sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Cogito Ergo Sum: puncte cardinale în haos

Mare scandal mare la Cluj, în jurul statuii lui Iuliu Maniu. Mai multe asociații civice și instituții culturale și-au dat mâna și au redactat un "protest" împotriva primăriei. Motivul îl reprezintă lucrările demarate de municipalitate în zona în care era amplasata statuia ilustrului om politic.



"Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea în numele memoriei, al responsabilității față de memoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare, cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac" - se arată în scrisoarea deschisă rostogolită azi pe rețelele de socializare. Cu tot respectul față de semnatarii acestei scrisori, cred că s-au pripit și au dat apă la moară (gratuit) celor care abia așteptau să se întâmple ceva ca să-și strige și ei off-ul care de cele mai multe ori nu are nimic de a face cu subiectul. Nu sunt fan Boc (de când a fost șeful guvernului), dar uitați-vă și voi câte injective, câtă ură revărsată de toți cei care comentează la postarea cu pricina.

De acord, nefericit moment ales de municipalitatea clujeană, acum în anul Iuliu Maniu - anul acesta se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moartea "Sfinxului de la Bădăcin". Nefericit moment de a te apuca de lucrări de reabilitare în jurul statuii cu doar o săptămână înainte de comemorarea morții marelui om politic. Nu mai puteau aștepta cu începerea lucrărilor? Semnatarii protestului reclamă faptul că statuia a fost dată jos cu excavatorul. Păi cu ce să dai jos o statuie de câteva tone? Cu macaraua? Nu era același lucru? Era mai bine dacă șantierul deschis acolo ar fi avariat din neatenție statuia? Poate că municipalitatea nu a comunicat eficient, nu a anunțat demararea lucrărilor. Nu cunosc situația. Însă primarul Boc a dat azi un comunicat (târziu) prin care explică faptul că era pe rol un proiect european ce presupune refacerea cotei solului. A dat asigurări că statuia va fi repusă pe soclu.
Ca o comparație, deși nu prea poți compara Clujul cu Zalăul decât, poate, prin faptul că ambele orașe au monumente semnate de Fadrusz János. La Zalău tot centrul este în șantier. Iar statuia lui Ady Endre este învelită în nailon. Desigur, pentru protecție. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit ridicată, depozitată în siguranță și la terminarea lucrărilor, pusă la loc. Ce e rău în asta? Așa și la Cluj, ce e rău în faptul că statuia lui Iuliu Maniu a fost dată jos de pe soclu, ca lucrările de modernizare din zonă să poată avea loc? Repet, municipalitatea ar fi trebuit să anunțe public intenția. Asta dacă nu a făcut-o și noi nu știm.
Pe mine mă deranjează în toată această poveste, doar faptul că acele asociații civice, demne de tot respectul și admirația noastră, au aruncat cu acest "protest" fără să se gândească deloc la consecințe. Iar, comentacii de serviciu, au luat din zbor titlurile și fotografiile postate și au început să urle. Oare ce ar spune Iuliu Maniu?
Mi se pare mie sau am devenit o țară de comentaci? Care ne băgăm, ca musca în lapte, în toate problemele. Numai mie mi se pare că țara asta s-a transformat în "poiana lui Iocan" în care unii citesc ziarul și toți ceilalți comentează? Măcar de am avea ce citi prin ziare...
UPDATE: citesc cu stupoare pe grupurile sălăjene (alte ”poieni ale lui Iocan”) că forța dreptei, prin președintele său protestează energic spunând despre primarul Clujului că ”se comportă ca un veritabil urmaș al comuniștilor”. Îți vine să râzi cu lacrimi... Păi stimabilul președinte al forței dreptei (auzi, domnule ce nume!) a fost până mai ieri coleg de partid cu cel înfierat cu atâta patriotism. Curat murdar!
UPDATE (31.01.2023). Statuia a dost repusă pe soclu, probabil presiunea mediatică a fost mare. Duminica, 5 februarie 2023, este anunțat un parastas urmat de depuneri de flori la statuie. Rămâne de văzut dacă după acea dată, va fi din nou dată la o parte pentru terminarea lucrărilor începute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...