Pe site-ul www.edituracaietesilvane.ro a fost postat volumul semnat de Aurel Medve, „Monografia satului Traniş”, în varianta electronică. Cartea apărută în colecţia „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane”, cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi al Consiliului Județean Sălaj a fost lansată în 21 august 2022 cu prilejul acţiunii „Întâlnirea cu fiii satului Traniş”, dedicată împlinirii a 275 de ani de la atestarea şcolii şi a 110 ani de la edificarea bisericii de zid.
Volumul „Monografia satului Traniş” reprezintă primul eBook disponibil pe site-ul Editurii „Caiete Silvane” (edituracaietesilvane.ro) și poate fi achiziționat la prețul de 15 lei. Conținutul cărții este oferit cititorului sub forma unui fișier electronic digital care poate fi citit pe calculator, laptop sau pe alt dispozitiv electronic (e-reader, smartphone).
„Această monografie a Tranişului s-a dorit a fi o carte despre oamenii care au trăit în vremuri apuse, despre satul cu rânduieli simple şi oameni harnici, agricultori pricepuţi, dornici să-şi trimită pruncii la şcoli mai înalte, o icoană în care urmaşii trănişenilor să-şi regăsească obârşia, moşii şi strămoşii sau o grădină imaginară cu cărări pe care să păşească cu luare-aminte spre obârşii. Am scris cu drag despre satul Traniş, un sat liniştit la marginea de răsărit a Ţării Silvaniei, pe Valea Someşului, despre trănişenii care s-au afirmat în diverse profesii, dar şi despre oamenii simpli care au trudit pe ogoarele din hotarul satului. Mulţi dintre cei pe care i-am cunoscut bine nu mai sunt, s-au dus în veşnicie, dar mi-i amintesc prin ceea ce au făcut. Casa părintească este amintirea cea mai frumoasă când încă este locuită şi amintirea cea mai dureroasă când nu-i mai găseşti acolo pe cei care ţi-au dat viaţă. Pentru mine a fost o mare bucurie să reconstitui prin imagini, să reînviu prin cuvinte, să recuperez lumea de demult a Tranişului, în care să se regăsească cei care au văzut aici pentru prima dată lumina zilei, cu toţi acei făptuitori de zidiri materiale, spirituale şi morale” a scris Aurel Medve, în argumentul volumului.
„Caiete Silvane”,
revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție
a Consiliului Județean Sălaj.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu