luni, 2 septembrie 2013

Arad Free Tours - un nou concept în turismul românesc

De curând am găsit pe internet o pagină interesantă. Este vorba despre Arad Free Tours care vine cu un concept nou în peisajul turistic românesc: tururi ghidate gratuite, cu ghizi locali. Așa cum rezultă și din titlu, Arad este, din câte știu eu, primul oraș din vestul României care implementează un astfel de concept. Desigur, ideea nu este nouă, ea se aplică cu succes în aproape toate țările europene. Chiar și în România, în orașe precum București sau Brașov se organizează tururi ghidate gratuite la diverse obiective, însă ce aduce nou acest concept este faptul că turul ghidat gratuit se poate rezerva din timp.




Un turist aflat în Arad sau care intenționează să viziteze orașul, poate participa la unul din tururile ghidate puse la dispoziție de ghizii voluntari, printr-o simplă rezervare ce se poate face direct pe site. I se vor cere câteva date personale (nume, prenume, telefon, e-mail) și de asemenea, turistul poate scrie preferințele lui la rubrica ”detalii”. În funcție de preferințe și de data aleasă, va fi contactat de către unul din voluntari. Pentru început este disponibil ”Turul general” dar se lucrează la încă trei tururi: ”Turul religios”, ”Turul palatelor din Arad” și ”Turul râului Mureș”. 



Pagina proiectului aradfreetours.com


Proiectul Arad Free Tours este promovat și prin intermediul rețelelor de socializare, pagina de facebook aferentă a strâns deja peste 500 de like-uri. 


Pagina de facebook ce însoțește proiectul
Proiectul, născut din necesitatea de a pune Aradul înapoi pe harta turistică a regiunii și a țării, este implementat de un grup de voluntari și a fost fondat de Mario Csipai unul dintre cei mai activi bloggeri de travel din vestul țării. L-am rugat pe Mario să accepte să ne spună câte ceva despre acest concept dar și despre celelalte preocupări ale sale. Îi mulțumim pentru interviul oferit și vă invităm să-l citiți în continuare.


Foto-Travel: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, despre preocupările tale.
Mario Csipai: Mă numesc Mario Csipai, am 26 de ani. Sunt născut şi crescut în Arad.  Am absovit prima facultate în domeniul turismului în cadrul Universităţii ”Aurel Vlaicu” din Arad. Am şi două masterate, unul în finanţe şi unul în limbi moderne. Am lucrat ca manager în cadrul unui lanţ internaţional de restaurante în ţară şi în străinătate iar în prezent lucrez în domeniul hotelier. Activez şi în cadrul unui ONG care promovează valorile locale şi am şi un blog de travel unde scriu cam de un an jumătate despre călătoriile mele şi alte subiecte legate de turism. Sunt pasionat de geografie, istorie, drept, marketing, politică şi bineînţeles de călătorii. Am călătorit până acum în peste 20 de ţări pe 3 continente. În prezent trec în ultimul an la a doua facultate, la specializarea administraţie publică iar acum am început lucrul la proiectul de licenţă unde scriu despre un subiect ce implică atât administraţia publică cât şi turismul sub îndrumarea prof. univ. dr. Corneliu Pădurean. Vreau să îmbin cele două domenii studiate până în prezent şi cred că şi în practică turismul nu poate atinge un nivel performant fără implicarea administraţiei publice atât cea locală cât şi cea centrală. Cel mai nou proiect al meu este cel de a implementa conceptul de tur gratuit în municipiul Arad şi aşa a luat naştere Arad Free Tours.


Mario Csipai
Foto-Travel: Ai vizitat multe ţări din Europa şi America. Ce urmăreşti în călătoriile tale? Care este locul în care te-ai întoarce cu plăcere?
Mario Csipai: Sunt multe locuri frumoase... nu pot spune că am un loc preferat, în general chiar dacă îmi place foarte mult un loc încerc să nu mă mai întorc prea repede acolo şi dacă am posibilitatea merg să văd tot timpul ceva nou ceva ce nu am mai văzut... sunt atâtea locuri frumoase de vizitat, sincer nu prea îi înţeleg pe cei care merg în fiecare an în acelaşi loc sau pe cei care merg la all inclusive şi stau într-un resort 10-15 zile, ce fel de turism e acela? Eu văd turismul ca pe ceva educativ şi urmăresc să intru cât mai mult în contact cu localnicii şi cultura acelui loc. M-aş întoarce cu plăcere în multe locuri, de exemplu am avut ocazia să merg la World Trade Center în New York în august 2001 cu doar două săptămâni înainte de dezastru, aveam doar 14 ani... anul acesta am fost din nou... acum la Ground Zero şi 9/11 Memorial. Mi-a plăcut foarte mult şi Florida, apa din Golful Mexic este de un albastru extraordinar. Cascada Niagara e ceva incredibil de frumos, mi-a plăcul mult şi în Lancaster County unde este o mare comunitate de amish. Princeton este oraşul meu preferat din SUA, mi-ar plăcea să trăiesc acolo... nu mai vorbesc de Canada, Lake Louis, Lake Minnewanka, Moraine Lake... ţi se taie respiraţia. În Europa mi-a plăcut foarte mult Praga, Dresda, Budapesta. Istanbulul e printre favoritele mele. Faţada de vest a mănăstirii Voroneţ cu „Judecata de Apoi” este incredibilă. Peste tot m-aş întoarce cu plăcere... dar mai am atâtea locuri de văzut înainte... vreau neapărat să ajung în Coreea de Nord dar înainte să cadă regimul dinastiei Kim... şi Asia în general mă atrage foarte mult... dar cum am zis vreau să ajung pe toate continentele.


la Universitatea Princeton, New Jersey - SUA
Lake Louis, Alberta - Canada (UNESCO)
la Voroneț (UNESCO)
Foto-Travel: Cum se vede România şi Aradul din afară?
Mario Csipai: Aradul nu prea se vede nicicum... să fim serioşi... cum nici un alt oraş din România nu se prea vede... Bucureştiul poate Sibiul dar şi el doar pentru cei cunoscători şi  pasionaţi de călătorii. Eu sunt conştient de limitele pe care le avem... noi în Arad nu trebuie să ne propunem să atragem turiştii din celălalt capăt al lumii...! Nu o să vină nimeni special pentru Arad. Noi trebuie să avem ca obiectiv atragerea turiştilor de tranzit şi a celor din vecinătate. Nu am avut norocul să avem un turn care să se încline miraculos şi să devenim faimoşi pentru asta dar am avut noroc să fim foarte bine amplasaţi geografic, suntem pe Coridoul IV paneuropean, aşteptăm acum şi finalizarea tronsonului de autostradă Nădlac-Arad, de asemenea prezenţa magistralei de cale ferată ce face legătura cu Europa occidentală trece pe la noi, Gara Arad e una dintre cele mai tranzitate gări din ţară cu numeroase legături internaţionale, să nu uităm de Aeroportul Internaţional Arad care are un potenţial ridicat dar care din păcate nu este administrat aşa cum trebuie. Eu cred că ar trebui să profităm de aceste atuuri iar turiștii care ne tranzitează să se și oprească la noi nu doar să treacă... să nu mai fim doar un simplu oraş de tranzit iar eu cred că am avea ce oferi turiştilor... cel puțin pentru un weekend. Acesta ar trebui să fie obiectivul nostru... şi apoi să-i încurajăm pe cei din jurul nostru sa ne viziteze... să fim o destinaţie de weekend pentru cei din sud-estul Ungariei (judeţele Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar dar nu numai) pentru cei din nordul Serbiei (Voivodina), dar şi pentru cei din judeţele învecinate Aradului. Eu spun că pe asta ar trebui să mizăm noi... Uitaţi-vă la Gyula, un orăşel de 30 000 de locuitori, de şase ori mai mic decât Aradul şi care nu dispune de obiective turistice mai importante decât noi dar care ştie cum să le promoveze ştie cum să se vândă. Astfel de exemple trebuie să urmăm. Referitor la cum se vede România din afară... nu prea se vede... în afară de clişeele cu Hagi, Nadia Comăneci, Ceauşescu şi Dracula, pauză... şi nu cred că e vina noastră... acesta este nivelul de cultură al occidentalilor... să nu credeţi că de Ungaria sau de Bulgaria ştiu mai multe. Eu sincer nu m-am simţit niciodată discriminat din cauză că aş fi din România. Dacă te comporţi civilizat nimeni nu are treabă cu tine sau nimeni nu te arată cu degetul. Cel puțin aceasta este percepția mea, poate mă înșel. Nu m-am simțit niciodată rușinat sau complexat că aş fi din România, dar nici mândru de asta. Acest aspect cred că ţine de atitudinea ta nu de apartenenţa la vreo etnie sau alta.   


Mario Csipai la Istanbul, Turcia

la Praga, Cehia
Foto-Travel: Blogul tău, ”My Travel Level” este destul de vizibil în blogosfera de călătorii din ţară. Cum ai ajuns la această performanţă?
Mario Csipai: Mulţumesc pentru apreciere dar să fim realişti... vizibili sunt Cezar Dumitru alias ”Imperator” şi Răzvan Pascu. Blogul meu doar există şi el acolo şi mă bucur că Arad-ul este prezent prin mine în ”Blogosfera de turism”. Am şi participat la prima întâlnire a blogosferei de turism din vestul ţării la Timişoara în februarie anul acesta alături de bloggeri de travel de acolo dar şi de Iulian Sîrbu din Bucureşti, fondatorul acestui grup. Adevărul e că am cam neglijat blogul în ultima vreme. Din păcate sunt atâtea călătorii despre care nu am apucat să scriu pe blog... efectiv nu am avut timp, adevărul este că am şi fost plecat mult în ultima vreme dar şi implicat în mai multe proiecte şi ştiţi cum e vara...soare, timp frumos, nu prea îţi vine să scrii... sper să recuperez la iarnă cu scrisul şi să devin cât mai prezent pe blog și cât mai vizibil.


alături de alți bloggeri de travel la prima întâlnire de profil din vestul țării

Foto-Travel: Una din pasiunile tale, este de a colecţiona fotografii cu copii ale Lupei Capitolina. Ce te fascinează la aceste statui? Care este cea mai frumoasă copie văzută de tine?
Mario Csipai: Da, e o pasiune. Mai mult o curiozitate... nu ştiu nici eu exact de ce... probabil e legat de pasiunea mea pentru istorie. Le-am inventariat şi pe blog... eu am găsit 58 la nivel mondial din care 25 la noi în ţară. Probabil sunt mai multe. La acest capitol stăm bine...:)) dacă am sta aşa şi cu infrastructura cum stăm cu „lupoaicele” ar fi minunat. Dar în ciuda acestei pasiuni să ştii că nu am reuşit să văd prea multe „lupoaice”, doar pe cele din Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Năsăud şi Satu Mare. Preferata mea până acum e cea din Cluj! Ştiu că aveţi şi la Zalău una... sper să ajung să o văd... am văzut-o până acum doar în pozele trimise de tine. Mulţumesc şi pentru celelalte poze cu Lupa Capitolina de prin călătoriile tale... se pare că şi tu îmi împărtăşeşti pasiunea.


alături de copia Lupa Capitolina din Cluj-Napoca
Foto-Travel: Ştiu că eşti implicat în diverse proiecte care promovează Aradul ca destinaţie turistică. Spune-ne ceva despre aceste proiecte.
Mario Csipai: Da. Sunt implicat în Mișcarea Arădeană care promovează asemenea proiecte, în Academia Arădeană de Lideri în cadrul căreia şi turismul, care merge mână în mână cu istoria locală, clădirile, arhitectura oraşului ocupă un rol important. În cadrul Serilor Mişcării Arădene la un eveniment dedicat turismului arădean am prezentat proiectul „Să punem Aradul pe harta turistică”. Am gândit acest proiect în mai multe etape. Ca o primă iniţiativă am înfiinţat acest tur gratuit intitulat Arad Free Tours care ar trebui să ajungă să se autofinanţeze în scurt timp şi cu donaţiile ce le adunăm să demarăm şi alte proiecte de promovare a turismului local. Alte proiecte ar fi: un portal turistic al Aradului care să fie actualizat la zi şi disponibil în mai multe limbi de circulaţie internaţională, să facem parteneriate cu cele două universităţi arădene, deoarece ambele au specializare de turism. Am dori să implicăm studenţii de acolo în proiectele noastre... să poată face chiar şi stagiul de practică în acest cadru... şi toată lumea ar avea de câştigat... studenţi fac practica pe bune şi învaţă ceva, nu merg doar cu o adeverinţă obţinută pe pile de ştiu eu unde şi proiecte noastre se bucură de voluntari şi de suport de la viitori profesionişti din industrie. Sună frumos aşa pe foaie... dar sunt convins că ne va fi foarte greu să implementăm aşa ceva... vom avea parte de multe piedici. O altă etapă a proiectului ar fi aceea de a determina autorităţile să revitalizeze Centrul de informare turistică InfoTour care arată groaznic... un loc care momental nu îşi poate împlini menirea şi stă într-un singur om cu program fix de 5 zile / săptămână cu program de 8 ore / zi şi are la dispoziţie materiale de informare minimale iar imaginea atât interioară cât şi exterioară a sediului lasă de dorit. Avem studenţi dornici să facă practică... avem un centru de informare turistică care nu are personal suficient. Problema are relativ o soluţie simplă... dar din păcate nu şi la noi. Aceste acțiuni dar și altele care le vom promova pe parcurs pot să aducă un plus orașului în perspectiva candidaturii pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.


lângă Primăria Municipiului Arad
Dresda, Germania

Foto-Travel: Ce este Academia Arădeană de Lideri şi de este nevoie de aşa ceva?
Mario Csipai: Academia Arădeană de Lideri este un proiect al Mișcării Arădene, care este o organizaţie non-guvernamentală constituită cu scopul de a proteja, respecta şi promova Aradul şi valorile sale. Mişcarea Arădeană are o poziţie critică la adresa puterii iar direcţiile majore de acţiune sunt: identitatea locală, calitatea vieții, democrația şi transparența în administrația locală. Revenind la Academia Arădeană de Lideri, acesta este un proiect ce constă într-o serie de cursuri, workshop-uri și programe de practică sub forma unei Școli de Talente ce se derulează pe perioada a doi ani și jumătate. Programul oferă know-how pe teme de administrație, legislație, management, organizare şi îşi propune să dezvolte cursanţilor abilităţi de leadership şi comunicare. Programul este asemănător unui program profesionist de MBA, cu două diferenţe majore: este gratuit (oferit de Mişcarea Arădeană) şi abordeză inclusiv teme de interes local. Formatorii sunt profesionişti în domeniile abordate, profesori, formatori abilităţi sau specialişti în diferite domenii de activitate cuprinse în curriculă, manageri ai unor companii multinaţionale. De ce este nevoie de aşa ceva? Simplu... deoarece în prezent în Arad dar cred că este valabil şi la nivel naţional există foarte mult diletantism, în toate domeniile de activitate. Tot mai mulţi se pricep la toate dar foarte puţini sunt cu adevărat profesionişti într-un anumit domeniu. Standardele de calitate au scăzut foarte mult în aproape toate domeniile, iar prin acest proiect Mişcarea Arădeană îşi propune să formeze o nouă generație de lideri în Arad, asemeni generației de la 1848 în România sau generației 1900 în Arad și care să aibă un impact substanțial în comunitate.


Mario Csipai, la unul din modulele Academiei Arădene de Lideri

Foto-Travel: Cel mai nou proiect în care eşti implicat se numeşte ”Arad Free Tours”. Cum ai ajuns să promovezi un astfel de concept?
Mario Csipai: Prima oară am auzit despre tururile gratuite citind bloguri de travel. Apoi când am mai mers prin călătorii m-am informat dacă sunt disponibile tururi gratuite în orașele unde urma să călătoresc și am zis să încerc și eu. Mi-a plăcut și am început să mă documentez tot mai mult referitor la acest concept. Am văzut că era deja disponibil și la noi în țară în București şi în Brașov. M-am gândit să încerc și la Arad. Conceptul de tur gratuit nu este chiar nou, el a fost pentru prima oara introdus la Berlin prin 2004 de către cei de la Sandermans New Europe Tours. A prins foarte rapid la turiști şi s-a răspândit deja în peste 40 de țări pe patru continente. Momentan sunt peste 80 de tururi în peste 60 de orașe. La un moment dat am publicat şi o listă pe blogul meu cu toate tururile disponibile. De atunci lista s-a mărit probabil.


Mario Csipai, alături de o parte a echipei Arad Free Tours

Foto-Travel: Ce-şi propune Arad Free Tours? Ce alternativă oferă turismului clasic?
Mario Csipai: Arad Free Tours își propune să promoveze Aradul împreună cu istoria și moștenirea culturală a orașului și dorește să ofere turistului un tur de calitate indiferent de bugetul pe care acesta îl are la dispoziție. Dorește să promoveze turismul local, să devină un punct de referință pe piața locală de servicii turistice ca o mișcare non profit inovatoare. Dorește să adune în jurul ei toate părțile interesate de turismul local, atât la nivel privat cât și la nivel public şi să contribuie la scopul nostru comun de a ne promova orașul. Poate e puțin cam mult spus dar ne dorim să avem o contribuție semnificativă la relansarea turismului de calitate în România.  Diferența dintre Arad Free Tours şi un tur gratuit obișnuit este următoarea: la tururile gratuite toți banii rămân ghidului şi/sau companiei care organizează turul în schimb în cazul Arad Free Tours toate donațiile sunt folosite pentru promovarea pe mai departe a turismului local. Participând la un asemenea tur ajuți indirect și turismul local... și cred că orice turist responsabil își dorește asta. O altă diferență dintre noi şi majoritatea tururilor similare este că la noi funcționează doar pe bază de programare. În orașele cu potențial turistic mai mare se pot organiza doua sau chiar trei astfel de tururi în fiecare zi fără programare prealabilă... există tot timpul un număr suficient de turiști care se prezintă. În schimb la noi probabil ar fi zile când nu ar veni nimeni... deoarece nu avem un număr mare de vizitatori, iar până să ne „invadeze” turiștii am rămas la varianta cu programarea. Urmează să promovăm bine conceptul în mediul on-line, lucru care ne-a reușit binișor până acum... dar noi ne propunem mult mai mult.


o parte a echipei Arad Free Tours pe singura stradă pietonală din Arad

Foto-Travel: Cine sunt colaboratorii tăi în acest demers?
Mario Csipai: Colaboratorii mei din acest proiect sunt din domenii destul de diverse, sunt mebrii ai echipei și din interiorul Mișcării Arădene și Academiei Arădene de Lideri dar şi membri care nu au tangență cu cele două și la urma urmei oricine e dispus să dea o mână de ajutor este binevenit. Echipa e compusă din tineri, de la avocați, arhitecți, profesori, absolvenți de turism și chiar elevi de liceu. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru treaba minunată pe care o fac! Echipa proiectului cât și o scurtă descriere pot fi vizionate pe site pentru cei care îi interesează mai mult acest aspect.

Foto-Travel: Cum poate un turist din ţară sau din străinătate să beneficieze de un astfel de tur gratuit? Cui trebuie să se adreseze?
Mario Csipai: Foarte simplu. Intra pe site pe www.aradfreetours.com la secțiunea ”Booking” şi face o rezervare. Sau ne trimite un e-mail la adresa booking@aradfreetours.com sau ne contactează pe pagina de Facebook Arad Free Tours.  

Foto-Travel: Aradul aspiră la statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Ce atuuri are?
Mario Csipai: Diversitatea culturală și etnică. Tradiția instituțiilor culturale, Aradul a avut al șaselea conservator european, a avut printre primele teatre din Europa, să nu uităm de Preparandia, prima școală românească din Transilvania înființată în 1812, mai are și Cetatea, singura cetate din Transilvania, construită în stil Vauban, păstrată intactă, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea care dacă va trece din administrarea MApN în circuitul civil va aduce un mare plus orașului.

Foto-Travel: Care sunt şansele Aradului în competiţia internă, cunoscut fiind faptul că şi alte oraşe mari din ţară au acelaşi deziderat?
Mario Csipai: Din câte știu eu și-au anunțat candidatura sau intenția de a candida până acum alături de Arad, următoarele orașe: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Alba Iulia posibil şi Brașov. Eu cred că fiecare oraș are șansa lui iar în desemnarea orașului nu se ține cont neapărat de mărimea lui. Nu cred că există chiar așa mari diferențe între orașele enumerate mai sus ca cineva să fie favorit cert în această cursă. Fiecare oraş are plusurile şi minusurile sale. Fiecare oraş are şansa lui... eu cred totuşi că alegerea va fi o surpriză plăcută. Există şi posibilitatea ca statutul de Capitală Culturală să fie atribuit mai multor oraşe.


la târgul de turism ”Estival” organizat la Expo Arad
Foto-Travel: Care sunt planurile tale de viitor?
Mario Csipai: Să călătoresc cât mai mult şi să intru în contact cu cât mai mulţi oameni şi cu cât mai multe culturi. Sper să ajung la un moment dat să călătoresc pe toate continentele... din păcate am ajuns doar pe 3 dintre ele până acum. Îmi doresc să ajung la acel nivel din punct de vedere profesional ca să nu mai trebuiască să depind de un loc fix de muncă şi să fac în continuare ceea ce îmi place. Încerc să dezvolt cât mai multe proiecte în domeniul turismului atât în ţară cât şi în străinătate. Iau în calcul în viitor şi o carieră în politică, aşa funcţionează sistemul şi din păcate doar de acolo putem schimba lucrurile în bine sau în rău. Eu sper că în bine.


Ground Zero, New York -  SUA
Foto-Travel: Ce vrei să transmiţi cititorilor blogului Foto-Travel?
Mario Csipai: Să citească în continuare blogguri de travel să se documenteze şi să călătorească cât mai mult... cu orice ocazie, de câte ori au ocazia...şi nu e nevoie de foarte mulţi bani pentru asta, poţi călători şi mai ieftin dacă te documentezi înainte... doar de aceea există bloguri de travel, nu? Sunt atâtea locuri frumoase de văzut în lumea asta şi avem atât de puţin timp la dispoziţie!


alături de un caricaturist pe Podul Carol din Praga

alături de un membru al comunității amish din Lancaster County, Pennsilvanya-SUA

Un comentariu:

  1. I'm not sure why but this website is loading incredibly slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
    I'll check back later on and see if the problem
    still exists.

    Here is my web site Donald R. Hines

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...