marți, 1 februarie 2022

COGITO ERGO SUM: Politica și matematica

Citesc cu stupefacție că de curând a apărut o nouă "teoremă". Cum, nu ați auzit de ea? "Teorema Precup" după numele primarului din Mogoșoaia. De Mogoșoaia ați auzit, nu? Vă dau un indiciu: nu departe de Mogoșoaia e capitala României. Dar despre ce este vorba? La o ședință de Consiliu Local, o propunere legislativă avea nevoie de 2/3 din numărul total de consilieri ca să treacă. Mai exact, numărul necesar de voturi este (conform legii -"Nimeni nu este mai presus de lege", să nu uitați asta) numărul natural superior celui obținut prin aplicarea a două treimi din numărul consilierilor.



La Mogoșoaia sunt 15 consilieri. Nici mai mulți, nici mai puțini. "Decât" 15 consilieri, cum se spune mai nou...Acum vine întrebarea: cât reprezintă 2/3 din 15? Matematic vorbind avem 2/3*15. Primarul susține (a și demonstrat cu creta pe tablă) că rezultatul e 9.99 (obținut din 0.66 *15). Deci are nevoie de voturile a 10 consilieri. Le-a obținut! Numai că cineva, a sesizat că acest calcul nu e corect. Cică rezultatul ar fi 10, deci e nevoie de 11 voturi, pe care onorat domn' primar nu le-a avut.
Acum spuneți voi, cum e corect. Cum e "corect matematic", căci cum e "politic corect" am văzut. Dar lucrurile nu se opresc aici. Atacat fiind de consilierii unui partid (de opoziție, sic!) primarul a cerut ajutorul Universității Politehnica din București. Doamne, trebuie ca o universitate (de top) din țara asta să decidă cât face 2/3*15+1? Păi de ce mai plătește statul o armată de profesori de matematică? Ghiciți ce a răspuns un reprezentant al Politehnicii București (și vă asigur că nu era portarul ci chiar președintele senatului care mai e și consilier în minister). Repet: Politehnica București. Zice președintele senatului că e corect calculul primarului. Curat, murdar ar zice Nea Iancu!
Până la urmă, misterul s-a lămurit. A fost nevoie de o instanță care să se pronunțe. Știți ce a spus instanța? Că 2/3*15+1 = 11. I-auzi domnle'. Acuma urmează să se facă recurs? Am înnebunit cu toții?
Știți ce mă doare? Că acea ședința de Consiliu Local avut loc într-o sală de clasă a școlii din localitate. Și că bieții elevi au văzut a doua zi ce a rămas scris, de primar, pe tablă. În rest, să trăiască domn' primar! Că el are cuțitul cu care împarte pâinea... Am o întrebare totuși: profesor de matematică există în Mogoșoaia?
Întreaga poveste, poate fi citită aici: https://buletin.de/.../justitia-invalideaza-teorema.../
Mi-a venit o idee: să vă întreb pe voi, dragii mei elevi care citiți aceste rânduri: care e rezultatul calculului 2/3*15+1?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...