miercuri, 4 ianuarie 2023

Sălajul inedit: stâlpii funerari din cimitirul din Zimbor

În cimitirul vechi de lângă Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului” din Zimbor, atrag atenția câteva monumente funerare de lemn. Sunt atipice față de crucile ce mai pot fi găsite prin cimitire. Sunt stâlpi funerari înalți, realizați dintr-o singură bucată de lemn. Unii au terminația superioară sub formă de cruce, dar sunt mulți și fără cruce.


Ornamentele sunt și ele interesante: pe unul apare la bază motivul lalelei, de inspirație maghiară; pe alt stâlp avem semnul X la intersecția brațelor crucii. Pe un altul se distinge un motiv floral ce aduce a ”Pomul Vieții”. Tot așa, pe un stâlp funerar foarte bine conservat datorită faptului că a fost acoperit cu tablă, este desenată o cruce stilizată: două vrejuri urcă împletindu-se, formând un șir de romburi la mijloc și ramificându-se spre stânga și spre dreapta. Este, poate cea mai frumoasă cruce stilizată din câte am văzut.



Interesant este faptul că acești stâlpi funerari, de origine pre-creștină, au supraviețuit aici până pe la mijlocul secolului XX. Pe unii stâlpi se distinge epitaful, dar sunt și unii foarte deteriorați. Nu știu dacă fenomenul este unul local sau a radiat și în satele vecine. Posibil ca forma lor să fi fost inspirată de la modul în care populația maghiară din zonă își realiza monumentele funerare. În orice caz, astfel de monumente funerare ar trebui reabilitate și conservate, putând contribui, alături de biserica de lemn, și ea printre cele mai vechi din Sălaj, la revigorarea turismului zonei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...