miercuri, 2 aprilie 2014

Regal de poezie la Zilele Caiete Silvane

Cea de a VII-a ediție a Zilelor Caiete Silvane, eveniment cultural devenit tradițional, organizat în fiecare an la Zalău de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Revista și Editura ”Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău, s-a desfășurat în zilele de 28 - 29 martie 2014 la Zalău și Bobota. Alegerea unei alte locații pe lângă cea din Zalău, face parte din strategia organizatorilor de a duce actul cultural aproape de comunitate, aproape de cetățeni. Alegerea localității Bobota nu este întâmplătoare, acolo s-a născut la data de 20 mai 1914, seniorul Corneliu Coposu. 




În prima zi, vineri 28 martie 2014, Zilele Caiete Silvane s-au desfășurat în sala ”Dialoguri Europene”  Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, într-o atmosferă mai puțin protocolară. Au fost prezenți oameni de cultură, poeți, scriitori, reprezentanți ai instituțiilor culturale ale județului dar și invitați de la București, Cluj-Napoca sau Bistrița. În cuvântul de deschidere, Daniel Săuca - managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a prezentat programul activităților și a motivat alegerea localității Bobota ca al doilea loc de desfășurare a evenimentului.


Gazda și organizatorul evenimentului - Daniel Săuca
În 2014, când sălăjenii aniversează Centenarul Corneliu Coposu, nu putea lipsi de la evenimentul cultural Zilele Caiete Silvane, un moment dedicat marelui om politic, personalitate simbol a Țării Silvaniei, a Sălajului și a României. Corneliu Coposu 100 s-a numit acest prim moment. Istoricul Marin Pop a lansat două cărți document legate de personalitatea Seniorului. Prima, Corneliu Coposu ”Jurnal din vremuri de război” a ajuns la ediția a II-a, întrucât prima ediție, lansată anul trecut la Târgul de Carte Transilvania de la Cluj-Napoca s-a epuizat. Cea de a doua carte, este rodul cercetărilor de arhivă și a discuțiilor cu membri familiei Coposu, ce se întind pe mai mulți ani, Marin Pop ”Monografia familiei Coposu: între istorie și memorie”. 


Marin Pop prezintă cărțile despre Corneliu Coposu
Al doilea moment al evenimentului a fost cel dedicat poeților și scriitorilor bistrițeni: Scriitori Bistrițeni la Zalău - Lecturi publice. În tradiția Zilelor Caiete Silvane, în fiecare an Zalăul este vizitat de scriitori și oameni de cultură din județele țării, colaboratori ai revistei Caiete Silvane. Invitat de onoare a fost Aurel Rău - poet, scriitor și gazetar, personalitate culturală marcantă a Transilvaniei. Despre opera sa a vorbit poetul Viorel Mureșan. Apoi,rând pe rând, Aurel Rău, Ioan Pintea, Olimpiu Nușfelean, Gavril Moldovan și Vasile Dâncu au venit în fața publicului prezent și au prezentat cărțile recent apărute sau au recitat poezii din creațiile proprii. 







Un moment așteptat a fost acela dedicat Sălajului literar. Au fost lansate două cărți de excepție. Doamna Carmen Georgeta Ardelean, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai” Zalău, colaborator al revistei Caiete Silvane, a lansat cartea ”Pactul cu ficțiunea. Cronici și alte semne de carte”.  Cel de-a doilea autor sălăjean care a lansat o carte la acest eveniment, este domnul Györfi-Deák György, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Jibou, colaborator permanent al Revistei Caiete Silvane. Cartea lansată se intitulează ”Trilogia Franciscană” și este semnată Franciscus Georgius. Cartea, este o trilogie de eseuri despre credință - ”Pre-Supunere”, eseuri science-fiction - ”Tolkien cel veșnic verde” și respectiv eseuri științifice - ”Acumulatorul gelos”


Carmen Georgeta Ardelean

Györfi-Deák György
Ultimul moment al evenimentului cultural a fost cel consacrat prezentărilor / lansărilor de carte. Au fost prezentate cărți apărute la Editura Eikon din Cluj-Napoca, Editura și revista Singur - ”Avocații cerului”, Ștefan Doru Dăncuș, ”caietul roșu”: Camelia Iuliana Radu, ”Caietul albastru”: Ștefan Doru Dăncuș; au fost prezentate cărțile ”Marginalii la o absență” de Ioan F. Pop, ”Pintea Viteazul în folclorul maramureșan” de Pamfil și Maria Bilțiu; au fost prezentate revistele vatra Veche, Mișcarea literară, Tribuna, Citadela. Un moment savuros a fost acela în care parodistul Lucian Perța a citit fragmente din ”Literatura română...mură-n gură”.




parodistul Lucian Perța
Seara s-a încheiat cu luările de cuvânt ale invitaților și a celor prezenți. Toți au felicitat organizatorii pentru reușita acestei prime zile a evenimentului Zilele Caiete Silvane. Apoi, scriitori, editori, reprezentanți ai instituțiilor culturale au avut ocazia să socializeze și să se simtă bine împreună. 




Prin organizarea acestei a VII-a ediții, Zilele caiete Silvane au ridicat o ștachetă calitativă greu de egalat. Aștept cu nerăbdare ediția de anul viitor. Felicitări organizatorilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...