luni, 9 ianuarie 2023

2023 este Anul Iuliu Maniu: 150 de ani de la moarte, 70 de ani de la trecerea în eternitate

Editura Școala Ardeleană continuă inițiativele editoriale legate de Centenarul Marii Uniri și de istoria Transilvaniei, ca parte integrantă a istoriei României, printr-un proiect care își propune publicarea unor cărți dedicate lui 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐧𝐢𝐮 (8 ianuarie 1873, Bădăcin/Șimleu Silvaniei – 5 februarie 1953, Închisoarea Sighet), unul dintre artizanii Unirii Transilvaniei cu România, de la nașterea căruia se împlinesc, în 2023, 𝟏𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, iar de la trecerea în eternitate, 𝟕𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢.


Prof. univ. dr. 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐏𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐬̦, membru corespondent al Academiei Române și coordonatorul colecției noastre de Istorie contemporană, propune și recomandă editarea primei cărți din această serie: 𝑰𝒖𝒍𝒊𝒖 𝑴𝒂𝒏𝒊𝒖. 𝑺𝒇𝒊𝒏𝒙𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑩𝒂̆𝒅𝒂̆𝒄𝒊𝒏, scrisă de istoricul sălăjean 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐩.

Partenerii proiectului sunt: Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin și Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții. 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐏𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐬̦ 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐧𝐢𝐮: „Descendent dintr-o vestită familie de luptători pentru cauza românității, încadrată în susținerea Proiectului Național Românesc al Școlii Ardelene, Iuliu Maniu a urcat pe scena politică a României Mari, din 1918, pentru a desăvârși idealul național al românilor prin construirea unei Românii Noi. A fost un politician cu convingeri democratice solide și un om de stat dedicat total binelui Țării. Testamentul lui politic a încorporat crezul rostit încă la sfârșitul secolului al XIX-lea: «Jur pe Dumnezeu, pe conștiință și pe onoare că îmi voi jertfi viața pentru triumfarea cauzei românești». Model de seriozitate, rigoare și muncă neîntreruptă pentru realizarea binelui public, Iuliu Maniu a fost exemplul sacrificiului unei vieți închinate Altarului Națiunii Române!” 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐏𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐬̦ 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐩 𝐬̦𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝑰𝒖𝒍𝒊𝒖 𝑴𝒂𝒏𝒊𝒖. 𝑺𝒇𝒊𝒏𝒙𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑩𝒂̆𝒅𝒂̆𝒄𝒊𝒏: „Gândind la readucerea în atenția contemporanilor a portretului unei asemenea personalități importante, Editura Școala Ardeleană și partenerii ei au lansat Proiectul editorial «Iuliu Maniu». Concretizarea acestui demers constă și în publicarea volumului întocmit de istoricul Marin Pop, 𝐼𝑢𝑙𝑖𝑢 𝑀𝑎𝑛𝑖𝑢. 𝑆𝑓𝑖𝑛𝑥𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝐵𝑎̆𝑑𝑎̆𝑐𝑖𝑛. De la bun început trebuie spus că ceea ce ne propune autorul nu este o biografie clasică și nici un studiu monografic. Este mai degrabă un portret alcătuit din liniile sugerate de dezbaterile publice din ultimele decenii care au avut ca preocupare viața și activitatea politică a lui Iuliu Maniu. De aceea, volumul este constituit tematic din studii și articole publicate de Marin Pop în reviste de cultură și socio-politice, între care amintim valoroasa publicație 𝐶𝑎𝑖𝑒𝑡𝑒 𝑆𝑖𝑙𝑣𝑎𝑛𝑒 (Zalău). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evoluția lui Iuliu Maniu în spațiul public, preponderent în epoca interbelică. Autorul a realizat o bogată documentare arhivistică, a investigat presa vremii, memorialistica și a intervievat câteva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducând interpretări istoriografice noi. În același timp, prin tematica propusă și stilul exprimării, istoricul sălăjean Marin Pop se adresează tuturor cititorilor interesați și fascinați de personalitatea extraordinară a celui căruia după Marea Unire i se spunea «Sfinxul de la Bădăcin».”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...