Un an de război la granițele noastre! Cum să nu te tulbure gândul că minți bolnave pot decide soarta unor oameni pașnici? Cum să nu-ți pese de cei în suferință, de cei care trăiesc cu frică dar și cu speranță? Cu aceste gânduri m-am trezit în ziua în care Europa comemorează un an de la izbucnirea războiului din Ucraina.
➲ Excelent filmul documentar de aseară (23 februarie 2023), difuzat de TVR 1. Documentarul ucrainean "Nouă vieți", cu trimitere clară la mitul conform căruia pisicile au nouă vieți, ilustrează o parte mai puțin vizibilă, și pentru unii mai puțin importantă, a războiului. În infernul în care s-a trezit Ucraina începând cu noaptea de 23/24 februarie 2022 (adică fix acum un an!), nu au avut de suferit doar oamenii ci și (sau mai cu seamă) animalele. Fie că vorbim de animale de companie (câini și pisici în general) fie că vorbim de animalele din ferme (vite, cai etc) sau de animalele sălbatice din grădinile zoologice. Acestea s-au trezit abandonate printre ruinele caselor prăbușite sub bombele rusești, sau în captivitatea gratiilor. Filmul documentar urmărește trei povești, a trei eroi - cum săi numești altfel - care și-au riscat viața pentru a salva animalele rămase în urma exodului stăpânilor lor. Plin de dramatism, emoționant de-a dreptul uneori și plin de speranță la final, documentarul extrem de bine realizat ne face să înțelegem că nu suntem singuri pe acest Pământ. Și dacă hotărâm să ne războim între noi, oamenii, animalele nu trebuie să fie victime colaterale. Extrem de inspirat momentul în care a fost difuzat, în seara zilei care marchează un an de la izbucnirea războiului.
➲ În altă ordine de idei, salutare inițiativelor de a comemora într-un fel sau altul împlinirea unui an de la declanșarea războiului. Și cum ai putea să o faci mai bine decât prin intermediul fotografiilor. La Timișoara - Capitală Culturală Europeană în 2023 sau București, au fost vernisate expoziții faine ale celor aflați în prima linie, a foto-reporterilor de război. La Timișoara expun Mircea Barbu și Virgil Simionescu. Expoziția întitulată #24 surprinde instantanee din viața de zi cu zi a soldaților ucraineni. La București, la Sala Radio, expune Ilei Pintea jurnalistul Radio România Actualități, trimisul special al RRA în zona de conflict. Aspecte de la vernisaj pot fi urmărite live pe pagina www.romania-actualitati.ro începând cu ora 14. Iată așadar două expoziții ce ar putea fi itinerate și în alte localități din țară.
Postul de Radio ”București FM” parte a Radio România și Agenția de presă ”Rador” au lansat azi, 24 februarie 2023, site-ul stirilerazboiului.ro (https://www.stirilerazboiului.ro/) care face o retrospectivă a primei luni de război. Excelent site-ul, cu mărturiile corespondenților de război Mario Balint, Ilie Pintea și Alex Buzică sau gruparea știrilor în 5 categorii / perspective: politică, militară, socială, economică și de mediu. Plus că poți descărca în format PDF cartea ”Știrile Războiului” ce are nu mai puțin de 1318 pagini! ➲De când a izbucnit războiul, mass-media a fost bombardată cu știri false (fake news) sau narațiuni parțial adevărate care arătau doar o latură a realității și manipula opinia publică. În jungla informațională, pe care o minte normală nu are cum să o asimileze pe toată, de aceea e ușor păcălită de știri ce fac rating, sit-ul Veridica (https://www.veridica.ro/) mi-a fost de mare ajutor. Veridica este o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor fake news, dezinformare și manipulare în Europa de Est. Un timeline al războiului din Ucraina poate fi accesat aici: (https://www.veridica.ro/stiri/razboi-in-ucraina-updates...) Nu ne rămâne decât să sperăm că diplomația va învinge și va pune capăt războiului!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu