sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Capitale Culturale Europene



Titlul de Capitală Culturală Europeană (CCE) este oferit de către Parlamentul European unui oraș, pentru un an de zile. Programul a fost inițiat cu scopul declarat de a apropia popoarele Europei și de a celebra contribuția orașelor la dezvoltarea culturii. Titlul de Capitală Culturală Europeană, poate fi pentru un oraș o oportunitate de a genera beneficii culturale, sociale și economice pe termen mediu și lung. Pe termen scurt, acest statut schimbă în bine imaginea pe care orașul a avut-o și-i crește considerabil vizibilitatea pe plan internațional.


Marsilia și Košice - Capitale Culturale Europene în 2013. Sursa foto: www.europarl.europa.eu


Programul a debutat în 1985, primul oraș ce a purtat acest titlul fiind Atena, capitala Greciei. În acel an, fosta actriță Melina Mercouri, pe atunci ministrul culturii în Grecia și omologul său, ministrul francez Jack Lang au venit cu ideea de a desemna în fiecare an un oraș care să fie considerat din punct de vedere cultural capitală a Europei.

Până în prezent, 47 de orașe europene au beneficiat de acest statut, care a însemnat pentru fiecare dintre ele o oportunitate de a-și etala în fața întregii lumi istoria dar mai ales cultura. Acordarea titlului de CCE a fost strâns legată de modul în care a evoluat Uniunea Europeană. Până în anul 2000, doar orașe din vestul Europei au beneficiat de acest statut. În anul jubiliar 2000, nu mai puțin de 9 orașe europene au fost capitale culturale. Printre ele, pentru prima dată, două orașe din estul Europei: Praga – capitala Cehiei și Cracovia din Polonia.

Din anul următor, titlul de CCE a fost oferit în tandem unor orașe europene, excepție făcând anii 2003, 2005 și 2006 când doar un singur oraș a avut acest statut și anul 2010 când trei orașe au fost simultan în această postură onorantă.

Capitalele Culturale Europene în 2012

În anul care a trecut, Capitalele Culturale Europene au fost orașele Guimaraes din Portugalia și Maribor din Slovenia. În fiecare dintre cele două orașe s-au desfășurat sute de evenimente culturale de-a lungul întregului an. Acestea pot fi consultate pe site-urile create special în acest scop. 
Pentru Guimaraes, orașul care a dat Portugaliei primul rege, pe Alfonso Henrique, toate evenimentele pot fi urmărite pe site-ul oficial.

Cetatea din Guimaraes

Guimaraes - piață în orașul vechi

Guimaraes - statuia lui Alfonso Henrique, primul rege portughez

Maribor, al doilea oraș al Sloveniei și unul dintre cele mai frumoase orașe medievale ale Europei, orașul renumit pentru cea mai veche vie din lume, a derulat o serie de evenimente care au încurajat schimburile culturale internaționale pe termen lung.  Tot ce s-a realizat poate fi consultat de asemenea pe site-ul oficial

Maribor - drapele cu logo-ul proiectului CCE

Maribor - piața Primăriei

Maribor - malul Vltavei
Logo-urile folosite de Capitalele Culturale Europene

Cele două orașe au știut cum să-și prezinte oferta culturală, au derulat campanii de informare și de prezentare a evenimentelor. Imaginea sub care au derulat evenimentele culturale a fost și ea importantă și a făcut parte din stategia de marketing. 

Astfel, Maribor și-a ales un logo constând în șase cercuri care simbolizează orașul precum și cele 5 orașe partenere: Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec și Velenje. Fiecare din cercurile colorate sunt prin grafica lor specifice pentru orașul respectiv.

Logo-ul folosit de Maribor

Logoul orașului Guimaraes are ca imagine o inimă stilizată. Inspirată din crenelurile cetății din Guimaraes și casca primului rege al țării, logo-ul poate fi privit și ca o ”inimă – fereastră” cu fațete multiple. Au existat 11 variații de design ale siglei.
Logo-ul folosit de Guimaraes

Desemnarea unui oraș drept Capitală Culturală Europeană
Desemnarea unui oraș drept CCE este un proces de durată. Consiliul de Miniștri ai Uniunii Europene este singura instituție care poate acorda titlul de CCE. Comisia Europeană prin Direcția Generală Educație și Cultură monitorizează selecția orașelor candidate la acest titlu. Țările Uniunii Europene sunt invitate să găzduiască prin rotație Capitala Culturală între anii 2005 și 2019. Ordinea cronologică, stabilită de comun acord cu statele membre, este anexată la Decizia 1622/2006/CE.
Într-un comunicat de presă emis la Bruxelles în 20 iulie 2012, sunt precizate propunerile Comisiei Europene pentru statutul de CCE pentru perioada următoare anului 2013.  Până în anul 2016 incluziv, sunt desemnate orașele care vor fi CCE. Astfel, în 2014 capitalele culturale europene vor fi Umea (Suedia) și Riga (Letonia); anul următor este rândul orașelor Mons (Belgia) și Plzen (Cehia) pentru ca în 2016 titlul de CCE să revină orașelor Donostia-San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia). Modul în care s-a desfășurat competiția internă în aceste țări, precum și rapoartele intermediare pot fi consultate aici.
Pentru perioada 2017-2019 sunt desemnate țările precum și orașele desemnate de către fiecare țară în urma competițiilor interne. În anul 2017 Danemarca și Cipru vor fi gazdele CCE. Pentru titlu CCE, competiția finală din Danemarca, între orașele Aarhus și Sønderborg a fost câștigată de către Aarhus. Raportul final poate fi consultat aici
În Cipru, trei orașe au candidat pentru titlul de CCE: Limasol, Paphos și Nicosia. La mijlocul lunii septembrie 2012, competiția internă s-a încheiat cu desemnarea orașului Paphos pentru titlul de CCE, conform raportului final. Desemnarea oficială a acestor orașe se va face în luna mai 2013.
În anul 2018 Olanda și Malta vor avea orașe desemnate CCE. Dacă pentru Malta lucrurile sunt clare, în sensul că La Valetta este singurul oraș candidat (raportul poate fi consultat aici), în Olanda competiția se desfășoară între  trei orașe: Eindhoven, Leeuwarden și Maastricht. În mai 2013 va fi desemnată oficial  La Valetta, iar în mai 2014 se va ști cine a câștigat competiția din Olanda.
Pentru anii următori, nu se cunosc decât țările care vor avea orașe desemnate drept CCE. Propunerea făcută de Comisia Europeană poate fi vizualizată aiciȚările propuse sunt: Italia și Bulgaria (2019), Croația și Irlanda (2020), România și Grecia (2021), Lituania și Luxemburg (2022), Ungaria și Marea Britanie (2023), Estonia și Austria (2024), Slovenia și Germania (2025), Slovacia și Finlanda (2026), Letonia și Portugalia (2027), Cehia și Franța (2028), Polonia și Suedia (2029), Cipru și Belgia (2030), Malta și Spania (2031), Bulgaria și Danemarca (2023) respectiv Olanda și Italia (2033).

Date statistice interesante

Până în prezent, dintre țările Uniunii Europene doar Bulgaria, Cipru, Letonia și Malta nu au avut orașe desemnate CCE. În anii următori (până în 2021) toate aceste țări vor avea câte un oraș în această postură. Astfel, Riga – capitala Letoniei va avea acest statut în 2014, orașul Paphos din Cipru în 2017, Valetta – capitala Maltei va avea statut de CCE în 2018 iar în 2019 un oraș din Bulgaria va fi capitala culturală a Europei.

Până acum, doar Franța a avut 4 orașe desemnate CCE iar până în 2020, singura țară care va ajunge și ea la acest număr de orașe desemnate CCE va fi Italia. Dintre țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene, până în prezent doar Turcia a avut un oraș desemnat CCE (în 2010).

România a avut un singur oraș desemnat CCE – Sibiul în 2007. Va mai avea un alt oraș abia în 2021. Până acum, din România și-au anunțat oficial candidatura orașele Cluj, Timișoara, Iași și Arad.

Titlul are impact pe termen lung, din punct de vedere cultural dar și socio-economic atât pentru orașul în cauză dar și pentru regiunea în care acesta se află. Este demostrat faptul că aportul de turiști într-un oraș desemnat CCE  crește în medie cu 12% față de anul anterior.

Capitale Culturale Europene în 2013

În acest an, Capitalele Culturale Europene vor fi orașele Marsillia din Franța și Kosice din Slovacia.

Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene din 1 ianuarie 2013, ”lansarea Capitalei Marsilia-Provence 2013 va avea loc la 12 și 13 ianuarie 2013, cu patru evenimente festive: o ceremonie publică de deschidere la Marsilia, la care va participa președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vernisajul unei expoziții de artă contemporană la Aix‑en‑Provence, o vânătoare de comori în Marsilia-Provence și o demonstrație de focuri de artificii în Arles, care va încheia weekendul de inaugurare.Ceremonia de Deschidere dă tonul unui an întreg de evenimente culturale, festivaluri, expoziții. Programul complet al manifestărilor din acest week-end poate fi consultat pe site-ul oficial www.mp2013.fr

Conform aceluiași comunicat ”Košice își va deschide festivitățile în prezența doamnei comisar Vassiliou, la 19 și 20 ianuarie, în mai multe puncte ale orașului, inclusiv la Teatrul de stat, la Steel Arena, la Podium, precum și în diverse cluburi, restaurante și spații de activități culturale. Manifestările din cadrul „Košice 2013 – Capitala Europeană a Culturii" vor prezenta orașul drept locul unde se întâlnesc vechile drumuri către Orient și către Occident.” Întregul program poate fi consultat pe site-ul oficial www.kosice2013.sk


Ce am vizitat

A vizita un oraș în anul în care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, este un privilegiu pentru orice turist. Pe lângă obiectivele turistice ce pot fi vizitate în orice perioadă, turiștii au parte de evenimente culturale de excepție. De-a lungul anilor, am avut șansă să vizitez, fie și în treacăt, orașe care au avut statut de CCE. Astfel, în 2009, am vizitat  Praga, Bruxelles, Luxembourg și Cracovia.
Praga - vedere asupra Castelului

Praga
Manneken Pis - simbolul orașului Bruxelles

Bruxelles - Grand Place
Comisia Europeană - Luxembourg

Sala de ședințe în sediul Comisiei Europene din Loxembourg
Cracovia - piața centrală

Cracovia
În anul 2010, am vizitat pentru a doua oară Istanbulul. Era anul în care acesta avea statut de Capitală Culturală Europeană.

Logo-ul afișat pe o clădire

Istanbul - piața Sultanahmet

Istanbul - apeductul lui Valens


Anul următor, în 2011 am vizitat regiunea Minho din Portugalia. Aici, am avut privilegiul de a efectua câte o excursie de o zi în Guimaraes și Porto. Guimaraes se pregătea să devină Capitală Culturală Europeană în 2011.

Porto - vedere asupra orașului vechi

Porto - vase pe râul Douro

Porto - vedere asupra orașului de pe râul Douro

Anul trecut, în 2012, am vizitat Slovenia și nu puteam rata ocazia de a vedea Maribor, desemnat în acel an drept Capitală Culturală Europeană. Impresiile din Maribor, pot fi citite aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...