marți, 31 ianuarie 2023

Sălajul inedit: Hristos și îngerii

Lângă biserica de lemn ”Sf. Gheorghe” din Măgura (comuna Poiana Blenchii), o răstignire de lemn atrage atenția. Pe o cruce simplă, de lemn, e prinsă în cuie o tablă decupată după conturul scenei ce-L reprezintă pe Hristos cel răstignit. Ceva atrage la această pictură, ce nu pare ca se înscrie în canoanele unei astfel de reprezentări.


Dacă Mântuitorul este reprezentat cu ochii închiși, cu capul căzut în piept și având o aureolă în jurul capului, ceea ce dă un farmec aparte scenei sunt cei trei îngeri. Doi dintre ei, cu chip angelic, cu ochii larg deschiși, sunt de o parte și de alta a brațelor întinse ale lui Isus. Au aripile bine reliefate și țin în mână câte un potir. Al treilea înger apare din spatele lui Isus. este reprezentat ca un om, cu haină lungă, albă, cu mâna stângă în dreptul pieptului, arătând spre Dumnezeu Fiul. Are un chip atât de uman, doar aripile albe, ridicate, îi trădează natura spirituală.
Pictorul a avut nevoie de două bucăți de tablă, pentru a-L reprezenta pe Hristos. În partea de jos, în dreptul gleznelor, se vede cu sunt adăugate bucățile de tablă.
E atât de frumoasă această reprezentare ce aduce oarecum cu o pictură impresionistă! Nu se știe autorul și nici anul realizării acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...