vineri, 7 iunie 2013

Bistrița-Năsăud a învins Sălajul în Bătălia Județelor

Îți plac competițiile? Îți plac acele concursuri în care te poți implica printr-un vot? Vrei să faci ceva pentru județul tău? Vrei ca despre acesta și despre frumusețile lui să audă o țară întreagă? Este simplu, participă la campania inițiată de Postul de televiziune Digi24 intitulată ”Raport de țară” și votează județul preferat.


La împlinirea unui an de existență, Digi24 a pornit o campanie de anvergură menită să atragă atenția asupra unui subiect extrem de actual: regionalizarea României. Timp de 6 luni, postul de televiziune dă un ”Raport de țară” realizând un clasament al județelor. Practic, în fiecare zi în cadrul jurnalelor de știri de la orele 9,00; 13,00; 19,00 și 20,00 vor fi prezentate reportaje din câte două județe, ce se vor ”confrunta” pentru a obține un scor bun acordat de specialiști.


În aceste zile, echipele Digi24 se află  concomitent în județele Sălaj și Bistrița-Năsăud, județe ce vor face parte în proiectul de regionalizare propus de guvern din regiunea Nord-Vest, alături de județele Cluj, Satu-Mare, Maramureș și Bihor. La o privire fugară peste județele ce vor compune regiunea Nord-Vest, se poate constata un dezechilibru între județele cotate mai bine din punct de vedere economic și cele care nu stau atât de bine la acest capitol. Pe de o parte sunt Cluj, Bihor, Satu-Mare și Maramureș iar pe de altă parte sunt Sălaj și Bistrița-Năsăud. Din punct de vedere turistic, greu se poate face o clasificare,  fiecare județ are cu ce se lăuda. Diferența o face doar modul în care autoritățile județene știu să facă marketing turistic, știu să-și promoveze ”produsul turistic”. 



Dacă Maramureșul este considerat (pe nedrept) județul Bisericilor de lemn, dacă Bistrița-Năsăud  este asimilat cu moștenirea sașilor reflectată în arhitectura localităților  iar Bihorul și Clujul se pot lăuda cu un cadru natural de excepție, județul Sălaj are câte ceva din fiecare. Are o moștenire istorică reflectată în castrele romane și în cetățile medievale, are cele mai multe biserici de lemn, are un caracter multicultural dar și rezervații naturale spectaculoase. Și mai are un atu: se va găsi în centrul noii regiunii.

Datele statistice arată că Bistița Năsăud este aproape dublu ca și întindere (Bistrița-Năsăud: 5.355 km2 / Sălaj: 3.864 km2) dar are aproximativ același număr de locuitori (Bistrița-Năsăud: 277.861 locuitori / Sălaj: 217.895 locuitori). Fiecare județ are câte un municipiu reședință de județ și câte 3 orașe. Și la numărul de comune, situația este aproape identică (Bistrița-Năsăud: 57 / Sălaj: 58). Din punct de vedere al structurii populației, Sălajul are o comunitate maghiară destul de puternică spre deosebire de Bistrița-Năsăud (Bistrița-Năsăud: 93,51% români, 5,06 % maghiari, 1,18 % romi, 0,25 % alte naționalități / Sălaj: 72,17 % români, 23,58 % maghiari, 3,40 % romi).



Postul Digi24 a realizat și difuzat în aceste zile, o serie de materiale despre județul Sălaj, care încearcă (și din punctul meu de vedere au și reușit) să surprindă realitatea așa cum este ea. O simplă enumerare a domeniilor vizate și a titlurilor de presă, este sugestivă pentru modul în care este perceput județul:

În cea de a 13-a confruntare, dintre Sălaj și Bistrița-Năsăud, cei mai mulți dintre specialiști au acordat nota 7 sau 8 ambelor județe. Diferențele au fost  vizibile pe zona economică (Bistrița-Năsăud primind nota 7 iar Sălajul nota 6), în zona legată de calitatea vieții (Bistrița-Năsăud / Sălaj – scor 8 la 7), respectiv istorie (Bistrița-Năsăud a primit nota 8 iar Sălajul nota 7). Doar în ce privește accesul la resurse, Sălajul a depășit județul concurent, a primit nota 8 iar Bistrița-Năsăud nota 7. Astfel, per total, în această confruntare, județul Bistrița-Năsăud s-a impus în fața județului Sălaj cu scorul de 67 la 65. Articolul complet poate fi citit aici.

La ora redactării acestui articol, județul Sălaj se afla în clasamentul național pe poziția 32 cu 1032 de voturi iar județul Bistrița-Năsăud se afla cu doar două locuri mai sus, pe poziția 28 cu 1480 de voturi. Celelalte județe din viitoarea regiune Nord-Vest sunt poziționate astfel: Bihorul este pe locul 6 cu 8630 voturi, Maramureșul este pe 18 cu 2673 de voturi, iar Clujul este pe locul 21 cu 2229 de voturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...