luni, 3 iunie 2013

Jurnal lusitan (1): Portugalia de Nord



Pe 10 iunie se aniversează Ziua Națională a Portugaliei. Foto-Travel dedică acestei sărbători o serie de articole despre regiunea Minho din nordul Portugaliei. Pentru început, vă invităm să faceți cunoștință cu această regiune. Tot în cinstea acestei sărbători, vom afișa un banner special conceput pentru acest eveniment.


Portugalia a devenit de câțiva ani buni o destinație turistică de top. Situată în extremitatea vestică a continentului european, pe malul Atlanticului, impresionează printr-un relief bogat, printr-o climă și cultură mediteraneeană în sud și atlantică în nord, cu așezări pitorești cramponate în timp dar în același timp cu o infrastructură modernă, cu oameni calzi și primitori, cu o tradiție puternic ancorată în religie. Partea de nord a Portugaliei, formată din districtele Viana do Castelo, Braga și Porto ce împreună formează regiunea istorică Minho, este mai puțin explorată de turiști, fiind oarecum în umbra capitalei Lisabona sau a insulelor Madeira și Azores. Totuși, cei care vizitează nordul Portugaliei vor fi plăcut surprinși de cultura bogată, de locurile încărcate de istorie, de orașe spectaculoase care îmbină arhitectura medievală cu cea modernă, de parcurile naturale și gastronomia specifică.

Portugalia de Nord

Desigur, cel mai spectaculos oraș al țării, rămâne Porto. Orașul care a dat nume țării și celebrului vin (Vinho do Porto) se află pe râul Douro, aproape de vărsarea acestuia în Atlantic. Este cunoscut încă din antichitate, romanii numindu-l Portus Cale.  Cu o arhitectură spectaculoasă ce îmbină armonios stilul medieval regăsit îndeosebi în centrul vechi, inclus din 1996 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cu stilul colonial din epoca de glorie a marilor descoperiri geografice, Porto este un oraș cosmopolit. Nicăieri nu vei găsi o gară mai frumoasă cum este cea din Porto, decorată cu faianță colorată (azulejos) sau două poduri construite de celebrul Gustave Eiffel. Nicăieri nu vei descoperi savoarea vinului de Porto, care nu este un vin în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un aperitiv, extrem de dulce și foarte tare în același timp. Orice pachet turistic include o vizită la nenumăratele crame care produc și comercializează celebra licoare. După vizita printre butoaie urmează momentul mult așteptat, degustarea vinului. O croazieră pe râul Douro, ce trece pe sub celebrele poduri și te poartă până acolo unde fluviul se contopește cu oceanul, este de asemenea o experiență de neratat.

Porto: vase vechi pe râul Douro

Pod construit de Gustave Eiffel peste râul Douro

Vin de Porto în crama Offley

Mai la nord, districtul vecin Braga este renumit pentru orașele spectaculoase, cu o arhitectură medievală influențată de stilurile gotic, baroc și renascentist contopită într-un stil unic, fascinant, sobru și bogat ornamentat în același timp: stilul mudéjar. Braga, capitala districtului, aflată pe locul celebrei cetăți romane Bracara Augusta, este cunoscută românilor mai ales datorită disputelor fotbalistice din Liga Campionilor. De fapt, fotbalul este la propriu, considerat a doua religie a țării după cea catolică. Orașul mai este supranumit ”Roma Portugaliei” datorită sediului Arhiepiscopului Primat al Portugaliei. O salbă de biserici cu o arhitectură specifică, ornate și în exterior cu celebrele azulejos, sunt presărate prin tot orașul. Între acestea se distinge desigur, Catedrala din Braga sau Sé de Braga cum îi spun localnicii. Datând din 1070, biserica îmbină stilurile romanic, manuelin, gotic târziu și baroc și este de o frumusețe covârșitoare. În împrejurimile orașului se află două din sanctuarele cele mai vizitate de credincioșii catolici: Sameiro și Bom Jesus do Monte. Ambele sunt incluse în circuitele turistice de factură religioasă ce au luat avânt în Portugalia. Trebuie să urci pe jos, prin pădure, pe aleea patinilor presărată de capele amintind de patimile Mântuitorului, pentru a ajunge la ceea ce pot fi numite cele mai frumoase trepte din lume. Într-adevăr sunt unice și spectaculoase, treptele gotice în spirală dublă, de un alb ce contrastează puternic cu cenușiul pietrei, ce duc până sus pe platforma unde se află biserica. De aici, panorama asupra orașului este impresionantă.

Braga - Primăria

Catedrala din Braga

Bom Jesus do Monte si scările gotice

Braga: panoramă asupra orașului


Sanctuarul Sameiro

Tot în districtul Braga se află orașul Guimaraes – desemnat Capitală Culturală Europeană în 2012 și având un centru istoric înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO. Considerat a fi ”leagănul naționalității portugheze”, orașul îi acordă regelui Alfonso Henrique respectul cuvenit. Cetatea impunătoare și statuia acestuia sunt două din locurile cele mai vizitate de către turiști. Barcelos, oraș situat la 25 de kilometri vest de Braga se remarcă prin cel mai mare număr de parohii din țară dar și prin târgul care se organizează aici de unde poți cumpăra orice: de la legume și fructe proaspete la ceramică, țesături specifice zonei, articole de îmbrăcăminte și souveniruri. Cele mai căutate sunt cele ce au imaginea unui cocoș falnic, viu colorat – Galo de Barcesol - ce pare a fi simbolul orașului și al provinciei. Amares este un mic sat situat la 17 kilometri de Braga care a dezvoltat un turism rural remarcabil, datorită mirificei zone și ofertei bogate de petrecere a timpului liber.

Guimaraes: centrul istoric aflat în patrimoniul UNESCO

Galo de Barcelos
  
Parcul Național Peneda Geres, situat la granița cu Spania a devenit în ultimul timp o destinație turistică de primă mărime. Creat în 1971 cu scopul de a proteja bogata floră și faună de aici, parcul a devenit popular și datorită unei culturi unice în țară bazată pe tradiția meșteșugurilor având ca materie primă lemnul. Poate fi considerat pe bună dreptate un muzeu în aer liber, urmele megalitice, celtice sau romane vin să confirme atracția de care se bucură în rândul turiștilor.

Parcul Național Peneda Geres

Cel mai nordic district al Portugaliei este Viana Do Castelo. Orașul reședință districtului ce poartă același nume, ridicat la rang de oraș de regele Alfonso Henrique în 1253, se află la gura de vărsare a râului Lima în Oceanul Atlantic. A fost unul dintre principalele porturi folosite de exploratorii portughezi în epoca descoperirilor geografice. Orașul se află în centrul unei regiuni folclorice deosebite, un impozant grup statuar aflându-se în centrul orașului. O panoramă deosebită asupra orașului și asupra confluenței râului Lima cu Oceanul Atlantic, dar și superba biserică Santa Luzia – construită în 1903 după planurile celebrei Sacré Coeur din Paris, sunt suficiente motive pentru ca turiștii să se încumete să urce muntele Santa Luzia.

Biserica Santa Luzia

Panoramă asupra estuarului rîului Lima înainte de vărsarea în Atlantic

 Un alt oraș spectaculos este Ponte de Lima, renumit datorită podului lung medieval ce traversează râul Lima. Având cea mai mare concentrație de conace baroce orașul este cunoscut și datorită vinului specific regiunii Minho – Vinho Verde. Există diverse soiuri, de la cele roșii la cele albe, însă toate sunt vinuri ușoare, slab alcoolice și sifonate. Pe lângă minunatele biserici, în oraș există și două grupuri statuare reprezentând un grup de țărani la arat și un taur, amintind de ocupațiile principale ale regiunii.

Ponte da Lima: grup statuar și podul roman

Sao Bento de Porta Alberta, situat la nord de Ponte de Lima, este unul dintre sanctuarele cele mai vizitate de către turiști și este dedicat Sfântului Benedict (Sao Bento – în portugheză). Biserica construită între anii 1880 și 1895 este ridicată pe locul unui schit datând din 1640. Înăuntru se păstrează la loc de cinste statuia sfântului, care este scoasă în procesiune în fiecare an la data de 11 iulie. Afluxul din ce în ce mai mare de pelerini a condus la construirea în 1994 a unui sanctuar modern în care se remarcă panourile formate din plăci de ceramică, ce alcătuiesc scene din viața Sfântului Benedict. Întregul complex este situat pe un platou de unde turiștii au o panoramă spectaculoasă asupra lacului mărginit de dealurile din jur.

Sanctuarul închinat Sfântului Benedict

Iată așadar suficiente motive pentru a vizita nordul Portugaliei. Dacă mai adăugați o cultură gastronomică bogată cu influențe mediteraneene, europene și arabe, aveți ingredintele unei experiențe turistice de neegalat.

În cadrul acestui serial dedicat Zilei Naționale a Portugaliei, vom publica pe blog următoarele articole:

  • Jurnal lusitan (2): Braga
  • Jurnal lusitan (3): Porto
  • Jurnal lusitan (4): Guimaraes
  • Jurnal lusitan (5): Parcul Național Peneda Geres
  • Jurnal lusitan (6): Viana do Castelo, Ponte da Lima
  • Jurnal lusitan (7): sanctuarele Portugaliei

3 comentarii:

  1. superb articolul; foarte bine documentat (cum de altfel ne-ati obisnuit) ce spectaculoasa e imaginea "Bom Jesus do Monte si scările gotice"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri. Portugalia de nord, aflata oarecum in umbra altor destinatii turistice de top, este spectaculoasa si merita exploatata. Intr-adevar, la Bom Jesus totul este extraordinar, incepand cu scarile si terminand cu biserica si parcul din jurul ei. Voi avea un articol special despre acest loc de pelerinaj.

      Ștergere
    2. astept cu nerabdare sa citesc si articolul despre Bom Jesus; sper sa ajung si eu in zona in anii urmatori

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...