Îmi plac castelele, poate și pentru că îmi evocă imaginea idilică din lecturile copilăriei. Am visat și eu, ca (aproape) toți copiii generației mele la castele, prinți și prințese. Și tare mă bucur când văd castele ce rezistă timpului doar pentru că cei din comunitatea locală înțeleg importanța acestora din punct de vedere istoric și arhitectonic. Așa cum mă întristez că unele comunități nu dau doi bani pe istorie, pe patrimoniul cultural...
La Carei se află unul dintre castelele salvate de la uitare. Și ce dacă a aparținut grofului Károlyi? De ce să negi istoria când poți foarte bine să o accepți și să o pui temelie dezvoltării ulterioare? Ei bine, frumusețea Castelului Károlyi și modul în care municipalitatea a decis să-l pună în valoare cu ocazia sărbătorilor de iarnă m-au cucerit. Așa că, am decis ca această imagine să reprezinte fotografia săptămânii.
Pentru această săptămână am pregătit o fotografie care, mie, îmi place tare mult. A fost realizată la Grădina Zmeilor acolo unde există și o galerie prin stratul de gresie. Cum diferența de temperatură de afară și din interior este mare, pe tavanul galeriei, aproape de intrare, s-a format condens. Picături mari de apă, ce cuprindeau în globul lor o lume întreagă, se înșirau cuminți, ca niște diamante. Până la urmă, frumusețea stă în lucrurile simple, nu?
Primul apus spectaculos de soare, din acest an, numai bun de pus în ramă. L-am surprins pe un câmp, undeva aproape de lacul Vârșolț. Cei doi copaci, care încadrează Soarele, dar și cerul ”pictat” cu nori, dau tot farmecul acestei fotografii.
Pe cât de inteligente sunt ciorile, pe atât sunt de hulite de oameni, mai ales când acestea le ”invadează” orașele. Cum se lasă seara, ciorile se adună în stoluri mari și se îndreaptă spre locurile de înnoptat. În orașe au locurile lor, de regulă în parcuri, în copacii înalți. Tot așa, în afara localităților, ciorile care toată ziua sunt pe câmp în căutare de hrană, se strâng seara în copacii mai înalți. Un astfel de fenomen l-am surprins la Lacul Vârșolț. Cum a apus soarele, valuri, valuri de ciori au venit croncănind spre plopii de pe marginea lacului. Au fost atât de multe și au făcut atâta gălăgie în căutarea celei mai potrivite crengi pe care să-și petreacă noaptea, încât spectacolul merita imortalizat. M-a ajutat și lumina apusului... Am și filmat câteva scene scurte, un mic filmuleț, needitat, aveți în primul comentariu.
Când spunem Sălaj, ne gândim doar la actualul județ, ce a fost conturat la 1968. Însă ”Sălajul istoric”, suprapus peste vechiul comitat Sălaj / Szilagy se întindea în nord și nord-vest pe teritoriul actualelor județe Maramureș și Satu-Mare. Zona de nord a Sălajului Istoric este cunoscută și sub numele de Țara Codrului. Una dintre caracteristicile zonei o reprezintă meșteșugul prelucrării lemnului. În satele de aici veți vedea frecvent porți de șură bogat ornamentate cu motive geometrice sau florale. Într-o astfel de localitate, Nadișu Hododului, a fost realizată fotografia pe care v-o propun ca fotografie a săptămânii.
Vestea că undeva, pe valea Someșului, au fost zărite pe un lac de balastieră cârduri mari de lebede, a făcut furori pe rețelele de socializare. Bineînțeles că am ajuns și eu să le văd. Au mai rămas în jur de 25 de lebede, cele mai multe fiind juvenili din acest an și de anul trecut. În imagine am surprins perechea de lebede adulte, într-o postură ce demonstrează, încă o dată, de ce sunt considerate lebedele păsări grațioase.
Se spune că sunt ”vestitorii Primăverii” și oricât de banali ar părea, ghioceii aduc speranța venirii Primăverii. Și, acum, avem nevoie mai mult decât oricând, de speranță...
Lumea în care trăim s-a urâțit: ne batem joc de Natură aruncând gunoaiele pe unde ne taie capul, reacționăm violent (verbal sau fizic) față de oricine nu este de acord cu ideile noastre, pornim războaie ilogice. Cu toate acestea, Natura ne mai rabdă, deși nu știm până când.
De curând, la o margine de pădure, plină de gunoaie, am dat de câteva brândușe de primăvară (Crocus). Câteva dintre ele s-au încăpățânat să crească și să înflorească printre gunoaie. De exemplu, una a înflorit între un sac de rafie aruncat cu resturi menajere și o cutie de energizant. M-a frapat contrastul dintre urâțenia Omului și frumusețea Naturii. Da, mai există încă speranță... Încă nu e târziu să ne trezim din nebunia noastră, să oprim războaiele, să ne ecologizăm pădurile. Acesta e strigătul mut al unei brândușe de Primăvară!
Un răsărit de Soare e aducător de speranță. Întotdeauna, fără excepție! Răsăritul e semnalul unei alte zile, a unui alt început. Iar atunci când e colorat, e ca și cum Soarele ți-ar trage cu ochiul și ți-ar spune: ”Fii mai bun ca ieri, fii OM!”
Deși, oficial, aceasta este ultima săptămână a iernii calendaristice, semnele primăverii sunt din ce în ce mai numeroase. Printre ele, brândușele de primăvară, pete de mov în covorul cenușiu al frunzelor pădurii. Undeva, la marginea Zalăului, o pădurice ascunde astfel de frumuseți.
Sunt momente din an, în care, din cauza unor probleme personale, nu pot să ies pe teren. Așa s-a întâmplat și în această săptămână, așa că am fost nevoit să caut prin arhiva recentă. Și am găsit! O fotografie care se potrivește de minune, pentru mine cel puțin, cu ceea ce s-a întâmplat în săptămâna a 12-a anului 2022.
Undeva, în pădurile de la marginea orașului, am găsit acest cadru extrem de sugestiv: o frunză rămasă din toamnă, ce nu a vrut să cadă conform legilor naturii, face scut unui mugur ce stă să se deschidă. E clar, pădurea ne oferă mereu surprize, trebuie doar să intrăm cu smerenie în ea, ca într-un templu. E atâta simbolism în această fotografie: e lupta veșnică dintre vechi și nou; e îngemănarea anotimpurilor, e un manifest în fața răutății, a războiului. Frunza face ”scut” vieții! Întrebarea care se pune este: după desfacerea mugurilor și apariția noilor frunze, cea veche care-și va fi îndeplinit menirea, va cădea îngroșând covorul frunzelor din pădure?
Mereu caut să surprind în fotografiile mele cadre ce sunt susceptibile de interpretări. Și îmi plac contrastele! Vreau, de cele mai multe ori, să transform fotografiile în simboluri. Uneori reușesc...
În scurtele mele ieșiri prin cartier, am dat de acest cadru simbol. E clar, oricâtă ură ar fi în lumea aceasta, întotdeauna (mai) există speranță! Viața, și nu moartea, trebuie să ne călăuzească pașii; Binele, și nu răul, trebuie să ne fie țelul!
În scurtele mele ieșiri prin cartier, din aceste zile, am dat de un cadru care pur și simplu m-a șocat! M-a șocat în primul rând contrastul dintre o creangă de corcoduș în floare și un pistol de jucărie agățat (intenționat?) de aceasta. Apoi, m-a șocat contrastul simbolistic: pistolul, fie el și de jucărie - simbol al războiului, al urii, al răului și florile albe - simbol al păcii, al iubirii, al binelui.
Să se fi jucat niște copii azi toamnă, sau azi iarnă printre blocuri, și unul dintre ei să-și fi agățat arma de creangă? Să fi găsit vreun adult pistolul prin iarbă și să-l fi pus acolo? Cert este că, odată cu venirea primăverii, creanga de care era agățat pistolul de jucărie a înflorit. Adică, Natura pare a fi nepăsătoare la răutatea noastră, la bătaia de joc la care o supunem. Și, întorcând și celălalt obraz, ne înflorește în față, sfidându-ne!
În Duminica Floriilor (pentru creștinii ortodocși, greco-catolici și neoprotestanți), respectiv în Duminica Paștelui (pentru creștinii romano-catolici și reformați), ce este mai potrivit a ilustra printr-o fotografie decât o floare?
Și nu orice floare ci una de magnolie. Ați observat că și în Zalău sunt multe magnolii, atât pe domeniul public cât mai ales în curțile caselor? Ei bine, o astfel de magnolie am avut ocazia să fotografiez, undeva pe strada George Coșbuc (cartierul Traian). Am avut șansa să prind lumină bună dar și un background ce pune și mai bine în evidență florile de magnolie. Așa cum v-am obișnuit, fotografiile mele sunt simboluri. Caut, și uneori găsesc, imagini care au o simbolistică aparte. Ca și în cazul de față, o creangă de nuc văzută de la geamul meu. Coaja de la nucă, partea ce a rămas din toamnă lângă mugurele verde ce stă să se deschidă, sugerează o antiteză Moarte - Viață. ”Moartea” pare a-și pleca capul în rugăciune în fața ”Vieții”
”Hristos a Înviat! Unde ți-e, moarte, boldul? Unde ți-e, iadule, biruința?”
În acest sfârșit de aprilie, mult prea rece, puține albine se încumetă să zboare. Una însă, nu a rezistat tentației de a se încălzi la soare, unde altundeva, decât pe un boboc de magnolie.
La firul ierbii există Viață! Ajunge doar să-ți cobori privirea, să te apleci și să îngenunchezi în iarbă. Vei da de o lume mirifică, dominată de diferite insecte. Și pentru asta nu trebuie să faci cine știe ce deplasări costisitoare, este suficient să dai de un petec de verdeață printre betoane. Viața va fi prezentă acolo, sub diferitele ei forme.
Așa am găsit această specie de țânțar, făcând acrobații între două fire de iarbă, bucurându-se de căldura soarelui. Recunosc, nu-mi plac țânțarii, mai ales în nopțile de vară, când nu te poți odihni de ei. Însă am stat minute bune admirând acest exemplar, ce stătea înadins să-mi pozeze.
Undeva prin cartier, am dat de acest cadru ce surprinde un bondar ademenit de mireasma unei flori. Nu vă temeți! Atâta timp cât albinele și bondarii vor zbura, va exista Viață pe Pământ...
Un cioc galben, ivit dintr-o scorbură a unui salcâm, e indiciul clar că acolo e un cuib, unde se crește noua generație de grauri.
Stătea cuminte pe o floare, ascuns în iarbă. M-a lăsat să mă apropii de el și să-l fotografiez din toate pozițiile. N-am avut demult un ”model” atât de cuminte...
”Roșu și Negru” și ceva gard ce încearcă să le despartă. E vară, e sezonul trandafirilor. Și undeva prin cartierul meu, am dat de acest cadru... Simbolistica gardului, culorile intense, contrastante, sunt motivele pentru care am imortalizat acest cadru.
Ce poate fi mai frumos decât momentul în care un mugure de floare se deschide? Iar dacă mugurele este de floare de mac, e și mai spectaculos. Acesta prefigurează Viața în toată splendoarea ei...
E vremea macilor! Flori grațioase, fragile, adevărate pete de culoare prin lanuri de cereale sau chiar pe terenuri părăsite. Credeam că am să ratez sezonul, nevoit fiind să stau mai mult pe lângă casă. Însă, soarta mi-a surâs și am găsit câteva flori de mac prin cartier.
În această primăvară și la începutul acestei veri, am văzut foarte mulți fluturi. Nu cred că au fost mai mulți ca în alți ani, poate am avut eu mai multă aplecare spre ”firul ierbii”. Și ce poate fi mai frumos decât ”regele” fluturilor de la noi - fluturele Coada Rândunicii (Iphiclides podalirius), atras de o floare de lavandă...
Pentru fotografia ce ilustrează săptămâna din mijlocul anului, am ales, intenționat, una cu încărcătură simbolică. Îmi place ca în fotografiile mele să surprind ipostaze ce pot lăsa loc de interpretări, ce pot genera dezbateri, chiar polemici. Cred cu tărie în ideea de ”fotografie-simbol”. Așa și în cazul de față: o turlă de biserică văzută prin gardul de sârmă ghimpată, e un simbol al asaltului secularismului asupra credințelor religioase. Și nu poate spune nimeni că nu este așa...
Nu e nimic spectaculos în această fotografie. De altfel nu urmăresc neapărat spectaculosul. Însă mie mi-a plăcut mult acest cadru. Poate și pentru că am o oarecare sensibilitate față de răstignirile sălăjene. Iar cele din hotar, sunt cu adevărat interesante. E ca și cum l-ai lăsa pe Dumnezeu să stea de pază, să ne apere, să ne avertizeze asupra pericolelor iminente.
Prin hoinărelile mele am dat de o răstignire veche, de la 1950 ce stătea să cadă. Cum soarele bătea puternic, m-am adăpostit preț de câteva minute la umbra ei. Atunci, am văzut cerul albastru prin inimioarele decupate în tabla ce acoperea răstignirea. Un cadru minunat, în care m-am jucat puțin cu Soarele. Ce nu-mi este clar: inimile sunt simbolul dragostei lui Dumnezeu pentru noi, sau dovada dragostei noastre față de El?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu