sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Rubrică nouă: Istoria Fotografiei

Prin noianul de aniversări, comemorări, zile internaționale sau naționale, de patru ani a mai apărut una. Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, printr-o hotărâre de guvern 458 din 5 mai  2010, Ziua Artei Fotografice în România. Alegerea datei nu este întâmplătoare. La 11 ianuarie 1812, se naște la Cluj (Kolosvár) Szathmáry Papp Károly, cunoscut în mediile culturale românești ca și Carol Popp de Szatmari – unul dintre cei mai de seamă pictori și graficieni maghiari din Transilvania, ce avea să se remarce îndeosebi ca primul fotograf de artă și documentarist din Regatul României și unul dintre primii zece fotografi din Europa vremurilor sale.





Într-o societate super-tehnologizată, în plină eră digitală dominată de audiovizual, există tot mai multe proiecte individuale sau colective de readucere în atenția opiniei publice a istoriei ilustrate a unor orașe, regiuni sau locuri. Rețelele de socializare abundă în pagini ce-și propun să redescopere locuri care nu mai există. Aproape că nu mai poți ține evidența paginilor sau grupurilor de Facebook sau a conturilor de Flickr, care prezintă sute, chiar mii de imagini și cărți poștale vechi. Asistăm la o efervescență istorico-culturală nemaiîntâlnită, prin care se încearcă recuperarea unei istorii ce zace împrăștiată printre milioane de fotografii realizate în ultimii aproape 190 de ani.


Cupidon cu brațe frânte - prima fotografie atestată din România, realizată de Carol Popp de Szatmari
Blogul Foto-Travel, care îmbină impresiile de călătorie cu fotografia, cu fotoreportajul, inaugurează cu acestă ocazie o nouă rubrică intitulată ”Istoria Fotografiei”. Nu ne propunem să realizăm o expunere exhaustivă a istoriei acestei arte, demers aproape imposibil de realizat de altfel. Vom prezenta mai degrabă crâmpeie din istoria fotografiei, aspecte din viața unor pionieri ai fotografiei sau fotografii inedite. Ne vom concentra îndeosebi pe prezentarea acelor fotografi care au surprins de-a lungul vremii aspecte ale cotidianului urban, care au realizat adevărate fotoreportaje ale unor locuri cu potențial turistic. Vom prezenta aspecte biografice ale fotografilor (indiferent de naționalitate) care au activat pe teritoriul României. Vom insista pe fotografii transilvăneni - și ne referim aici la frații Dunky, Veress Ferenc, Samoil Mârza și alții dar nu vom neglija nici pe cei care au activat în vechiul regat: Carol Popp de Szatmari, Iosif Berman, Hedy Löffler, Nestor Heck, Franz Mandy etc.


Carte de vizită a fotografului Carol Popp de Szatmari.  
Carte de vizită a fotografului Hestor Heck
Lumea ar fi mai săracă fără imagini, fără fotografii. O fotografie de epocă reușește să te teleporteze în timp, o fotografie reușită a unui obiectiv turistic te poate face să dorești să vizitezi acel loc. Lumea este formată din imagini și imaginile definesc lumea!


Carte de vizită a studioului Dunky Fivérek  de la Cluj



  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...