joi, 10 ianuarie 2013

Călătorii imaginare (6) - Noua Europă a lui Michael Palin VI


Penultimul episod al documentarului BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”   se intitulează ”La pas prin Polonia”Cea mai mare dintre țările fostului Pact de la Varșovia, Polonia, a avut o istorie tumultoasă. După ce în Evul Mediu a fost, prin unirea cu Lituania, unul dintre cele mai mari regate europene, țara a fost aproape desființată de pe hartă în 1939 când a fost invadată din vest de Germania nazistă iar din est de Rusia comunistă. După anii grei de ocupație comunistă, Polonia a renăscut grație credinței și mișcărilor sindicale din anii 70. Astăzi, este o țară prosperă, care a știut cum să gestioneze ”moștenirea comunistă” și cum să-și creeze loc în marea familie europeană.

Traseul prin Polonia, Slovacia și Germania de est. Sursa foto: http://palinstravels.co.uk/static-206


Călătoria lui Palin începe în apropiere de Gdansk, la Westernplatte – acolo unde la 1 septembrie 1939 începea cel de al doilea război mondial. ”Schimbând un tiran cu altul” după război, polonezii n-au dus-o deloc mai bine, până în 1970, când un electrician pe nume Lech Walesa a reușit să legitimeze lupta sindicatului ”Solidaritatea”. După revoluția înăbușită din Ungaria din 1956, era rândul polonezilor să se revolte împotriva represiunii comuniste. Ca și acum 42 de ani, porțile șantierului naval de la Gdansk sunt pavoazate cu stindardul sindicatului ”Solidaritatea” și cu portretul Papei Ioan Paul al II-lea. Aici, la Gdansk, Michael Palin are o întrevedere cu fostul președinte polonez cu care rememorează momente importante din istoria țării. La 63 de ani, recunoaște că cele mai bune lucruri sunt ”mâncarea bună, un vin bun și femeile frumoase”. Libertatea și democrația, sunt în opinia lui Lech Walesa principalele câștiguri ale Poloniei de astăzi.

Următoarea oprire are loc la Elblag, port la Marea Baltică. Aici trăiește una dintre cele mai interesante experiențe. Face o călătorie cu vaporul pe canalul Elblag – Ostroda. Canalul, deschis în 1872, prezintă o ciudățenie. Datorită diferenței de nivel de până la 100 de metri, pe unele secțiuni, vaporul este trecut pur și simplu peste deal printr-un sistem ingenios de șine și cabluri. Este foarte ciudat să vezi un vapor plin de pasageri care trece dealul. Tot în Elblag, Palin își dovedește calitățile actoricești participând într-un spectacol de stand up comedy alături de trupa Ani Mru Mru.

Cu trenul pleacă la Varșovia, capitala Poloniei. Este impresionat de faptul că deși orașul a fost distrus în proporție de 85% în timpul războiului, acesta și-a refăcut vechea piață exact cum a fost în secolul al XVIII-lea. O ”cicatrice” în arhitectura orașului a rămas Palatul de Cultură, o gigantică construcție în stil stalinist ce domină orașul. Interesant este că silueta mastodontului de beton a devenit simbol al orașului. Din turn, are o panoramă excelentă asupra Varșoviei. Tot aici vizitează Sala Congresului unde aveau loc ședințele partidului comunist. Ironia este că în acea sală au cântat artiști ca Bob Dylan sau au fost organizate concursuri ca Miss World. Întâlnirea cu Kevin Aiston, un englez din Londra stabilit aici, la Varșovia este emoționantă. Palin descoperă că nu doar polonezii au invadat Anglia ci și reciproc, mulți englezi s-au stabilit în Europa de est.

Poznan este un alt mare oraș, complet refăcut după război. Piața centrală are un farmec aparte. De aici, conduce un tren de persoane, tras de o locomotivă cu aburi. În uniforma PKP – a căilor ferate poloneze, este ajutor de mecanic de locomotivă. Este o experiență gustată din plin de Palin.

gară în Polonia

Lângă Czestochowa se află Jasna Gora cel mai sfânt loc din Polonia, datorită existenței aici a Madonei Negre – o icoană pictată pe o bârnă din casa în care a locuit Isus, în Nazaret. Este o incursiune în spiritualitatea națiunii poloneze.

Aproape de Czestochowa, se află cel mai sinistru loc din Polonia, deasupra căruia nu zboară nicio pasăre. Este vorba de lagărul de exterminare de la Oswiecim / Auschwitz.  Cinismul inscripției de deasupra porții de intrare în lagăr, ”Arbeit macht frei” dă fiori și acum. Aici au fost perfecționate tehnicile de exterminare în masă. Crematoriile, gardurile nesfârșite de sârmă ghimpată, grămezile de păr uman sau de valize ce au aparținut victimelor, toate sunt dovezi ale ororilor comise aici.

intrarea în lagărul de la Auschwitz

Crematoriile de la Auschwitz


La Cracovia, face o plimbare cu un trabant. Este uimit de modul în care este construită această mașină ce a făcut carieră în anii comunismului. Vizitează orașul comunist Nowa Huta construit de la zero de către comuniști care au vrut astfel să arate că proletarii pot avea ”un oraș mai frumos decât cel locuit de snobi și de călugări – Cracovia”.

Biserica Sf.Marianska din Cracovia
Călătoria în Polonia se încheie printr-o vizită în sudul țării, acolo unde vârfurile semețe ale Munților Tatra crează frontiera cu Slovacia. Zona din jurul orașului Zakopane este una dintre cele mai bogate din punct de vedere cultural și etnografic. Zona este locuită de un popor de munteni, numiți gorali, ce au tradiții și obiceiuri unice. În localitatea Bialka Tatrazanska asistă la o nuntă tradițională. Este uimit de frumusețea costumelor, de tradițiile și obiceiurile unice ale localnicilor.
casă de lemn tradițională în Zakopane

Munții Tatra
Episodul se încheie cu trecerea frontierei dintre Polonia și Slovacia, cu pluta. Admirând peisajul mirific, își iarămas bun de la Polonia și salută noua țară: Slovacia. 
  • episodul anterior: Vara Baltică
  • episodul următor: Sfârșitul Călătoriei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...