joi, 4 octombrie 2012

Impresii de călătorie (23) - Carnavalul Florilor Debrecen


Pe 20 august, Ungaria sărbătorește Ziua Sfântului Ștefan. Este una dintre cele trei sărbători naționale ale Ungariei, alături de cele din 15 martie când se aniversează evenimentele din 1848-1849 și de 23 octombrie când se comemorează revoluția din 1956. În fiecare an, ziua de 20 august este dedicată Sfântului Ștefan (Szent Istvan), întemeietorul regatului Ungariei. Ștefan I al Ungariei s-a născut în 957 la Esztergom și a murit la 15 august 1038  la Székesfehérvár. Este primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene. Mai multe informații despre regele Ștefan se pot găsi aici

În toată țara au loc evenimente comemorative care culminează cu cele desfășurate la Budapesta. În alte orașe se desfășoară tot felul de manifestări, care mai de care mai interesante. Poate cea mai frumoasă activitate desfășurată de 20 august este Carnavalul Florilor (Virág Carnevál) din Debrecen




Manifestarea ajunsă în acest an la a 43-a ediție, constă în defilarea carelor alegorice realizate din flori pe o distanță de 5 kilometri. Carele alegorice, ornate cu flori sunt intercalate de grupuri de dansatori, acrobați, majorete, fanfare. Un carnaval în toată regula, cu muzică și dans, cu mii de spectatori pe margine, un eveniment unic în Europa. Carnavalul durează o săptămână, în perioada 15-20 august și pe lângă parada propriuzisă au loc în această perioadă tot felul de manifestări culturale, artistice sau sportive.







Istoria carnavalului este interesantă. În 1900, Asociația bicicliștilor din Debrecen a organizat o paradă a florilor. Cinci ani mai târziu s-a organizat o altă paradă ce a avut scop strângerea de fonduri pentru achiziționarea unei ambulanțe. Din 1966, cu câteva excepții, Carnavalul Florilor s-a organizat în fiecare an de 20 august. Este cea mai mare și mai renumită manifestare de acest fel din estul Europei. În ultimii ani, mulți români, mai ales din partea de vest a țării, aleg ca destinație turistică Debrecen.






Am participat și eu la Carnavalul Florilor în doi ani consecutivi. Dacă în 2007 am ajuns destul de târziu, și am asistat doar la defilarea finală, cea de noapte, iar pozele realizate atunci nu sunt grozave, anul următor ne-am organizat mai bine și am sosit la Debrecen mult mai devreme.
De la Zalău până la Debrecen nu sunt mai mult de 150 de kilometri, distanță ce poate fi parcursă, în ciuda calității deplorabile a unor segmente de drum, în mai puțin de 3 ore. Dacă pui la socoteală faptul că ora oficială a Ungariei este în urma celei din România, practic poți pleca pe la 17 din Zalău și să ajungi în timp util.









În 2008, așa cum spuneam, am ajuns mai devreme și am avut timp să admirăm pe lumină, superbele care alegorice. Acestea erau parcate în capătul străzii pietonale Piac utca, colț cu Kossuth utca aproape de clădirea primăriei. De aici, până în fața Bisericii Reformate este aproape un kilometru. Deja sute de persoane, erau adunate de o parte și de alta a străzii pietonale, în spatele gardurilor de metal. Pe trotuare abia dacă se mai putea circula, pe străzile laterale nu mai aveai loc la nicio terasă. Vremea este superbă, numai bună de carnaval.








Carele alegorice, pregătite cu săptămâni bune înainte, sunt superbe. Acestea sunt numerotate și fiecare are o compoziție tematică. Întotdeauna, primul car care deschide parada este cel al Județului Hájdu – Bihar. În ultimii ani, pe baza unui parteneriat, la Carnavalul Florilor participă și care alegorice din România, mai ales din județele Bihor și Satu-Mare. Pentru ediția din acest an (2008) primul car poartă însemnele județelor Bihor (din România) și Hajdu-Bihar (din Ungaria). Stemele județelor sunt deosebite, foarte bine realizate.

Urmează întotdeauna, indiferent de tema aleasă în acel an, carul alegoric ce reconstituie însemnele regalității maghiare: coroana Sfântului Ștefan, sceptrul și globul cu crucea dublă. Carul este ornat cu stema Ungariei. Este de admirat migala cu care se încearcă reproducerea detaliilor. Turiștii se înghesuie să facă poze, acesta fiind cel mai fotografiat car alegoric.









Urmează apoi alte care, unele dintre ale au ales ca motiv scene de poveste, altele scene mitologice. Deosebit de interesant mi s-a părul acela care redă o scenă din viața la țară: un țăran mulge vaca în timp ce în spate masa este servită de femei îmbrăcate în port popular.






Așa cum spuneam, la paradă participă și care din România, interesant mi s-a părut cel care reprezintă localitatea Valea lui Mihai. Pentru această paradă au ales o temă viticolă. Un butoi mare, teascuri și alte obiecte folosite la realizarea vinului, toate din flori, împodobesc carul.









Cum sunt pasionat (și) de haraldică nu puteam să ratez emblemele realizate din flori, fie că este vorba de stema Ungariei sau ale județelor Bihor din România ori Hajdu-Bihar din Ungaria.









La ora locală 21, carnavalul începe. Strada este feeric luminată, carele defilează încet, spectatorii de pe margine aplaudă fiecare demonstrație a dansatorilor sau a acrobaților care se opresc din loc în loc spre deliciul celor prezenți. În fața Bisericii Reformate, una dintre cele mai impunătoare construcții de acest fel, se află amenajată tribuna oficială din care oficialitățile orașului și ale județului, persoane reprezentative la nivel de oraș dar și turiști care și-au rezervat contra cost un loc, au privilegiul de a vota cel mai frumos car dintre cele care defilează.







Când defilarea se încheie, are loc un spectaculos foc de artificii care pune capăt săptămânii dedicate Sfântului Ștefan.

Pentru cei care îndrăgesc florile sau carnavalurile, un astfel de eveniment nu trebuie ratat. Dacă distanța vi se pare prea mare sau dacă bariera lingvistică este o problemă, o parte din carele alegorice pot fi admirate și în Oradea.
În acest an, 2012 – al optulea an consecutiv, patru care alegorice din cele care defilează la Debrecen, însoțite de husari călare dar și de majorete și dansatori, au defilat pe străzile Oradiei. Caravana defilează în cadrul acțiunii intitulate ”Fereastră spre Europa” și semnifică relațiile de prietenie dintre cele două orașe. Imagini de la acest eveniment pot fi văzute aici 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...