duminică, 11 martie 2012

Sălajul turistic (2) - Biserici de lemn (1)

Județul Sălaj are cu ce se mândri. Bisericile de lemn aflate pe întreg cuprinsul județului sunt adevărate bijuterii de arhitectură tradițională românească. Deși Maramureșul este recunoscut pe plan intern și internațional și prin bisericile de lemn, unele aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, nici Sălajul nu este mai prejos. Are chiar mai multe biserici de lemn, dintre cele 92 care încă se mai păstrează, 68 au statut de monument istoric, dintre care 9 se păstreză în alte părți, fiind strămutate. Prin prisma vechimii acestora, datate în secolele XVI-XIX, bisericile de lemn din  Sălaj sunt de o valoare inestimabilă.  Fără a avea pretenția că voi aduce în fața cititorilor elemente de noutate, fără a fi specialist în acest domeniu, îmi propun să prezint o parte din aceste nestemate, văzute cu ochii mei. Recomand cititorilor albumul ”Bisericile de lemn din Sălaj” avându-i ca autori pe Ileana Petrean-Păușan, Ioan Ghiurco și regretatul Gheorghe Chende-Roman, apărut la Editura Silvania Zalău în anul 2008; album din care am reținut și eu câteva date.
Pe Valea Almașului, se află poate cele mai frumoase biserici de lemn. Am avut șansă să văd o parte dintre ele și într-adevăr simplitatea și maiestuozitatea acestora impresionează puternic. Pe drumul de întoarcere de la Grădina Zmeilor, am trecut pe lângă trei biserici de lemn, care în lumina amurgului au creat o imagine deosebită.
Din păcate, aceste bijuterii arhitectonice nu sunt pe deplin valorificate. S-a făcut prea puțin în acest sens de către autoritățile locale sau județene. Nu există indicatoare, nu există pliante de promovare. Doar Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Sălaj a publicat în anii 2005 – 2007 calendare și pliante prin care a încercat să promoveze imaginea bisericilor de lemn. Prea puțini însă au avut acces la aceste materiale informative.
În prezent, Consiliul Județean Sălaj are un proiect în faza de precontractare, care-și propune să readucă în circuitul turistic aceste biserici. Proiectul se numește ”Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord – Județul Sălaj” și este în valoare de peste 4 milioane de lei.
Biserica din Bălan (Joseni)
Prima biserică de lemn, în amonte pe Valea Almașului este cea din comuna Bălan. Biserica se află lângă drum, în imediata vecinătate a celei noi. Este atât de frumoasă în lumina amurgului încât a trebuit să opresc mașina ca să o pot admira.  Are hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și este datată în anul 1613. Biserica este construită din scânduri groase de lemn de ulm și stejar cu crestături din daltă care sunt îmbinate cu cuie de lemn. Biserica are o pictură pe pânză, care însă nu s-a păstrat prea bine și cu greu poate fi datată în anul 1806. Trebuie precizat că în Bălan mai există o altă biserică de lemn având același hram, situată în cimitirul parohial (Cricova).



Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bălan
Biserica din Racâș
Continuând drumul spre Sânmihaiu Almașului, pentru a intra pe drumul european E 81, în localitatea Racâș din comuna Hida se află una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Sălaj. Are hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Potrivit unor datări deondrocronologice, butea bisericii a fost ridicată în jurul anului 1558. A fost reparată și supraînălțată în anii 1761 – 1772. Pictura interioară a fost restaurată în anul 2006.


Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Racâș
Biserica din Baica
Tot în comuna Hida, în localitatea Baica se află o frumoasă biserică de lemn datată 1645 potrivit unei inscripții în piatră care se păstrează în fața altarului. Se pare că biserica nu se află pe locul inițial pe care a fost costruită, fiind strămutată. Deși se află aproape de șosea, puțini sunt vizitatorii care se încumetă să-i treacă pragul.


Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baica




2 comentarii:

  1. Am eliminat comentariul precedent pentru ca am facut o gresala de scriere. Il repet:
    Am şi eu albumul. Am vazut multe dintre bisericile din el.Sunt monumente demne de admiraţie! Ma bucur ca la unele dintre ele au inceput sau vor incepe, amenajari turistice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inainte de albumul mentionat, a aparut la editurile Nereamia Napocae Cluj si Silvania Zalau, cartea bilingva (romana-engleza) "Biserici de lemn. Wooden Churches". Cartea/albumul prezinta 59 de biserici de lemn de pe intreg cuprinsul judetului Salaj. A fost publicata de catre D.J.C.C.P.C.N Salaj print programul Phare 2000, Coeziunea Economica si Sociala - Dezvoltarea Resurselor Umane in contextul restructurarii industriale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...