vineri, 30 decembrie 2022

Pietrele Fecioarei - un monument salvat de la uitare

De când am văzut prima dată monumentul cunoscut sub numele de ”Pietrele Fecioarei” am fost fascinat de acesta. Atunci, în urmă cu câțiva ani, erau doar niște pietre aruncate unele peste altele, pline de bălării, undeva la marginea drumului ce duce din Benesat înspre Cehu-Silvaniei. Învăluite în mister, abandonate la margine de drum, aceste pietre aveau ceva ce te atrage ca un magnet. Chipul trist al Fecioarei, mâinile încrucișate peste piept cereau parcă ajutorul nostru, al oamenilor, al celor din comunitatea locală, a instituțiilor de cultură ale județului. Un strigăt mut ce a reușit să sensibilizeze doar câțiva jurnaliști care de-a lungul anilor au semnalat existența acestui monument. Anul trecut, descoperind în cimitirul vechi al satului cruci de metal ce aveau aceeași imagine a Fecioarei cu mâinile împreunate la piept, iar mai apoi descoperind în satul vecin, Biușa, două statuete sub formă de obelisc, am lansat ipoteza conform căreia, aici, în zonă, ar fi existat un cult al Fecioarei Maria ce trebuie pus în contextul existenței, la Cheud, a unei abații benedictine.



M-am bucurat foarte mult când, în urma discuțiilor cu istoricul Bogdan Ilieș, vicepreședintele Asociației ”Arhaic” și coordonator al Ambulanței pentru Monumente Sălaj, acesta a anunțat la începutul anului că intenționează să pună în siguranță monumentul de la Benesat. Lucru care s-a și întâmplat. Printre celelalte șantiere deschise în Sălaj de către Ambulanță, voluntarii și-au găsit timp și pentru ”Pietrele Fecioarei”. În luna august 2022, am fost pe șantier în momentul în care doamna Sidonia Olea, alături de voluntarii ambulanței curățau pietrele scoase dintre bălării. Materialul scris atunci, îl puteți citi aici.


Lucrări de reamplasare a monumentului. Sursa foto: arhiva personală Bogdan Ilieș

Punerea pe poziție a pieselor ce compun monumentul. Sursa foto: arhiva personală Bogdan Ilieș


Monumentul despre care discutăm, apare în Lista Monumentelor Istorice (2015) la poziția 540 cu codul SJ-III-m-B-05152, sub numele ”Statuia de Piatră a Maicii Domnului”, datarea acestui monument fiind 1822. Iată că spre finalul anului 2022, la două secole de când a fost ridicat, prin efortul conjugat al Primăriei Comunei Benesat și al Asociației ”Arhaic”, prin Ambulanța pentru Monumente Sălaj, ”Pietrele Fecioarei” și-au recăpătat strălucirea de odinioară.

Statuia Maicii Domnului, piesa centrală a ansamblului 

Au fost discuții legate de oportunitatea salvării monumentului în locația actuală - cea în care au fost găsite pietrele, sau într-o altă locație, care să pună în valoare mai bine ansamblul, de exemplu în centrul satului. Însă timpul alocat intervenției a fost limitat, nepermițând demararea demersurilor legale necesare. Părerea mea este că s-a găsit cea mai bună variantă: monumentul a fost lăsat în locul în care, foarte probabil, s-a aflat în ultimii 200 de ani, iar forma de incintă poligonală care să înconjoare statueta Fecioarei, este cea mai naturală. De altfel forma poligonală a incintei nu a fost aleasă întâmplător. Alegerea a venit în urma documentării monumentului. O fișă a monumentului, din anii 60, reține forma unui poligon cu cinci laturi. Mai mult, atunci când au fost scoase pietrele din pământ, a fost notată poziția fiecărui bloc de piatră, operațiune efectuată sub coordonarea dr. Horea Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Pe de altă parte, blocurile de piatră, aproape sigur piatră de Aluniș, sunt astfel croite încât sugerează această formă a incintei.

Planul monumentului sugerat de modul în care au fost găsite pietrele.
Schiță realizată de dr. Horea Pop. Sursa foto: arhiva personală Bogdan Ilieș

Trebuie apreciat efortul domnului Kiss Zoltán Arpád  - restaurator în piatră și a echipei sale, meșteri pietrari pricepuți, veniți special de la Cluj pentru a reasambla monumentul. Nu numai că au reamplasat piesele, dar le-au reparat pe cele rupte. Au făcut treabă bună!

Nu am reușit să fiu de față la amplasarea pieselor componente ale monumentului, însă când am putut, am dat o fugă să-l văd. E minunat! Parcă și Fecioara și-a recăpătat zâmbetul...



Monumentul în sine rămâne în continuare învăluit în mister. Cine l-a comandat? Cine și în ce scop l-a amplasat aici, la marginea satului Benesat? Inscripția de pe piatra din față, cu textul ”Acest lucru s-au făcut lu Popu Iuon” este completă? 


Inscripția cu caractere chirilice, pe piatra din față a monumentului.
Sursa foto: colecția personală Bogdan Ilieș

Rămâne ca cercetări ulterioare să lămurească acest aspect. Până atunci, Sălajul și-a recuperat încă un monument uitat. Acum rămâne ca locul să fie amenajat, astfel încât să ofere accesul facil al potențialilor turiști. Și, trebuie să intervină marketingul turistic: editarea unor pliante de promovare, amplasarea unor panouri informative în centrul satului dar și lângă monument. Poate că și un iluminat ambiental ar pune în valoare monumentul. Toate acestea sunt deja pe agenda Primăriei Benesat, în primăvara ce va veni, va fi amenajat complet monumentul.

Până atunci însă, toți cei implicați, merită pe deplin felicitați!

 



  • Despre Monumentele Mariane din această zonă, puteți citi acest articol.


2 comentarii:

  1. era fain de introdus o fotografie de la momentul inceperii actiunii Ambulantei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În articolul precedent, sunt imagini din timpul intervenției.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...