sâmbătă, 22 iunie 2013

Muzeele Lumii (1) - Colecția de entomologie de la Zalău

S-a tot vorbit în ultima vreme de fluturii exotici din Sălaj, în contextul în care la Jibou, într-una din serele Grădinii Botanice a putut fi admirată expoziția de fluturi vii. Puțini știu însă că la Zalău se află una dintre cele mai bogate colecții de fluturi exotici din țară. Cum a ajuns Zalăul să aibă o asemenea colecție, vom încerca să aflăm împreună cu doamna Bodola Kinga – muzeograf în cadrul Galeriilor de Artă ”Ioan Sima” Zalău. Cu această ocazie, inaugurăm rubrica ”Muzeele Lumii”. Pentru rubrica inaugurală nu puteam să alegem un alt muzeu, Zalăul are cu ce se lăuda în acest domeniu și colecțiile sale muzeistice merită să fie cunoscute.


Galeriile de Artă ”Ioan Sima”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău,  adăpostesc în cadrul unei expoziții permanente o impresionantă colecție de entomologie pe care și-ar dori-o multe din muzeele de științe naturale din țară sau străinătate. Sunt expuse insecte, fluturi și gândaci de diferite forme și mărimi din aproape toată lumea.

Galeriile de Artă ”Ioan Sima” Zalău


În anul 1984, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău achiziționează de la colecționarul Takács Adalbert aproximativ 7300 de exemplare de insecte. Colecția ce cuprinde multe exemplare rare, a fost îmbogățită an de an, prin colectări și schimburi făcute cu diverși colecționari din țară și din străinătate. În prezent aceasta numărând aproximativ 12.000 de exemplare de insecte autohtone și exotice din 20 de țări și de pe toate continentele. O parte dintre exponate sunt expuse în cadrul expoziției permanente din cadrul Galeriilor de Artă ”Ioan Sima” și reprezintă cea mai vizitată colecție permanentă a muzeului. 

Colecționarul Takács Adalbert (1924-2010) s-a născut la Zalău la 26 august 1924. A absolvit Facultatea de Drept şi Economie la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1947), fiind licenţiat în drept. A lucrat ca economist în mai multe unităţi din Zalău (1948-1984) dintre care amintim Întreprinderea Judeţeană de Gospodărie Comunală şi Locativă, Direcţia Judeţeană de Statistică etc. Atras de mic de fascinanta lume a insectelor, a reușit pe parcursul a mai bine de 20 de ani să cutreiere aproape toată țara și să colecteze insecte de toate formele și dimensiunile. Ca biolog autodidact a reușit să contacteze prin intermediul Facultății de Biologie din Cluj o serie de colecționari din Europa dar și de pe alte continente. A reușit să efectueze o serie de schimburi cu muzee de profil din țară: Muzeul ”Banatului” din Timișoara, Muzeul ”Grigore Antipa” din București, Muzeul ”Bruckenthal” din Sibiu, muzeele din Târgu-Mureș, Cluj dar și cu muzee din străinătate: Franța, Danemarca, Belgia,  Italia, Algeria, India, Brazilia, Peru, SUA, Japonia etc. Este membru fondator al Societății Lepidoptereologică Română din Cluj, obținând în anul 2000, la 10 ani de la înființarea acesteia, diploma ce-i atestă meritul adus la dezvoltarea entomologiei românești.

Takács Adalbert și o parte din diplomele obținute. Foto: arhiva personală Bodola Kinga
Colecționarul Takács Adalbert. Foto: arhiva personală Bodola Kinga

Colecția de fluturi și insecte de la Zalău este deosebit de atractivă, mai ales pentru copii. Un loc central îl ocupă impresionanta colecție de fluturi de pe toate continentele. De forme și dimensiuni diferite, având un colorit viu și spectaculos, fluturii expuși aici  acoperă atât teritoriul României cât și toate continentele. Nu se poate să nu remarci frumusețea exemplarelor expuse aici, să nu te minunezi de culorile vii și de formele spectaculoase ale acestora.

Vrând să aflăm mai multe despre această colecție deosebită, am stat de vorbă cu doamna Bodola Kinga, muzeograf în cadrul Galeriilor de Artă ”Ioan Sima”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Bodolo Kinga este nepoata regretatului colecționar Takács Adalbert și știe cel mai bine istoria acestei colecții impresionante. Doamna Bodola a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări pentru care îi mulțumim:

Foto-Travel: Ce ne puteţi spune despre colecţionarul Takács Adalbert? Cum s-a ajuns la această colecţie impresionantă?

Bodola Kinga: Pe lângă activitatea profesională, Takács Adalbert a fost pasionat de natură şi în mod special de insecte, de a cunoaşte lumea fermecătoare şi secretă a insectelor, de formele şi culorile splendide ale acestora - adevărate opere de artă ale naturii. Această pasiune datează încă din copilărie. A realizat o colecţie de insecte din 20 de ţări de pe toate continentele, pe parcursul a 50 de ani. Ca biolog autodidact a reuşit să contacteze prin intermediul Facultăţii de Biologie din Cluj-Napoca mai mulţi colecţionari din Europa dar şi de pe alte continente. Colecţia de insecte a fost realizată prin cercetarea terenului în diferitele zone ale ţării, începând de la munţii înalţi şi până la malul Mării Negre, aproape din toate judeţele ţării. După ce a reuşit să colecteze specii variate din ţară şi-a extins această activitate printr-o colecţie de insecte exotice, făcând schimburi de material cu diferiţi colecţionari sau muzee, ca Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul ”Grigore Antipa” din Bucureşti, Muzeul Bruckenthal din Sibiu, Muzeul din Târgu-Mureş, Sighişoara, Suceava sau cu muzee de peste hotare: din Franţa, Danemarca, Belgia, Italia, Elveţia, Algeria, India, Brazilia, Peru, S.U.A., Venezuela, Chile, Japonia, Indonezia, etc. Toată colecţia a fost rezultatul muncii de mai multe decenii a iubitorului de natură Takacs Adalbert, nume cunoscut şi pe plan internaţional.




Foto-Travel: Ce contribuţii a avut Takacs Adalbert la dezvoltarea entomologiei?
Bodola Kinga: În ţară a făcut cercetări şi studii privind răspândirea insectelor şi varietatea lor în diferite regiuni ale ţării-zonele de munte, de deal şi de şes, începând cu judeţul Sălaj, continuând apoi cu Maramureş, Caraş Severin, Dobrogea, Delta-Dunării, Carpaţii Meridionali, Apuseni şi Răsăriteni. Pasiunea lui cea mare au fost ”fugarii”. În perioada de cercetare, a descoperit o subspecie nouă, nedescrisă încă în literatura de specialitate până în anul 1992, un coleopter din genul Carabus de pe muntele Gutâi, cu denumirea ”Carabus hampei gutâiensis Takacs et Lie”. El fiind cel care a identificat această nouă specie de gândac, căreia pe lângă numele latinesc, i s-a ataşat şi cel de ”Takacs” în semn de omagiu din partea cercetătorilor. Această subspecie de pe muntele Gutâi, creşte numai în pădurile de fag din apropierea oraşului Baia-Sprie. Cu ajutorul altui colecţionar, medic din Lugoj ”Lie” a reuşit să omologheze subspecia. El avea o relaţie foarte strânsă cu specialişti din Japonia. Astfel acest exemplar a fost identificat pe baza analizei efectuate şi de profesorul universitar din Tokio, Dr.Ishikawa Ryosuke, savant specialist în domeniu. A redescoperit locul de ambianţă în zona industrială a oraşului Zalău a gândacului de Zalău, anume: ”Carabus hampei var.zilahiensis” care a fost descoperit la începutul secolului XX în împrejurimile oraşului de către medicul Zilahi Kiss Endre; gândac cu care a reuşit multe schimburi exotice şi din care a trimis multe exemplare la muzeele dinl Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş. Pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea entomologiei româneşti, primește ”Diploma SLR 1990-2000-10 ani de activitate”,  - bunicul meu fiind unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Lepidopterologice Române (Cluj-Napoca,1990).




Foto-Travel: Cum a intrat Muzeul Judeţean în posesia colecţiei?
Bodola Kinga: Când a fost demolată casa în care a locuit de pe strada Clujului (actuala stradă Gheorghe Doja), neavând spaţiu adecvat pentru depozitare, mai multe muzee din ţară (Muzeul ”Grigore Antipa”- Bucureşti; Muzeul Banatului-Timişoara) s-au arătat interesate de colecție. Autorităţile locale de atunci n-au fost de acord şi de aceea, colecția a fost achiziţionată în 1981 de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă. În anul 1986 s-a deschis prima expoziţie de insecte la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. 



Foto-Travel: Câte exponate numără colecţia? Cum sunt clasificate acestea?
Bodola Kinga: Colecţia cuprinde multe exemplare rare, în special fluturi de zi, care nu se decolorează la lumină. Colecţia cuprinde şi specii întâlnite doar pe teritoriul ţării noastre. Numărul insectelor exotice reprezintă 36 la sută din numărul total din inventar. În anul 1984, colecţia achiziționată de muzeu avea 7341 de exemplare: din care 3466 fluturi, 3875 gândaci. Acest număr a fost îmbogăţit atât prin colectări cât şi prin schimburile efectuate cu colecţionari străini. Colecţia astăzi numără în total 12.446 de exponate, dintre care 4904 fluturi şi 7542 gândaci. 



Foto-Travel: Care sunt cele  mai apreciate exponate de către vizitatori?
Bodola Kinga: Vizitatorii și în special copiii apreciază cel mai mult speciile de fluturi din America de Sud – ”Morpho” dar și speciile de fluturi de noapte, uriaşi din Asia ”Attacus edwardsii” sau ”Attacus atlas”. Deosebit de atractive sunt și exemplarele de gândaci, cele mai interesante sunt gândacii uriaşi cu mai multe coarne: Chalyosoma caucazus - din Columbia,  Megasoma elephas - din Venezuela; gândacii zburători: Goliathus din Africa; croitorii (Cerambycidae) cu antene lungi  sau gândacii ornamentali (specii Buprestidae) care sunt lucioși având culori foarte vii. Și speciile de scorpioni sunt apreciate de către vizitatori: scorpionul mic - Euscorpius carpathicus - descoperit la Băile Herculane, scorpionul din Malaysia - Palamneus fulvipes sau scorpionul din Africa - Centruroides gracilis.




Foto-Travel: Care este cea mai frumoasă amintire legată de colecţia de entomologie?
Bodola Kinga: Cele mai frumoase şi mai interesante amintiri pentru mine, sunt excursiile împreună cu bunicul meu şi cu toată familia, de unde nu putea lipsi fileul entomologic, plicurile triunghi (pentru capturarea fluturilor), cutiuţe de conserve sau de plastic, spirt sau oţet (pentru capcane pentru gândaci) şi nu în ultimul rând adunarea larvelor din pădure. Bunicul ştia exact locul unde trebuie să cercetăm terenul şi să adunăm diferite larve de pe anumite specii de plante şi numai într-un anumit loc de pe plantă (plantă gazdă), de la diferiţi fluturi. Acasă şi-a amenajat un spaţiu cu un acvariu mare, unde a asigurat temperatura, umiditatea adecvată a mediului ambiant, unde să eclozeze larvele. Aşteptam uimită şi cu nerăbdare până când larvele au început să-şi ţese o căptuşeală mătăsoasă de care s-au agăţat cu cârligele. După ce s-au odihnit o scurtă perioadă s-au transformat în pupe. Peste câteva săptămâni când pupa a devenit matură, învelişul chitinaş s-a rupt în spatele capului şi a permis eclozarea fluturelui adult (imago). Această imagine era senzaţională pentru mine să văd de mic copil aceste etape ale metamorfozei fluturilor şi zborul fluturilor adulţi în acvariu. Bunicul a reuşit astfel să crească diferite specii de fluturi în condiţiile in vitro şi în acest fel îmbogăţind colecţia.






Activitatea publicistică:

Activitatea științifică a colecționarului Takács Adalbert este una consistentă, acesta publicând o serie de studii în reviste de specialitate sau în Acta Mvsei Porolissensis, revista Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Printre acestea trebuie amintite:
  • Konig Frederic: Consideraţii biogeografice şi ecologice asupra faunei de lepidoptere din Nord-Vestul Transilvaniei, vol.XI, Zalău(1987)
  • Vicol Vasile: Carabus auronitens escheri Palliardi 1825, studiu sistematic şi biogeografic, vol.XI, Zalău(1987)
  • Bodola Kinga şi Takács Adalbert: Cercetarea biotipurilor unor specii endemice de coleoptere din genul,,Carabus Linne” în partea de nord a Transilvaniei, vol.XXIV, Zalău (2002)
  • Takács Adalbert: O valoroasă specie de carabus în nordul ţării-Carabus Seriatissimus Reitter 1896, vol.XXIV, Zalău(2002)
  • Takács Adalbert: Descoperirea coleopterului ,,Carabus hampei gutâiensis Takacs et Lie”, vol.XXIV, Zalău(2002)

Despre colecționarul Takács Adalbert s-a scris mult, iată selectiv câteva referințe critice în volume: Romániai  Magyar Ki Kicsoda.Oradea, R.M.D.SZ.-Scripta, 1997
  • Erdélyi Magyar Ki Kicsoda.Oradea, Editura Scripta, 2007
  • Szilágysági Évkönyv, Zalău, Editura Asante Impex, 2006
  • Lie Pompiliu: Carabus hampei gutâiensis Takacs et Lie. În: Folia Entomologică-Hungarica, Budapest,1992
  • Kovács Kuruc János: ”Világéletemben rovargyűjtés volt a szenvedélyem”. Köszöntjük a 80 éves Takács Albertet. În: Hepehupa, an.3, nr.1 (2004)

Informații utile:
  • Informații despre colecția de entomologie, dar și despre Galeriile de artă ”Ioan Sima”, pot fi obținute de pe site-ul Primăriei Zalău sau de pe site-ul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
  • Colecția de entomologie de la Zalău, poate fi vizitată zilnic, de marți până vineri între orele 9,00 - 17,00. Sâmbăta și Duminica muzeul este deschis din două în două săptămâni.
  • Prețul unui bilet de intrare este de 3 lei pentru adulți și de 1,5 lei pentru grupuri organizate de elevi și studenți
  • Se percepe taxă pentru filmat în spațiul muzeului (2,5 lei / minut); fotografiat (20 lei); închiriat săli de expoziții (50 lei / activitate); fotografiat evenimente personale individuale sau de grup (100 lei).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...