miercuri, 15 ianuarie 2014

Cultura sălăjeană. Introspecții și perspective (1)

La 15 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Această zi, având o semnificație deosebită pentru cultura românească – după cum se știe la 15 ianuarie 1850 s-a născut poetul național Mihai Eminescu, a fost propusă pentru a deveni Ziua Culturii Naționale de către secția de Filologie și Literatură a Academiei Române. În decembrie 2010, Parlamentul României a adoptat Legea nr.238 din 7 decembrie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I nr.831/13.12.2010.  Astfel că pentru prima dată, această zi a fost marcată la data de 15 ianuarie 2011. 


Sediul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj și a Bibliotecii  Județene”Ioniță Scipione Bădescu”


Blogul Foto-Travel și-a propus încă de la început, promovarea turistică a Zalăului, a Sălajului și implicit a României. Am participat și am scris mai multe articole legate de manifestările culturale derulate în diverse locuri din țară, văzând în aceste manifestări, o oportunitate de promovare a locurilor respective. Trebuie să recunoaștem că și în România a început să se dezvolte o componentă importantă a turismului: turismul cultural. Zalăul și Sălajul stau destul de bine la acest capitol. Nu există lună în care să nu fie organizat un eveniment cultural. 

De Ziua Culturii Naționale, vă propunem un interviu cu doamna Doina Cociș, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, instituție subordonată direct Ministerului Culturii. Îi mulțumim doamnei director pentru amabilitatea de a răspunde provocării lansate de noi.

Foto-Travel: Stimată doamnă director, sunteți într-o funcție cheie și ”păstoriți” cultura sălăjeană. Cum apreciați din punct de vedere cultural anul 2013?
Doina Cociș: Din punctul nostru de vedere anul cultural 2013, în Sălaj, a fost unul plin. Spun asta din perspectiva evenimentelor culturale organizate de către instituțiile de spectacol și operatorii culturali, precum și din perspectiva proiectelor derulate în ceea ce privește restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național. Apreciem implicarea instituțiilor organizatoare, a celor care au derulat proiecte valoroase și au adus finanțări substanțiale acestui domeniu. Poeții au continuat să scrie...artiștii ne-au încântat...s-au încheiat trei șantiere de restaurare de monumente istorice, continuă lucrările la Clădirea Transilvania, au început lucrările la clădirea Librăriilor Sălajului, care se va transforma într-un elegant Centru de afaceri, încep lucrările la proiectul Circuitul Castrelor...și lista poate continua, iată un an bun pentru cultura Sălajului, în toată dimensiunea sa.


Diplomă primită pentru proiectul ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”


Foto-Travel: Care dintre evenimentele culturale organizate la nivelul județului Sălaj, le considerați reprezentative pentru instituția pe care o conduceți?
Doina Cociș: Direcția Județeană pentru Cultură, având ca principale atribuții avizarea și controlul în domeniul legislației specifice culturii și patrimoniului cultural național se focusează preponderent pe aceste lucruri. Nefiind operator cultural, instituția noastră nu are buget pentru organizarea de evenimente culturale, dar este partener în proiecte alături de instituții și ONG - uri cu specific cultural. Reprezentativă, deja aflată la a patra ediție, este Gala Culturii Sălăjene, eveniment organizat  în exclusivitate cu sprijin din partea unor sponsori generoși, care reunește întreaga ”lume culturală” a județului, oameni de cultură, artiști, cercetători, muzeografi, angajați ai instituțiilor de cultură, și administrative, promotori ai actului cultural, restauratori de  monumente istorice, specialiști în domeniul patrimoniului, reprezentanți ai ONG - urilor culturale. La ediția din 2013 a acestui eveniment au  fost acordate trofee de excelență, diplome de onoare şi diplome de excelenţă celor care, pe domenii de referinţă ale culturii şi patrimoniului cultural naţional, au au avut rezultate excepționale, au avut iniţiative, debuturi notabile sau proiecte remarcabile în domeniile: cultură, patrimoniu cultural mobil, imobil şi imaterial. Acest eveniment, organizat la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, sub patronajul Ministerului Culturii, se doreşte a fi un mijloc de recunoaştere şi recompensare a valorii, de stimulare şi promovare a eforturilor și demersurilor culturale, a acțiunilor și proiectelor şi a oricăror produse şi servicii culturale făcute în beneficiul sălăjenilor și al județului Sălaj. Vom găzdui anul acesta, în premieră, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA), cel mai important eveniment profesional al ”breslei” arhitecților. Ea este concepută ca un șir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, să recunoască și să promoveze excelența în arhitectură, să animeze colocviul pe tema arhitecturii în cadrul breslei și al societății și nu în ultimul rând să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.



La Sânmihaiu Almașului în cadrul proiectului ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”
Foto-Travel: Privind retrospectiv la anul cultural 2013, ce eveniment cultural ați fi dorit să organizați și nu ați reușit?
Doina Cociș: Mi-ar fi plăcut să avem la Zalău un festival internațional de folclor, un festival de teatru și mai multe spectacole de muzică clasică și jazz...Desigur, astfel de evenimente implică o desfășurare enormă de forțe și cheltuieli peste puterile instituțiilor organizatoare. Poate că ne reorientăm în anii următori și îndreptăm bugetul înspre astfel de evenimente, pentru că am constatat că există public pentru aceste genuri artistice (poate cel mai fidel public!). Aș fi vrut un colocviu al specialiștilor în domeniul restaurării monumentelor istorice, cu exemple de bune practici și vizite în șantierele deschise. Poate, în anii următori...

Festivalul Satul Sălăjean
Foto-Travel: Cum apreciați implicarea publicului, a zălăuanilor, a sălăjenilor la activitățile culturale organizate? Ce credeți că ar trebui făcut pentru atragerea tinerilor spre astfel de manifestări?
Doina Cociș: Atâta timp cât publicului i se oferă evenimente culturale de care să fie interesat și pe care să le înțeleagă, acesta este prezent și interesat. Au fost evenimente cu săli pline și evenimente la care au fost doar organizatorii și presa, depinde de modul în care ne adresăm publicului. Proiecte precum Porolissum Fest, Satul Sălăjean, Tabăra de meșteșuguri tradiționale, Zilele Romane, Zilele Caiete Silvane au avut un impact extraordinar asupra zălăuanilor, și nu numai. Apreciez bunele intenții ale instituțiilor organizatoare, respect munca depusă de colegii noștri, dar constat că nu de puține ori ceea ce considerăm noi  a fi prioritar nu este pe gustul publicului, a acelui public pe care ni-l dorim cu toții, elevat, cultivat, care să respecte valorile autentice. Sigur că gustul publicului se poate cultiva, cu răbdare și consecvență, numai că noi trăim într-un ritm halucinant, suntem foarte grăbiți să dăm valoare lucrurilor care ni se par nouă importante. Publicul are nevoie de evenimente care să-i creeze confort  și stare de bine, care să-l facă, preț de o vreme, să uite de cotidian. Poate că publicul (care se împarte în multe categorii!!!) ar trebui întrebat ce-și dorește din punct de vedere al evenimentelor culturale. Să vedeți atunci, surprize!



Porolissum Fest
Foto-Travel: Cum vedeți agenda culturală a anului 2014?
Doina Cociș: Cu siguranță va fi un an încărcat, instituțiile care finanțează evenimente culturale v-o pot spune cu siguranță. Eu nădăjduiesc să fie un an liniștit, cu evenimente care să ne aducă mai aproape de valorile spirituale ale neamului nostru, începând cu Ziua Culturii Naționale, atunci când ne amintim cu drag și pioșenie de Mihai Eminescu, ”omul deplin al culturii române” așa cum ni-l înfățișează Constantin Noica și care rămâne incontestabil pentru reușita de a îmbina efortul de recuperare a tradiției cu necesara deschidere spre modernitate.

Gala Culturii Sălăjene 2012. Foto: David Eșanu

Foto-Travel: Vă rog să transmiteți un mesaj cititorilor blogului Foto-Travel.
Doina Cociș: O mie de gânduri bune, tuturor! La mulți ani de Ziua Culturii Naționale! Felicitări și mulțumiri, Mirel Matyas, pentru interesul acordat tuturor lucrurilor cu adevărat importante, felicitări pentru documentările prin cele mai neștiute locuri, mulțumiri pentru lumina pe care o aduci în mintea și sufletul nostru!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...