Infotrip-ul organizat de Oficiul de Turism al Ungariei (Magyar Turizmus Zrt), cu sprijinul Băilor Cetății Gyula (Gyulai Várfürdő), Asociației de Management a Destinațiilor Turistice din Gyula (Gyulai Turisztikai Desztináció Menedzsement Szervezet), a Biroului Regional de Turism Câmpia Maghiară de Sud (Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóságok) și a Hotelului Hunguest Erkel, s-a desfășurat în perioada 15-17 mai 2015. A fost precedat de prezentarea ”Orașul Gyula se prezintă la Cluj” ce a avut loc vineri, 15 mai 2015 la Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca. Infotrip-ul s-a adresat în egală măsură reprezentanților mass-mediei (ziare, posturi de televiziune și de radio, bloguri) dar și agențiilor de turism. Organizarea acestuia a fost motivată de faptul că numărul turiștilor români care vizitează Gyula și împrejurimile este în continuă creștere.
În cele aproape trei zile, am avut ocazia să revăd o serie de obiective turistice ale orașului Gyula dar și să vizitez altele pe care nu le văzusem sau să iau contact cu industria turistică a orașului sub toate aspectele ei: infrastructură turistică, obiective turistice, elemente de gastronomie locală etc. Practic a fost o lecție de turism servită de către organizatori. Și ca în orice lecție, feedback-ul cursanților (în cazul de față al nostru, al oaspeților) este extrem de important. Dar care au fost ”momentele lecției”? Prin ce au reușit organizatorii să ne capteze atenția, să ne facă să participăm la ”lecție”? Fără a avea pretenția că am reușit să surprind toate aspectele, am să încerc să fac un rezumat al acesteia, cu promisiunea că voi reveni cu descrierea principalelor obiective vizitate.
Localizare. Cum ajungi?
Orașul Gyula se află în estul Ungariei, în județul Békés (Békés megye) la doar 8 km de localitatea de frontieră Vărșand din județul Arad și la 37 de kilometri de Salonta. Distanța față de principalele orașe din vestul României este: 230 km față de Cluj-Napoca, 75 km față de Oradea, 210 km față de Satu-Mare, 267 km față de Baia Mare, 75 km față de Arad respectiv 130 km față de Timișoara.
Gyula se află în regiunea Dél-Alföld (Câmpia Maghiară de Sud), pe malul stâng al Crișului Alb (Fehér Körös), aproape de confluența acestuia cu Crișul Negru (Fekete Körös). Cadrul natural de excepție, proximitatea Pustei maghiare, existența celor două Crișuri sau salba de lacuri din jurul orașului fac ca turismul activ sau cel de aventură să ia amploare. Pentru a ajunge la Gyula din oricare din orașele din vestul României, există punctele de trecere a frontierei de la Vărșand sau Salonta.
Infrastructura turistică. Unde să stai?
Gyula se poate mândri cu o infrastructură turistică de excepție. Totul s-a dezvoltat în jurul Băilor Cetății Gyula (Gyulai Várfürdő), băi care sunt renumite în toată țara datorită situării acestora în cadrul pitoresc și unic al Castelului Almasy. Considerate a fi ”motorul turismului din Gyula”, băile au atras din 1958 când apa termală de o calitate remarcabilă a ajuns la suprafață, milioane de turiști. Așa s-a ajuns să se dezvolte o întreagă rețea hotelieră dar și în sistem de pensiuni sau case de vacanță. Practic, sunt oferte pentru mai toate buzunarele, de la simandicoasele hoteluri de patru stele, la cele mai populare de trei stele sau la pensiunile private sau la camerele de închiriat pe care le poți găsi mai peste tot. Cele mai bune hoteluri sunt evident, cele de patru stele. În cadrul sejurului nostru la Gyula am avut ocazia să văd câteva dintre ele.
Hunguest Hotel Erkel (*** și ****) ce face parte din lanțul hotelier Hunguest, are avantajul de a fi situat în imediata proximitate a Băilor Cetății. Practic din interiorul hotelului se poate ajunge direct în baza de tratament sau la piscinele cu apă termală atât din interior cât și din exterior. Hotelul a fost complet renovat în anul 2001 și are două aripi: aripa Dürer (după numele celebrului artist renascentist Albrecht Dürer) de patru stele și aripa Munkácsy (după numele celebrului pictor maghiar Munkácsy Mihály) de trei stele. Hotelul are un centru wellness modern ce stă la dispoziția turiștilor cu diferite tipuri de saune și tratamente; un centru de conferințe - Salonul Hunyaidi Mátyás cu o capacitate de 300 de locuri; restaurantele Orchidea și Nostalgia ce au împreună o capacitate de 410 locuri. Hotelul este practic o galerie de artă, multe din spațiile sale fiind decorate cu picturile artistei Haragozó Ilona Bimbi.
Corvin Hotel & Wellness Apartman (***) este pe departe unul dintre cele mai interesante și mai inedite hoteluri din câte am văzut. Asta pentru că aici, camerele sunt personalizate. Hotelul se pretează în cazul familiilor cu copii sau în cazul tinerilor îndrăgostiți, fiecare cameră este decorată astfel încât copii sau tinerii să se simtă în largul lor, în lumea desenelor animate sau a eroilor preferați. Cele două camere Kama Sutra sunt inedite prin design, prin facilitățile ce le oferă cuplurilor. Centrul Wellness oferă diferite tratamente sau saune. Un film de prezentare a hotelului este disponibil aici.
Elizabeth Hotel (**** superior) aduce atmosfera de început de secol XX și se află chiar lângă Cetatea Gyula, la 200 de metri de Băile Cetății. Este destinat în special turismului de afaceri sau de recreere. Dispune de 47 de camere dotate elegant și de 2 apartamente de lux. Restaurantul și terasa cu vedere spre cetate asigură satisfacții culinare. Hotelul dispune de un centru wellness în care turiștii vor regăsi acea liniște necesară corpului și psihicului după o zi lungă și agitată.
Ceea ce este foarte important pentru turiștii români, fiecare dintre aceste hoteluri precum și cele mai multe dintre celelalte unități de cazare din Gyula, au personal angajat vorbitor de limbă română.
Obiective turistice. Ce să vezi?
Oricine se poate întreba, ce poți să vezi într-un orășel situat la marginea țării în plină câmpie? Surprinzător, chiar ai ce vizita. În primul rând, Cetatea Gyula (Gyula Vár) impresionează prin forma și construcția ei. este cel mai vechi monument arhitectonic din oraș - singura fortăreață din cărămidă din Europa centrală construită în stil gotic și rămasă intactă mai bine de 600 de ani. Perioada de 130 de ani în care orașul și cetatea s-au aflat sub ocupație otomană, au lăsat urme atât în zidurile acesteia cât și în exponatele muzeului cetății. Fondatorul cetății este considerat a fi János Mároti și fiul acestuia László Mároti cel care a și încheiat lucrările de construcție. Prima atestare documentară a cetății este din 1445, anul în care a fost sfințită capela cetății. În 1476 cetatea și domeniul ajung în posesia regelui Matia Corvin până în 1482, apoi câțiva ani ajunge în posesia principilor Transilvaniei pentru a deveni din nou domeniu regal în 1552. În anul 1566 după o rezistență de nouă săptămâni, apărătorii cetății se predau turcilor conduși de pașa Pertaf, vărul lui Suleiman al II-lea. După eliberarea zonei de sub dominația otomană, în 1720 aproape întregul județ de astăzi ajunge sub stăpânirea lui János György Harruckern. Muzeul Cetății Gyula s-a deschis în urmă cu 10 ani, în 20 mai 2005. Cei ce trec pragul cetății retrăiesc atmosfera medievală, cele 24 de săli ale muzeului având darul de a te purta prin istoria seculară a orașului. Din turnul cetății sau de pe meterezele acesteia, vizitatorul are o panoramă deosebită asupra orașului.
Aproape de Cofetăria de 100 de ani, se află unul din muzeele pline de farmec. Este vorba despre Casa Ladics ce prezintă modul de viață al unei familii burgheze din secolul al XIX-lea. Vizitatorul trece prin cele câteva încăperi decorate și mobilate exact ca acum 100 - 150 de ani: biroul juristului György Ladics, camera doamnelor, camerele de locuit, sala de luat masa etc. Nu știi la ce să te uiți mai întâi: la tablourile de epocă de pe pereți, la mobilierul în stil Biedermeier, la costumele de pe manechine, la porțelanurile din vitrine sau la mulțimea de obiecte de tot felul ce decorează casa. Ai impresia că te-ai întors în timp, că proprietarul e ieșit puțin. Aici ai impresia nu că te afli într-un muzeu ci într-o casă de locuit, complet funcțională.
Orașul apelor termale
Cei mai mulți din turiștii care ajung la Gyula o fac pentru apele termale de o calitate excepțională de aici. Băile Cetății Gyula (Gyulai Várfürdő) și recent deschisul complex Aqua Palace oferă senzații inedite. Băile Cetății - complex unic în Ungaria, calificat cu cinci stele în categoria ștrand, wellness și băi termale sunt deschise tot timpul anului și se întind pe 8,5 hectare în grădina Castelului Almasy declarată rezervație naturală. Stațiunea balneară și de agrement, are toată infrastructura necesară pentru a satisface și cele mai exigente gusturi ale turiștilor.
Istoria acestor băi nu este foarte veche. Apa termală a erupt la suprafață pentru prima dată în 1958, iar de atunci complexul de băi și odată cu el întregul oraș s-a dezvoltat continuu. Datorită conținutului ridicat de minerale, apa termală de culoare maronie, este eficientă tratarea diferitelor afecțiuni. Există în complexul de băi un centru terapeutic unde un medic reumatolog oferă consultații și prescrie diferite tratamente pe bază de apă termală.
Dar dincolo de aspectul medical, important de altfel, Băile Cetății sunt o adevărată oază de relaxare. Atât bazinele acoperite ce pot fi folosite pe întreg parcursul anului cât și cele din cadrul ștrandului ce sunt luate cu asalt de turiști în timpul sezonului estival, sunt astfel concepute încât se adresează tuturor categoriilor de public. Faptul că ștrandul este situat în parcul Castelului Almasy, face ca sintagma ”plajă verde” să fie una des folosită.
Recent, în luna decembrie 2013, s-a deschis Parcul acvatic Aqua Palota care a devenit în scurt timp principala atracție a Băilor Cetății și prin extensie a orașului Gyula. Complexul se află într-o clădire nouă ce se întinde pe a suprafață de 6000 de metri pătrați, iar luciul de apă ocupă 900 de metri pătrați. Amatorii de distracții vor putea nu doar să coboare ci și să urce cu toboganul, printr-un sistem de pompe unic în Ungaria. Avantajele investiției sunt dovedite de numărul mare de turiști, în primele cinci luni ale acestui an au fost vândute deja peste 53.000 de bilete.
Gastronomie locală
Se pare că Gyula a învățat lecția potrivit căreia produsele cu specific local trebuie protejate și promovate. Așa se face că există câteva produse care au devenit rapid un brand local. Înainte de toate trebuie vorbit despre Pălinca de Gyula (Gyulai Pálinka) din care am degustat diverse sortimente: pălincă de prune, de mere gutui, de struguri, de caise, de coacăze negre și...de nuci verzi. Totul într-un eveniment organizat de către reprezentanții Manufacturii Pălincii din Gyula la restaurantul hotelului Erkel. Tradiția pălincii de Gyula are o vechime de 300 de ani, fiind începută de baronul Harruckern.
Cârnaţii de Gyula (Gyulai Kolbász) sunt un alt brand local. Diferiți de cei din orașul vecin Békéscsaba, cei din Gyula sunt pur și simplu delicioși. Pot fi procurați de la magazinele dedicate dar și direct de la producător Gyulahús Kft.
Iar după cânați și pălincă, cel mai bine ar merge o prăjitură sau o bomboană făcută manual. Cofetăria Kéyműves situată pe strada Városház nu departe de Piața Harruckern oferă cele mai bune bomboane în zeci de sortimente. Aceleași bomboane pot fi savurate și în atmosfera Cofetăriei de 100 de ani.
Personalitățile orașului
De Gyula sunt legate nume importante ale culturii și istoriei maghiare, iar oficialitățile locale au știut să le pună în valoare. Tatăl artistului renascentist Albrecht Dürer a emigrat din Ajtósfalva, azi un cartier al orașului, ca meșter aurar. Nu este sigur dacă Albrecht Dürer s-a născut la Gyula, însă numele lui este aproape sinonim cu cel al orașului. Sunt câteva locuri în care amintirea artistului este prezentă fie prin denumirea unor spații publice fie prin bustul amplasat în parcul Szent Miklós, sau prin Anamorfoza din piața Kossuth.
La Gyula s-a născut Erkel Ferenc, fondatorul operei maghiare și compozitorul imnului Ungariei. Tot la Gyula s-a decis practic soarta unuia dintre cei mai mari pictori maghiari, Munkácsy Mihály pentru că aici primul său profesor, Szamossy Elek recunoascându-i talentul l-a încurajat să urmeze cariera de artist.
Gyula, capitala românilor din UngariaLa Gyula (Jula sau Giula în limba română) există și o numeroasă comunitate românească, așa că nu trebuie să mire pe nimeni dacă pe străzile orașului, în parcuri sau alte locuri publice vei auzi vorbindu-se românește. Două din cartierele orașului sunt denumite Orașul Mare Românesc (Nagyrománváros) - în partea ne nord a zonei formată de Cetatea Gyula și de Băile Cetății respectiv Orașul Mic Românesc (Kisrománváros) - în partea de vest a Pieței Kossuth.
În Orașul Mare Românesc, una din străzi poartă numele poetului național Mihai Eminescu (Eminescu utca) acolo unde se află sediul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU)- organism reprezentativ al comunității românești. Nu departe de Hunguest Hotel Erkel se află Liceul Românesc ”Nicolae Bălcescu”, care are arborat la intrare - așa cum este și firesc - alături de drapelul Ungariei și de cel al Uniunii Europene, și pe cel al României. Statuia patronului spiritual al școlii se află chiar la intrare. Este ușor de găsit această instituție de învățământ datorită turnului ce amintește de bisericile de lemn din Transilvania. Arhitectul clădirii este Szábo Jen.
Undeva în apropierea liceului, în piața George Pomuț (maghiarizat Pomutz György) se află bustul celui care avea să devină general în armata Statelor Unite și diplomat în delegația care avea să negocieze cumpărarea provinciei Alaska de la Rusia țaristă.
Tot în Orașul Mare Românesc funcționează și Grădinița Românească (Románvárosi Óvoda). O plăcuță memorială are textul ”Grădinița maghiaro-română din Orașul Mare Românesc aniversează 110 ani de existență. A fost înființată în 1893 în strada Rövid iar apoi a funcționat în Parcul Castelului după care în 1965 a fost mutată la locul ei actual pe strada Galamb nr.16. Giula, 2003. Corpul didactic al grădiniței”.
O comunitate însemnată cum este cea a românilor din Gyula, nu poate să nu aibă un lăcaș de cult. Catedrala ortodoxă Sân'Nicoară - sediul Episcopiei Ortodoxe din Gyula, o impunătoare construcție în stil baroc, datează în forma sa actuală din 1802 când a fost pusă piatra de temelie pe locul unei alte biserici ortodoxe din 1762 și aceasta ridicată acolo unde în 1721 exista o biserică de lemn. Lucrările la actuala biserică au fost întrerupte în 1824 și reluate ulterior grație ajutorului dat de cărturarul Moise Nicoară (1784-1861). Construcția turnului a fost terminată în 1854. În fața bisericii se ridică troița de piatră ridicată de Lázár Bogár datând din 1869 și restaurată în 1928. În curtea bisericii românești se află busturile lui Moise Nicoară și Nicolae Bălcescu.
Mai există urme ale prezenței românilor în Gyula, cum ar fi placa comemorativă de pe clădirea în care a funcționat între 1949-1981 Liceul Românesc ”Nicolae Bălcescu” sau cea montată pe clădirea fostei cazarme care amintește de detenția scriitorului Liviu Rebreanu la Gyula.
Gyula: Orașul Festivalurilor
Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor care vizitează orașul, la Gyula sunt organizate an de an o mulțime de evenimente culturale sau gastronomice unele devenite în timp adevărate festivaluri. Dintre acestea merită amintite ”Festivalul Pălincii Kisüsti” (17-19 aprilie 2015), Concursul de alergare Várfürdó (1-2 mai 2015), Zilele Gyulavári (22-14 mai 2015), Noaptea Muzeelor (20 iunie 2015), Festivalul tuturor artelor (26 iunie - 9 august 2015), Festivalul Shakespeare (2-12 iulie 2015), Festivalul de Jazz al Teatrului Cetății (18 iulie 2015), Festivalul de Blues al Cetății (19 iulie 2015), Zilele Cetății de Frontieră (24-26 iulie 2015), Festivalul Internațional de Dansuri Populare al Tuturor Maghiarilor (21-23 august 2015), Festivalul de Mier și Turtă Dulce de la Gyula (11-13 decembrie 2015).
Pentru mai multe informații despre calendarul evenimentelor și despre informații legate de cazare sau principalele obiective turistice din Gyula, potențialii turiști pot accesa site-ul www.visitgyula.com care are și meniu în limba română. De altfel, după modelul marilor orașe, de curând s-a introdus sistemul Visit Gyula Card care oferă o serie de gratuități și reduceri la intrările la muzee sau restaurante. Aici poate fi consultată lista programelor garantate, ce au loc în fiecare zi a săptămânii.
Mulțumiri
Vreau să mulțumesc Oficiului de Turism al Ungariei - reprezentanța acestuia din Cluj-Napoca, în mod special doamnei director Soós Júlia pentru oportunitatea de a participa la acest Infotrip. De asemenea, vizita noastră nu ar fi fost completă fără ghidajul în limba română oferit de domnul Kocsis János.
Ne place sau nu, maghiarii ne-au dat din nou o lecție, de data acesta despre turism. O lecție despre cum se promovează turistic un oraș, o regiune. O lecție despre ce înseamnă să ai viziune, să ai strategii de dezvoltare durabilă. O lecție elementară despre cum poți promova un produs gastronomic sau un obiectiv turistic. Despre faptul că dincolo de produsul în sine contează și ”ambalajul”, povestea din jurul acestuia. Oare reușim să învățăm și noi lecția? sau la următorul test luăm iar notă mică, sau Doamne Ferește - rămânem corigenți?
Articole similare:
- Ziua de Cluj: ”Gyula, vin la tine!” ”Haide, te aștept cu pălincă și cârnați”
- România Liberă: ”Cum renaște comunitatea românească din Gyula cu ajutorul turismului”
- Știri de Cluj: ”De ce să îți faci vacanța la Gyula, Ungaria. Reportaj VIDEO de la Băile Cetății”
- cluj.travel: ”Gyula, pământ românesc!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu