duminică, 24 februarie 2013

Târg de mărțișoare tradiționale


Sâmbătă, 23 februarie s-a desfășurat în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, un inedit Târg de mărțișoare tradiționale.


Manifestarea  aflată la a III-a ediție se înscrie în agenda culturală pe anul 2013, pe care Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și-a propus să le deruleze. Sala care a găzduit evenimentul s-a dovedit neîncăpătoare pentru zecile de școli care au expus aici articole de sezon realizate de către elevi. Au fost expuse mărțișoare tradiționale, confecționate din materiale ecologice: hârtie, ceramică, piele, pânză, lână etc, felicitări, tablouri, obiecte decorative.



Clădirea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj
Am fost plăcut surprins de calitatea mărțișoarelor expuse. Cele mai multe sunt confecționate din hârtie răsucită. Tehnica se numește ”quilling”, provine din Egiptul Antic și constă în răsucirea unor fâșii de hârtie pe bețișoare. Se obțin astfel elemente geometrice spiralate, care în funcție de imaginația celui care le realizează pot compune imagini extrem de complexe și de spectaculoase. Desigur, cromatica folosită joacă și ea un rol important. Cu această tehnică, elevii prezenți aici au realizat în cadrul unor ateliere improvizate, mărțișoare, felicitări sau chiar tablouri de mari dimensiuni. Este greu de crezut că din simple fâșii de hârtie colorată poți face atât de multe.

Tablouri realizate prin tehnica Quilling


Felicitări - tehnica Quilling



Primăvara - Cel mai admirat tablou
Dincolo de simbolul mărțișorului, unele sunt adevărate opere de artă. Desigur, aici, artiștii Liceului de Artă ”Ioan Sima” excelează. Felicitările expuse conțin picturi pe pânză, la fel cum și mărțișoarele sunt realizate din lut pictat.

Elevii Liceului de Artă ”Ioan Sima” Zalău

Felicitări pictate manual

De la târg nu au lipsit meșteri populari consacrați. Standul doamnei Ileana Grațiana Pop din Ciumărna – solist vocal, colecționar și creator de artă populară s-a bucurat de un real succes. De la Cizer a venit cu mărțișoare confecționate din mărgele, domnișoara Ștefania Criste. Au mai fost prezenți meșteri populari din diverse alte zone etnografice ale județului.






Ca la orice târg, produsele expuse s-au vândut. Prețurile mărțișoarelor oscilau între 1 și 3 lei, al felicitărilor între 3lei și 5 lei iar al tablourilor realizate prin tehnica Quilling, între 10 și 40 de lei. Nu am ratat ocazia și am cumpărat și eu o serie de produse. Mi-a plăcut modul în care m-am târguit cu elevii clasei a IV-aC de la Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Zalău. Micii artiști, o căutau pe doamna învățătoare din priviri atunci când am întrebat de prețul mărțișoarelor expuse și s-au bucurat atunci când am cumpărat de la ei.




Mărțișoare realizate din materiale textile

Merită felicitați organizatorii, în special Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, dar și partenerii: Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Zalău, care a venit cu un stant de carte pentru copii, sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj. Desigur, un rol important l-a avut și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, care a mobilizat elevii școlilor sălăjene să participe la acest târg.



Atelier de lucru - mărțișoare confecționate prin tehnica Quilling

Târgul de mărțișoare tradiționale


Standul Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu” Zalău


Singurul neajuns, a fost acela al numărului scăzut de vizitatori prezenți la primele ore ale târgului. Poate nu s-a făcut destulă publicitate evenimentului sau poate arta tradițională a pierdut teren în detrimentul ”chinezăriilor” care au invadat piața. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...