.



Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria la Roma. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Festivalul ROMAE DIES NATALIS MMDCCLXVI (Rome's Foundation Anniversary 2013) are două componente majore: o paradă şi prezentarea costumelor de epocă (antice) care se desfăşoară într-un cadru natural cu multe monumente antice romane în zona Circus Maximus - Colosseum; respectiv reconstituirea unei mari bătălii antice dintre armata romană (diverse asociaţii care reconstituie unităţi ale armatei romane) şi celelalte popoare antice (diverse asociaţii care prezintă popoare cu care romanii au intrat în conflict pe parcursul istorie lor). Asociația ”Amicii Muzeului” din Zalău a participat la toate aceste activităţi.

Romanii de la Porolissum pe străzile Romei. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Prezenţa asociaţiei noastre la acest festival a reprezentat o oportunitate deosebită de a face cunoscută istoria naţională, de a face cunoscută România, de a promova valorile de patrimoniu care se află în judeţul Sălaj, în special a vestigiilor istorice dacice şi romane din Complexul Arheologic de la Moigrad-Porolissum. Totodată, participarea la acest festival a constituit o excelentă ocazie de a promova festivalurile de reconstituire istorică care au tradiţie la Moigrad-Porolissum (Porolissum Fest) şi Zalău (Festivalul Roman), ceea ce poate duce la creşterea vizibilităţii internaţionale a României per ansamblu şi a Porolissumului în particular, determinând astfel şi creşterea numărului de turişti interesaţi să viziteze România.
Publicul de la Roma este obişnuit cu manifestări de acest gen, astfel că prezenţa asociaţiilor de reconstituire istorică a fost primită cu căldură. Romanii şi dacii asociaţiei au fost aplaudaţi de numerosul public prezent, dar mai ales dacii au stârnit strigăte de admiraţie dar şi curiozitate din partea publicului.
Stindardul Asociației ”Amicii Muzeului”. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

manevre militare pe străzile Romei. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Foto-Travel: Cum a perceput istoricul Dan Băcueț, Roma?
Dan Băcueț-Crișan: Roma este impresionantă prin frumuseţea monumentelor sale. Ca istoric pot să spun că este locul unde poţi simţi grandoarea şi măreţia Imperiului Roman

Foto-Travel: Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează după Roma?
Dan Băcueț-Crișan: Anul acesta vom participa la mai multe evenimente de acest gen., în primul rând Zilele Muzeului, Porrlissum Fest şi Festivalul Roman. Mai sunt alte căteva la care am mai fost dar sunt şi câteva  la care vom participa pentru prima dată. Cert este că avem o agendă încărcată.

Romanii de la Porolissum lângă Colloseum. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Trupele de reenactment din Zalău. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria. Foto: Asociația ”Amicii Muzeului”

Mulțumim Asociației ”Amicii Muzeului” pentru fotografiile realizate la Festivalul Natale di Roma, care ilustrează acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...