În ciuda vremii deosebit de calde, în cele două zile de festival, la Porolissum au ajuns peste 2500 de turiști, fie că au fost din Zalău, din Sălaj sau din diferite alte județe din țară. Cine a ajuns la Porolissum a avut parte de un spectacol pe cinste, cum rar s-a mai văzut. Au fost prezente aproape toate trupele de reenactment antic din România, unele dintre ele participând și la edițiile anterioare, altele venite pentru prima dată. Deși au fost invitate absolut toate trupele, gladiatorii de la Falco Argenteus din Oradea n-au putut onora invitația. Mi-am luat inima în dinți și am mers la Porolissum, conștient de faptul că voi avea de îndurat temperaturi foarte mari. Însă dragostea față de istoria antică, parteneriatul cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău dar și faptul că am avut invitați de la Cluj-Napoca - toate aceste argumente au fost mult mai puternice decât căldura de afară.
Am ajuns chiar de la început și am prins momentul în care domnul Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj s-a adresat celor prezenți cu un discurs scurt, mult mai scurt decât de obicei: "Vă mulțumesc tuturor celor care vă este dat să fiți astăzi aici la Porolissum, un loc special. Mulțumesc organizatorilor, mulțumesc invitaților, acestor minunate trupe care au venit din toată țara. Cred că sunt toate argumentele ca aici la Porolissum, în viitor, să construim un loc unic. Ave Porolissum!”
Tiberiu Marc - președintele CJ Sălaj |
dr.Corina Bejinariu - managerul MJIAZ |
Dacii din cadrul Asociației Amicii Muzeului |
Formația de muzică arhaică Vox Dacorum |
Ultima ”corona triumfalis” a fost acordată domnului Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj care ”face tot posibilul ca reenactment-ul să se dezvolte în județul Sălaj și să promoveze ceea ce înseamnă patrimoniul arheologic și istoric”.
După salutul războinicilor, a urmat conform programului, dansul fetelor de la Nimfele Daciei și recitalul de cântece arhaice ale trupei Vox Dacorum condusă de fosta mea colegă (din clasele I-XII) Ancuța Mărieș. Le mai văzusem pe fete, chiar am scris și un material despre ele, iar pe Ancuța o știu ”de când lumea” așa că mi-am permis să lipsesc puțin. Am avut și motive întemeiate, verișoara mea Ginette Mercean împreună cu soțul ei Mircea Mercea și cu o prietenă de-a lor au venit tocmai de al Cluj, special pentru eveniment. Cum n-au mai fost niciodată la Porolissum au vrut să vadă castrul. Fotografi împătimiți, cum s-au văzut în plin câmp înflorit, au uitat pe moment de vestigiile istorice, de festival și s-au pus la fotografiat ...flori de câmp.
Cu greu i-am readus înapoi în fața Porta Praetoria acolo unde gladiatorii transpirau la propriu într-o încleștare cum rar s-a mai văzut. Anul acesta au fost multe trupe de gladiatori și pentru prima dată am văzut și gladiatoare...adică femei.
Un alt moment inedit, care a ținut publicul cu sufletul la gură a fost acela în care doi tineri șoimari au avut un moment de dresaj cu păsări de pradă. Dorin Cărăbeț și Forrai Antal formează împreună trupa Peregrinus și sunt pentru prima dată la Porolissum, în Sălaj. Demonstrația lor necesită multă atenție și multă răbdare atât din partea lor cât și a publicului. Asta pentru că lucrează cu ...păsări de pradă. Loki - un mascul de uliu Harris, Coco - o femelă de corb și Maya - o femelă de șoim polar sunt cei trei protagoniști plini de personalitate și uneori încăpățânare, care pur și simplu au fermecat asistența prin zborul lor sau prin executarea comenzilor primite. Un moment excelent, poate cel mai bun din cadrul actualei ediții a festivalului. Despre cei doi dresori și despre Asociația Peregrinus, puteți citi mai multe în excelentul articol din Transilvania Reporter.
Vrând să surprind câteva cadre din unghiuri diferite, am urcat pe coama de deal ce duce de la poartă în cel mai înalt punct al castrului. Acolo m-am trezit pe neașteptate că sunt prins între liniile inamice, îndemnul organizatorilor pentru public de a părăsi zona găsindu-mă în imposibilitatea de a face acest lucru. Fie renunțam să mai văd ceva din spectacol - lucru pe care l-am exclus din start, fie mă refugiez într-una din cetățile de lemn construite pentru scenariul marii bătălii ce se prefigura. Am ales ultima variantă. Am stat câteva minute la adăpostul uneia dintre ”cetăți” asta până când au venit ”barbarii” și o legiune de romani.
Noroc cu unul dintre combatanți, un barbar autentic pe numele lui adevărat George Bosie. Este moldovean și a venit pentru prima dată la Porolissum alături de colegii lui daci, barbari și romani din trupa Geto-Dacii din Moldova. M-a rugat să-i fac câteva fotografii și m-a îndemnat să rămân ca să surprind încleștarea dintre ei și romani. Fără să vreau m-am transformat într-un reporter de război, alături de prietenul Sebi Olaru (care tocmai venise de la un curs de pregătire pentru jurnaliștii de război). Împreună cu Sebi am făcut câteva zeci de poze și chiar am îndrăznit să ne apropiem de buza dealului și să privim scena de jos. Acolo în fața castrului de lemn se punea în scenă momentul funeraliilor unei căpetenii dace. Și-au făcut apariția și fetele de la Nimfele Daciei. Apoi, după scenariul stabilit, dacii și barbarii au atacat castrul de unde romanii au ripostat aruncând cu bolovani de sus.
Nu știu cum s-a terminat lupta, căci cele două tabere de sus de pe creastă, au început să se atace reciproc. A fost mai întâi asaltul legiunilor romane întâmpinat de strigătele războinice ale dacilor și aliaților lor. După o primă încleștare nedecisă, a urmat incendierea unei palisade și tirul săgeților Lupilor Pustei, aliați de data aceasta cu romanii. O a doua încleștare a fost și mai aprigă.
Nu știu exact ce s-a întâmplat în minutele următoare, pentru că din spatele liniilor frontului și-a făcut apariția maestrul bucătar Mircea Groza cu un buchet de cimbrișor...Părea atât de fermecat de plantele aromatice pe care le culegea încât nici nu și-a dat seama că se află într-o zonă de conflict. Apropo de maestrul Mircea Groza - un pasionat bucătar și promotor al gastronomiei sălăjene. Am avut onoarea de a gusta din preparatele făcute de el special pentru acest eveniment tocană de linte cu pui și ”panis militaris” - un fel de pâine nedospită și pot să vă spun doar atât...delicios!
Pe când să revin la teatrul de operațiuni îi văd pe cei doi foști inamici George Bosie și Arany János, un român moldovean și un ungur transilvănean făcând schimb de ...numere de telefon și adrese de e-mail, învăluiți în fumul palisadei. O imagine istorică pentru Porolissum.
A urmat apoi un alt moment de șoimărit, al celor de la Peregrinus. Spuneam că e nevoie de multă răbdare cu aceste păsări de peadă. De exemplu Maya - vulturul polar, zăpăcit de canicula de afară şi de publicul numeros, a refuzat minute în șir să atace prada refugiindu-se pe un stâlp. Iar când aproape toți au uitat de ea (mai puțin cei doi dresori) și-a făcut apariția spre deliciul tuturor.
A mai urmat o bătălie, de fapt un lung şir de mici altercaţii între legiunile romane şi inamicii lor daci. Conform scenariului, era vorba despre reconstituirea episodului retragerii romanilor din Dacia de pe vremea împăratului Aurelian. Imaginea cu dacii și barbarii care s-au strâns pentru poza de grup în fața Porta Praetoria de la Porolissum, în timp ce romanii erau dincolo de poartă, va rămâne emblematică până la următoarea ediție.
Emoționant momentul de final, când combatanții - vechi prieteni de altfel - s-au salutat reciproc. S-a format instantaneu un rând de luptători daci și barbari care cu săbiile și pumnalele ridicate îi salutau pe romanii care treceau prin fața lor. Dovadă clară că se respectă reciproc, că luptele dintre ei sunt doar pentru deliciul publicului.
Un ultim moment a fost cel al concertului susținut de formația GOD. Mi-au plăcut acești ”barbari” îmbrăcați în haine de epocă, încălțați cu opinci și cântând un gen de rock ce duce spre gothic metal sau viking. Piese ca și ”Greuceanu”, ”From the Moldavian Ecclesiastic Throne” sau ”Noaptea” au fost pe placul celor care a u ales să rămână până la sfârșit. Iar inedita interpretare a piesei ”Au înnebunit salcâmii” a fost din punctul meu de vedere ”cireașa de pe tort”. Un concert superb, în ton cu evenimentele. O inspirată alegere a organizatorilor.
Ce mi-a plăcut la ediția din acest an, a V-a? În primul rând că au fost multe trupe de reenactment, 14 la număr cu 235 de reenactori. A fost o adevărată desfășurare de forțe. Apoi faptul că au existat și momente inedite cum ar fi gladiatoarele din formația Ludus Danais și șoimarii din formația Peregrinus. Chiar dacă eu personal nu mă satul să-i văd pe ceilalți reenactori an de an, cei pomeniți au adus un suflu nou. Mi-a mai plăcut faptul că dincolo de spectacolul oferit de trupe, la Porolissum au fost și alte activități conexe: gastronomie cu Mircea Groza, ateliere de ceramică pentru copii, atelier de tras cu arcul. Și evident, mi-a plăcut faptul că au fost mulți spectatori. După numărul biletelor gratuite distribuite la intrare în complex, au fost în cele două zile de festival nu mai puțin de 2600 de vizitatori (1065 în prima zi și 1535 în a doua zi). Este adevărat că unii au fost atât sâmbătă cât și duminică, dar nu asta este important. Cu o mică excepție, nimeni nu are obsesia numărării vizitatorilor de la Porolissum, iar cine o face cred că nu are de lucru.
Mai are un mare plus acest eveniment numit Porolissum Fest. Acela că nu s-a ”manelizat”, că nu s-a transformat în kitsch, în mioritica adunare la mici și bere. Este evident că în lipsa unor spații special amenajate pentru servirea mesei (restaurante de exemplu), turiștii au nevoie de un loc din care să-și poată cumpăra câte ceva. E meritul organizatorilor că au știut cum să gestioneze situația astfel încât să nu se exagereze.
Corect ar fi să spun și ce nu mi-a plăcut. Nu sunt multe aceste aspecte, însă cred că ele pot fi îmbunătățite pe viitor. Personal consider că amplasarea acelui chioșc care vindea de toate (prezenta lor e necesară) nu a fost bine stabilită. Au fost chiar în drum, chiar lângă scenă. Au fost momente când coada la grătare sau la băuturi încurca circulația. Probabil ar fi fost mai eficient pentru fluidizarea traficului dacă erau undeva mai în spate. Ar mai fi lipsa unei zone de unde turiștii să poată urmări spectacolul în siguranță și eventual fără a fi nevoiți să stea ore în șir în soare. De-a lungul anilor s-au făcut diferite încercări, spectacolul a fost mutat în diverse locuri, fie în fața porții castrului fie în amfiteatru. Însă niciunde, actuala infrastructură turistică nu oferă un spațiu adecvat. Mie personal îmi place imaginea Porta Praetoria în fundal, cred că aceasta e cea mai potrivită alegere, însă aici ar trebui amenajat ceva pentru spectatori, un fel de tribune, ca să nu mai fie nevoiți să stea lipiți de ziduri la umbră. Poate că nici scena nu a fost amplasata în cel mai adecvat loc. La un moment dat, în timp ce formația GOD era pe scenă, între ei și public s-a interpus un...autocar. E clar, vina nu este a celor de pe scenă ci mai degrabă e a celor care n-au avut răbdare să se termine evenimentul și apoi să plece.
Cu toate aceste neajunsuri, a fost o ediție a festivalului memorabilă. Faima festivalului a depășit de mult granițele județului, devenind un eveniment regional. Pentru prima dată, evenimentul s-a bucurat de o promovare în presa regională, atât cea scrisă (Transilvania Reporter) cât și în cea vizuală (Digi 24, Regio TV). Am văzut mulți, mulți fotografi care au surprins momente ale festivalului în poze superbe. Rețelele de socializare au fost luate cu asalt de sute de fotografii spectaculoase. Din respect pentru cei care au muncit în soare, încercând să surprindă aspectele cele mai importante, am să deschid o listă cu link-uri spre acele albume.
Iar până la ediția de anul viitor, vă salut în spiritul festivalului:
AVE POROLISSUM!
Articole în presa scrisă:
După salutul războinicilor, a urmat conform programului, dansul fetelor de la Nimfele Daciei și recitalul de cântece arhaice ale trupei Vox Dacorum condusă de fosta mea colegă (din clasele I-XII) Ancuța Mărieș. Le mai văzusem pe fete, chiar am scris și un material despre ele, iar pe Ancuța o știu ”de când lumea” așa că mi-am permis să lipsesc puțin. Am avut și motive întemeiate, verișoara mea Ginette Mercean împreună cu soțul ei Mircea Mercea și cu o prietenă de-a lor au venit tocmai de al Cluj, special pentru eveniment. Cum n-au mai fost niciodată la Porolissum au vrut să vadă castrul. Fotografi împătimiți, cum s-au văzut în plin câmp înflorit, au uitat pe moment de vestigiile istorice, de festival și s-au pus la fotografiat ...flori de câmp.
Mircea Mercean - fascinat de câmpul înflorit |
Un alt moment inedit, care a ținut publicul cu sufletul la gură a fost acela în care doi tineri șoimari au avut un moment de dresaj cu păsări de pradă. Dorin Cărăbeț și Forrai Antal formează împreună trupa Peregrinus și sunt pentru prima dată la Porolissum, în Sălaj. Demonstrația lor necesită multă atenție și multă răbdare atât din partea lor cât și a publicului. Asta pentru că lucrează cu ...păsări de pradă. Loki - un mascul de uliu Harris, Coco - o femelă de corb și Maya - o femelă de șoim polar sunt cei trei protagoniști plini de personalitate și uneori încăpățânare, care pur și simplu au fermecat asistența prin zborul lor sau prin executarea comenzilor primite. Un moment excelent, poate cel mai bun din cadrul actualei ediții a festivalului. Despre cei doi dresori și despre Asociația Peregrinus, puteți citi mai multe în excelentul articol din Transilvania Reporter.
Loki într-o demosntrație aeriană |
Publicul interacționează cu păsările |
Coco înainte de a-și lua zborul |
Ritual de înm ormântare a unei căpetenii a dacilor |
Clasica luptă dintre daci și romani |
În așteptarea confruntării cu romanii |
Nu știu cum s-a terminat lupta, căci cele două tabere de sus de pe creastă, au început să se atace reciproc. A fost mai întâi asaltul legiunilor romane întâmpinat de strigătele războinice ale dacilor și aliaților lor. După o primă încleștare nedecisă, a urmat incendierea unei palisade și tirul săgeților Lupilor Pustei, aliați de data aceasta cu romanii. O a doua încleștare a fost și mai aprigă.
Nu știu exact ce s-a întâmplat în minutele următoare, pentru că din spatele liniilor frontului și-a făcut apariția maestrul bucătar Mircea Groza cu un buchet de cimbrișor...Părea atât de fermecat de plantele aromatice pe care le culegea încât nici nu și-a dat seama că se află într-o zonă de conflict. Apropo de maestrul Mircea Groza - un pasionat bucătar și promotor al gastronomiei sălăjene. Am avut onoarea de a gusta din preparatele făcute de el special pentru acest eveniment tocană de linte cu pui și ”panis militaris” - un fel de pâine nedospită și pot să vă spun doar atât...delicios!
Maestrul Mircea Groza și recolta sa de cimbrișor |
vechi combatanți, acum prieteni |
Maya în sbor spre...stîlăul de telegraf |
O uriață ”testudo” - cea mai mare pe care a văzut-o Porolissum-ul |
cavaleria atacă... |
De data aceasta dacii au câștigat |
Un ultim moment a fost cel al concertului susținut de formația GOD. Mi-au plăcut acești ”barbari” îmbrăcați în haine de epocă, încălțați cu opinci și cântând un gen de rock ce duce spre gothic metal sau viking. Piese ca și ”Greuceanu”, ”From the Moldavian Ecclesiastic Throne” sau ”Noaptea” au fost pe placul celor care a u ales să rămână până la sfârșit. Iar inedita interpretare a piesei ”Au înnebunit salcâmii” a fost din punctul meu de vedere ”cireașa de pe tort”. Un concert superb, în ton cu evenimentele. O inspirată alegere a organizatorilor.
Ce mi-a plăcut la ediția din acest an, a V-a? În primul rând că au fost multe trupe de reenactment, 14 la număr cu 235 de reenactori. A fost o adevărată desfășurare de forțe. Apoi faptul că au existat și momente inedite cum ar fi gladiatoarele din formația Ludus Danais și șoimarii din formația Peregrinus. Chiar dacă eu personal nu mă satul să-i văd pe ceilalți reenactori an de an, cei pomeniți au adus un suflu nou. Mi-a mai plăcut faptul că dincolo de spectacolul oferit de trupe, la Porolissum au fost și alte activități conexe: gastronomie cu Mircea Groza, ateliere de ceramică pentru copii, atelier de tras cu arcul. Și evident, mi-a plăcut faptul că au fost mulți spectatori. După numărul biletelor gratuite distribuite la intrare în complex, au fost în cele două zile de festival nu mai puțin de 2600 de vizitatori (1065 în prima zi și 1535 în a doua zi). Este adevărat că unii au fost atât sâmbătă cât și duminică, dar nu asta este important. Cu o mică excepție, nimeni nu are obsesia numărării vizitatorilor de la Porolissum, iar cine o face cred că nu are de lucru.
Mai are un mare plus acest eveniment numit Porolissum Fest. Acela că nu s-a ”manelizat”, că nu s-a transformat în kitsch, în mioritica adunare la mici și bere. Este evident că în lipsa unor spații special amenajate pentru servirea mesei (restaurante de exemplu), turiștii au nevoie de un loc din care să-și poată cumpăra câte ceva. E meritul organizatorilor că au știut cum să gestioneze situația astfel încât să nu se exagereze.
Corect ar fi să spun și ce nu mi-a plăcut. Nu sunt multe aceste aspecte, însă cred că ele pot fi îmbunătățite pe viitor. Personal consider că amplasarea acelui chioșc care vindea de toate (prezenta lor e necesară) nu a fost bine stabilită. Au fost chiar în drum, chiar lângă scenă. Au fost momente când coada la grătare sau la băuturi încurca circulația. Probabil ar fi fost mai eficient pentru fluidizarea traficului dacă erau undeva mai în spate. Ar mai fi lipsa unei zone de unde turiștii să poată urmări spectacolul în siguranță și eventual fără a fi nevoiți să stea ore în șir în soare. De-a lungul anilor s-au făcut diferite încercări, spectacolul a fost mutat în diverse locuri, fie în fața porții castrului fie în amfiteatru. Însă niciunde, actuala infrastructură turistică nu oferă un spațiu adecvat. Mie personal îmi place imaginea Porta Praetoria în fundal, cred că aceasta e cea mai potrivită alegere, însă aici ar trebui amenajat ceva pentru spectatori, un fel de tribune, ca să nu mai fie nevoiți să stea lipiți de ziduri la umbră. Poate că nici scena nu a fost amplasata în cel mai adecvat loc. La un moment dat, în timp ce formația GOD era pe scenă, între ei și public s-a interpus un...autocar. E clar, vina nu este a celor de pe scenă ci mai degrabă e a celor care n-au avut răbdare să se termine evenimentul și apoi să plece.
Cu toate aceste neajunsuri, a fost o ediție a festivalului memorabilă. Faima festivalului a depășit de mult granițele județului, devenind un eveniment regional. Pentru prima dată, evenimentul s-a bucurat de o promovare în presa regională, atât cea scrisă (Transilvania Reporter) cât și în cea vizuală (Digi 24, Regio TV). Am văzut mulți, mulți fotografi care au surprins momente ale festivalului în poze superbe. Rețelele de socializare au fost luate cu asalt de sute de fotografii spectaculoase. Din respect pentru cei care au muncit în soare, încercând să surprindă aspectele cele mai importante, am să deschid o listă cu link-uri spre acele albume.
Iar până la ediția de anul viitor, vă salut în spiritul festivalului:
AVE POROLISSUM!
Articole în presa scrisă:
- Magazin Sălăjean
- Graiul Sălajului (singurul ziar care scrie după ”ureche”)
- Transilvania Reporter (excelent articol!)
- România Liberă
- Digi 24
- e-cultura.info
- proalba.ro
- radioromaniacultural.ro
Știri video:
Albume cu imagini:- Enciclopedia-dacica.ro (cele semnate visual-artifacts.eu sunt de departe cele mai reușite fotografii)
- Vulturii din Călata (au preluat și unele fotografii Foto-Travel. Mulțumesc!)
- Bianca Blaga Photography
- Lucian Cuibus
- Sebastian Cornea Photography
- Cris Kat
UPDATE:
- 21 iulie 2015: a fost postat un film superb care sintetizează ediția din acest an a festivalului.
Festivalul de la Porolissum este departe de alte festivaluri de reenactment antic din Romania. Numarul spectatorilor nu a depasit 500. Umflarea cifrelor in halul asta e de prost gust. Trupa God canta un rock de nisa, de calitate indoielnica. In total au fost 8 asociatii de reenactment, nu stiu ce numaratori aveti voi de va da 14. Gladiatorii de la Oradea au lipsit oricum, astfel ca nu au fost "toate" trupele din Romania prezente, cum va tot place sa va laudati. Trupe ca Danais si Omnis Barbaria nu sunt invitate pe la alte festivaluri (serioase) tocmai pentru ca sunt foarte slabe. Numai organizatorii de la Porolissum se puteau lauda cu asta. Altora le-ar fi rusine.
RăspundețiȘtergereStimate ”Anonim” (bărbații adevărați își dau numele asumânsu-și ceea ce scriu...). Mulțumesc pentru comentariu și pentru observații. Cu voia dumneavoastră și fără patimă, haideți să le luăm pe rând:
Ștergere1. nu pot să compar Porolissum Fest cu alte festivaluri (în afară de celălalt desfășurat la Zalău - Festivalul Roman Zalău Porolissum) pentru că n-am fost la altele;
2. Obsesivul număr al spectatorilor: am afirmat că au fost 2600 de spectatori în cele 2 zile de festival. A fost un dute-vino continuu, condițiile neprielnice pentru a sta mai mult timp acolo in soare le-am criticat și eu. Pot să fiu de acord că aproape în permanență au fost aproximativ 500 de spectatori, însă repet, am avansat cifra de 2600 pe baza biletelor gratuite distribuite.
3. DE acord cu afirmația că cei de la GOD cântă un rock de nișă însă mie (și altora) ne-au plăcut. Avem acest drept, gusturile nu se discută;
4. am vorbit de 14 trupe nu de 8 asociații. Sunt asociații care au mai multe trupe, un exemplu ar fi Amicii Muzeului din Zalău.
5. De acord, n-au fost toate trupele, au lipsit Falco Argenteus din Oradea. Eu personal nu m-am lăudat că ar fi fost ”toate” trupele, iar dacă am făcut-o (înainte de a afla că nu vin toate) a fost pentru că așa scria pe afiș;
6. Mă abțin să comentez prestația celor de la Danais și Omnia Barbaris - nu mă pricep, n-am termene de comparație.
Nu știu cum e pe la alte festivaluri, nici pe ce criterii sunt invitate trupele. Pot însă afirma că Porolissum Fest a crescut an de an. Am dreptul să am această părere? Mulțumesc!
Intr-adevar, domnule anonim...faptul ca Omnis Barbaria a participat la un festival in Moscova alaturi de alti 2000 de reenactori ( http://historyfest.ru/en/participants/# ), la un festival care a strans peste 300.000 de spectatori ( http://www.mos.ru/en/press-center/transcripts/index.php?id_4=32328 ) arata cat de neserioasa este aceasta organizatie. Ar fi mai intelept pentru tine sa cercetezi un pic inainte de-ati da drumul la gura.
ȘtergereBranzanic Adrian
Cred că e nevoie de unele precizări:
RăspundețiȘtergerece anume califică o trupă/asociație ca fiind slabă sau bestială?
numărul de oameni mobilizați?
calitatea echipamentelor?
numărul și calitatea consilierilor istorici?
numărul și calitatea festivalurilor la care au mai participat?
Al evenimentelor și proiectelor desfășurate?
disciplina, punctualitatea, seriozitatea și conduita din timpul unui/unor festivaluri?
pur și simplu vechimea entității?
vedeți Dvs,mister anonim în lipsa acestui minim de caracteristici cuantificabile e foarte subiectiv să spunem că cutare sau cutare „e slabă”
că veni vorba de Omnis, aceasta poate mobiliza pana la 100 de reenactori, poate deschide numeroase ateliere simultan (zale, fierărie, olărie, țesut, școală de lupte, relații cu publicul, pe segmente de vârstă, pe teme istorice, atelier de orfevrărie, pielărie, bucătărie antică).
calitatea personajelor și a a echipamentelor este asigurată de prezența în rândurile asociației a cel puțin 3 absolvenți de doctorat pe teme legate fix de antichitatea barbară (daci, germanici, celți), plus masteranzi și studenți.
Numărul mai mic de festivaluri la care au participat este consecința unor situații explicabile. Trupa este relativ tânără (2 ani), orientarea este prioritară spre evenimente din afara țării și spre manifestări interactive educative-non-formale în școli și zone unde trupele „cu ștaif (a se citi lacome de bani) nu merg.
Paralela cu alte festivaluri de amploare din țară e puțin violată. Spre exemplu unul dintre cele mai vechi (Festivalul cetăților dacice, jud. Alba) la care Omnis nu este invitat tradițional, a strâns anul ăsta aproximativ 300 de vizitatori în două zile, număr în care au intrat si reenactorii.
că veni vorba de echipamente am să vă rog să faceți niște comparații între „dacii” asociațiilor participante la Porolissum. Dacă în Omnis puteți să-mi arătați vreun dac cu echipament si atitudine de Neaderthal, atunci puteți ridica problema comparațiilor pertinente. Dimpotriva alte trupe par să fi fost recrutate dintre figuranții de la Games of Thrones sau Stăpânii inelelor.
este adevărat că Omnis nu are în componență (deocamdată) reenactori pe linia romană, ceea ce poate da impresia unei lipse, dar acest lucru este alegerea noastră. Fiți siguri că dacă decidem să avem și astfel de reconstituiri, le vom face la un nivel profesionist (fără șuruburi, pumnale chinezești, loricae indiene și coifuri second-hand.
Omnis Barbaria nu a recrutat daci din alte trupe no name pt ca la sectiunea barbari avea doar 3 membri si aia cu echipament discurabil
RăspundețiȘtergereSe cere o precizare. Omnis Barbaria nu recruteaza. Nu este cult religios si nici armata. Asociatia colaboreaza cu orice persoana, cu sau fara experienta in reeenactment cata vreme este dispusa sa: isi asume rigorile domeniului de activitate, sa respecte indicatiile colegilor istorici si sa aiba un comportament decent si respectuos fata de public si ceilalti reenactori. Intamplarea face ca in randurile colaboratorilor nostri sa apara tot mai multi reenactori care au activat si inca activeaza in alte trupe de profil. O sa punem acest fenomen pe seama faptului ca mentinem o atmosfera pozitiva si prietenoasa, lucru pe care ne propunem sa il realizam si in continuare.
RăspundețiȘtergereO sa rog cititorii sa considere acest comentariu ca reprezentand pozitia oficiala a Asociatiei Culturale Omnis Barbaria. El vine ca reactie la anumite atingeri si referiri care s-au facut mai sus.
RăspundețiȘtergereAnonimului
1. Fara a va sti numele si calitatea de istoric sau critic de reenactment nu va putem lua in considerare afirmatiile legate de cat de slaba sau de grasa este asociatia pe care o pomeniti. Ca atare toate afirmatiile dvs. referitoare la profesionalismul Omnis Barbaria sunt nule, dar va multumim ca ne-ati semnalat prezenta pe scenele domeniului. Tot timpul vom fi incantati sa avem fani si critici.
2. Nu va cunoastem nici calitatea de jurnalist sau critic de presa si deasemenea nu stim daca sunteti observator oficial pentru a va permite sa faceti afirmatii legat de calitatea articolului pe care l-ati atacat. Din aceste motive consideram si aceste afirmatii ca fiind nu doar nule dar si tendentioase. Cata vreme nu faceti dovada experientei in domeniu ramaneti un alt consumator de seminte comentand ultimul meci politic in fata blocului.
3. Trupa GOD este o trupa care are in spate niste realizari si dincolo de opinia dvs este recunoscuta la nivel international. Faptul ca nu va place sau ca nu o puteti aprecia la adevarata valoare nu spune ceva despre ea cat despre dumneavoastra.
Autorului
Ii vom multumi pentru curajul de a exprima o opinie, fie aceasta obiectiva sau subiectiva. Ii vom multumi si pentru ca a descris cat de detaliat a putut un eveniment pe care il consideram reusit chiar si pentru tara noastra. Si rog cititorii sa nu ne creada pe cuvant si sa cerceteze evenimentele internationale la care am luat parte in ultimii ani. Ceea ce ne da un termen de comparatie destul de bunicel.
Organizatorilor
Le vom multumi si pe aceasta cale pentru efortul sustinut din fiecare an de a creste acest eveniment si in acelasi timp de profesionalismul de care au dat dovada. Le vom multumi si pentru faptul ca au venit de fiecare data cu deschidere in intampinarea oricaror dificultati am avut ca trupa de reenactment.
Colegilor si colaboratorilor reenactori
Le voi sugera sa se asigure ca in continuare ne vom face datoria cu la fel de multa constiinciozitate.
Colegilor reenactori din alte trupe
Le vom multumi pentru profesionalism si prietenie. Speram sa ne revedem cat mai des.
Multumesc ca s-a sters al 2 lea comentariu.Scuze pt entuziasm .Scopul nu era sa jignesc.Bagat la cap sfaturile de la Omnis Barbaria
RăspundețiȘtergere