joi, 16 ianuarie 2014

Cultura sălăjeană. Introspecții și perspective (2)

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la 15 ianuarie oferă un bun prilej pentru a realiza o introspecție în anul cultural sălăjean 2013 și de a vedea ce perspective culturale ne oferă noul an. Am mai spus-o și cu alte ocazii, mulțimea de evenimente culturale de mai mare sau mai mică anvergură, ce acoperă în bună măsură întreg spectrul domeniilor ce definesc acest termen, au reușit să scoată din anonimat județul Sălaj. Pentru oricine vrea să se convingă de acest lucru, este suficient să caute prin arhivele cotidienelor locale. Aproape că nu este săptămână în care să nu se fi întâmplat ceva pe plan cultural. Acest lucru se datorează și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Sălaj, al cărei manager este poetul, jurnalistul și omul de cultură Daniel Săuca. Domnia sa a avut amabilitatea de a ne răspunde la o serie de întrebări privind cultura sălăjeană. 


Sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Pentru a face o paralelă cu o altă instituție ce gestionează cultura sălăjeană, este vorba despre Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, am păstrat aceleași întrebări la care ne-a răspuns deja cu amabilitate doamna Doina Cociș (interviul poate fi citit aici), directorul executiv al acestei instituții. 

Am ales să ilustrăm acest articol cu imagini de la evenimentele culturale organizate de către Centrul de Cultură și Artă al Județeului Sălaj. Acestea nu reușesc să surprindă toate evenimentele ce au avut loc în anul 2013, însă oricine dorește poate consulta anuarele pe care Centrul de Cultură le editează, sau poate accesa galeriile foto sau galeriile video de pe pagina instituției. Așadar, iată interviul realizat cu domnul Daniel Săuca. Îi mulțumim și pe această cale pentru amabilitate.

Foto-Travel: Stimate domnule Săuca, sunteți într-o funcție cheie și ”păstoriți” cultura sălăjeană. Cum apreciați din punct de vedere cultural anul 2013?
Daniel Săuca: E greu de spus dacă sunt „păstor” ori „ciobănaș” peste turmele culturii sălăjene. Nici nu știu dacă acest domeniu are oi destule și destui baci, sigur sunt destui care se comportă cam „ciobănește” față de tot ceea ce înseamnă cultură, mai mult sau mai puțin instituționalizată. Oricum, nu mă consider și nici nu sunt un staroste, mai degrabă un coordonator al unei instituții care încearcă să-și realizele obiectivele cât mai bine, într-un mediu ostil, nu de puține ori haotic, măcar din perspectivă legislativă. Altfel, 2013 cred că a fost un an bun pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și pentru alte instituții de cultură. Am reușit să organizăm multe evenimente de calitate, am editat cărți bune, ansamblul nostru, „Meseșul”, a crescut în performanțe, iar Școala Populară de Arte și Meserii este din ce în ce mai căutată. Iată câteva motive pentru privesc înapoi fără mânie.

Daniel Săuca în deschiderea evenimentului de comemorare a sculptorului Fadrusz János
Foto-Travel: Care dintre evenimentele culturale organizate la nivelul județului Sălaj, le considerați reprezentative pentru instituția pe care o conduceți?
Daniel Săuca: Zilele revistei „Caiete Silvane”, Festivalul „Primăvara Poeziei”, Festivalul – concurs „Mândru Cântec Sălăjean”, festivalurile folclorice de la Șimleu Silvaniei, Jibou și Cehu Silvaniei, Festivalul Minorităților din Sălaj, Festivalul internațional „Ecouri meseșene”, „Satul Sălăjean” (unde suntem parteneri), Festivalul Artelor „Muza Fest” (organizat în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău), Festivalul Județean de Teatru pentru Elevi (în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și TenarisSilcotub), lecturile publice și conferințele, editarea revistei „Caiete Silvane” și publicarea de cărți la editura cu același nume și, evident, lansarea acestor cărți. Programul de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale depuse de ONG-uri. Și nu numai. Dacă nu exagerez, tot ceea ce facem este reprezentativ. Pentru că încercăm să facem lucruri de calitate, suntem atenți, tot mai atenți.


Festivalul Internațional de Folclor ”Ecouri Meseșene”
Ansamblul Cununa la Festivalul Internațional de Folclor ”Ecouri Meseșene”
Festivalul minorităților

Foto-Travel: Privind retrospectiv la anul cultural 2013, ce eveniment cultural ați fi dorit să organizați și nu ați reușit?
Daniel Săuca: Poate zona „filmului”, a cinematografiei a fost mai puțin prezentă. Și cea a teatrului. Oricum, o să investim în continuare în tineri, în educarea lor pentru un consum cultural de calitate.


Târg de mărțișoare la Centrul de Cultură și Artă al Județeului Sălaj
Lectură publică George Vulturescu la Colegiul Tehnic API Zalău
Foto-Travel: Cum apreciați implicarea publicului, a zălăuanilor, a sălăjenilor la activitățile culturale organizate? Ce credeți că ar trebui făcut pentru atragerea tinerilor spre astfel de manifestări?
Daniel Săuca: Zalăul rămâne o „problemă” în privința publicului, mai puțin în zona folclorului, care și în municipiu umple sălile sau piețele. Probabil și noi așteptăm prea mult de la un public nu prea interesat, intrinsec, de activitățile culturale. Un lucru verificat de noi în ultimii ani: în afară de Zalău (unde nu de puține ori avem emoții în privința participării publicului la diverse evenimente culturale „elitiste”), în Sălaj nu există asemenea probleme. Probabil și pentru că acolo există o viață reală a comunității/comunităților. Zalăul e mai „special” din această perspectivă. În privința tinerilor, avem parteneriate serioase cu Inspectoratul Școlar Județean și multe unități de învățământ, colaborări care s-au concretizat eficient în destule proiecte cultural-educaționale: lecturi publice și conferințe; festivalul județean de teatru pentru elevi; concursul de recitări de la festivalul „Primăvara poeziei; lansări de carte și de reviste; realizarea de suplimente ale revistei „Caiete Silvane”. O să continuăm aceste parteneriate.

Cărți apărute la Editura Caiete Silvane

Lansări de carte la Editura Caiete Silvane, în cadrul Festivalului de carte Transilvania

Foto-Travel: Cum vedeți agenda culturală a anului 2014?
Daniel Săuca: În mare, ca și cea din 2013, cu un posibil accent, în măsura în care vom reuși, pe dezvoltarea „zonelor” de teatru și film. Și promovarea Sălajului cultural și turistic.

Foto-Travel: Vă rog să transmiteți un mesaj cititorilor blogului Foto-Travel.
Daniel Săuca: Sănătate! Și cât mai mult echilibru, într-o lume și o țară dezechilibrate!
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj - curtea interioară
Curtea interioară a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...