luni, 4 februarie 2013

Košice 2013. Topul evenimentelor culturale


În acest an, Košice este alături de Marseille-Provence, Capitala Culturală a Europei. Este o postură onorantă care poate crea vizibilitate unui oraș aflat în umbra mai titratelor orașe din Europa centrală și de est. Cum se va descurca orașul slovac în fața celei mai mari provocări culturale din istoria sa moderna? Dacă e să judecăm după modul exemplar în care a organizat Ceremonia de Deschidere a proiectului ” Košice 2013 – Capitală Culturală Europeană”, se poate spune că va fi la înălțime.





Fără îndoială, în acest an 2013, Košice va fi gazda unor importante evenimente culturale ce vor ține capul de afiș. Fără a avea pretenția că le pot aminti pe toate, voi încerca să le prezint doar pe cele mai importante, așa cum au fost ele descrise în materialele de informare. Pentru cine vrea să viziteze orașul Košice în acest an, este extrem de util să știe când vor avea loc cele mai importante evenimente culturale, putându-și planifica sejurul și în funcție de acestea.


  • Pearls of The Gothic Route (22 martie 2013):
Sub acest generic se vor organiza o serie de concerte în Catedrala Sfânta Elisabeta sub bagheta faimosului violonist, dirijor și compozitor Jordi Savall.
  •    Celebrations of The Košice City Day (30 aprilie – 8 mai 2013)
Orașul este recunoscut ca fiind primul oraș european ce a avut o stemă, asta se întâmpla pe 7 mai 1369. Regele Ludovic cel Mare al Ungariei a acordat orașului privilegiul de a avea un blazon. Vor fi organizate concerte, târguri medievale, parade istorice și demonstrații de luptă.



  •    Košice Music Spring Festival (11 aprilie – 2 mai 2013)
Este un festival de muzică clasică ce se organizează anual în fiecare primăvară. Este cel mai vechi festival de muzică din Slovacia și este considerat cel mai important eveniment cultural al sezonului. Filarmonicile din Slovacia și Cehia vor concerta la Teatrul de Stat.
  •    USE The City Festival (22-25 mai 2013)
Este un festival unic de artă stradală, ce se va desfășura în spații publice.
  •    Museum’s Night (18 mai 2013)
Un fabulos eveniment organizat împreună de mai multe muzee și instituții culturale care vor rămâne deschise publicului toată noaptea. Muzeul Slovaciei de Est cu impresionantele colecții de artă gotică, numismatică sau științe naturale, Expoziția Rodosto, Închisoarea Miklus sau Muzeul Tehnicii Slovace vor fi doar câteva din muzeele participante la eveniment.

  •    Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra (26 mai 2013)
Aflată într-un turneu prin Cehia și Slovacia, renumita orchestră va susține un concert în Košice.
  •    Festival Convergences (prima săptămână din iunie 2013)
Muzica de cameră va fi puntea de legătură între diferite locuri din Europa.
  •    Imaginations (3-9 iunie 2013)
Eveniment ce cuprinde diverse genuri artistice, în aer liber.

  •    Balloon Fiesta (5-9 iunie 2013)
Eveniment ce se desfășoară fără întrerupere în Košice de 18 ani, constă în survolarea orașului în baloane cu aer colorate. Este o imensă oportunitate pentru cine vrea să experimenteze zborul cu balonul.
  •    Water returns to The City (22-23 iunie 2013)
Proiectul ce implică artiști, filosofi, istorici și arhitecți slovaci și de alte naționalități, explorează semnificațiile apei în contextul în care până în 1970, râul Hornád traversa centrul orașului.
  •    Haliganda Land (22-23 iunie 2013)
Eveniment dedicat copiilor și părinților ce vor fi transportați imaginar într-o lume minunată, de basm. Vor avea loc diverse evenimente cum ar fi: teatru de păpuși, spectacole de amuzament, explorări arheologice, parada costumelor fanteziste, jocuri sociale


  •    Košice Food Festival (21-23 iunie 2013)
Maeștri bucătari locali vor pregăti în hoteluri și restaurante preparate tradiționale. Va fi o ocazie unică pentru vizitatori să deguste din delicioasele preparate culinare.
  •    Nazal Tov! Festival of Jewish Culture (6-14 iulie 2013)
”Nazal Tov!” este urarea specifică culturii ebraice, însemnând ”Noroc”. festivalul demonstrează bogăția culturală a evreilor, care odinioară formau o comunitate numeroasă.
  •    Andy Warhol in the Street of Košice (2 august 2013)
Andy Warhol a fost graficianul, fotograful, pictorul și realizatorul de filme care a introdus conceptul de Pop Art în Statele Unite. Este originar prin părinții lui din Slovacia, fiind vorbitor de limbă ruteană.


  •    Summer in The Park (28-31 august 2013)
Festival de muzică ce abordează o varietate de genuri pentru toate vârstele.
  •    Bazzart (22-25 august 2013)
Evenimentul se vrea a fi o șansă pentru publicul larg de a interacționa cu artele și designul contemporan.
  •    Street Art Communication (12-25 august 2013)
Așa cum îi spune și numele, este un festival ce aduce arta direct în stradă, așa cum o face de fiecare dată în ultimii cinci ani. Ideea gravitează în jurul unui concept inovator ce își propune să aducă arta și expozițiile în stradă, în spațiul public ca o reacție la lipsa vizitatorilor din marile galerii de artă.


  •    Central European Theatre Festival (4-8 septembrie 2013)
Cei aflați în oraș în prima săptămână din septembrie, pot asistat le spectacole de teatru susținute de trupe din Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria într-unul din cele mai importante festivaluri de teatru
  •    Košice Wine Festival (12-14 septembrie 2013)
Vechi tradiții sunt reînviate în fiecare an într-un festival ce reprezintă cultura viticolă și gastronomică a regiunii Košice, încă din 2007. Este o oportunitate să savurați excelentele vinuri din Tokaj, Eger și regiunea Slovaciei de Est. festivalul este însoțit de programe educaționale ce includ sesiuni de degustări, lecturi și workshopuri.
  •    Košice Avant-Garde (septembrie – decembrie 2013)
Expoziția este însoțită de o monografie având același nume ca parte a unui proiect mai larg ce se derulează în perioada 2010-2014 ce promovează modernismul slovac în străinătate, ca parte integrantă a unui context mai larg est-european. 


  •    Triennial of Contemporary Art (12 septembrie – 3 noiembrie 2013)
Scopul evenimentului este de a aduce un suflu nou calității culturii vizuale și a limbajului artistic în secolul XXI, de la pictură contemporană la formele curente ale artei vizuale și digitale.
  •    White Night (5 octombrie 2013)
White Night este un festival ce dă viață nopții prin jocul artistic de lumini și sunete. O plimbare nocturnă prin centrul orașului se poate transforma într-o experiență de neuitat.
  •    Košice Peace Marathon (6 octombrie 2013)
Cel mai vechi maraton din Europa și al doilea ca vechime din lume, ce se desfășoară în zona pietonală Hlavná Ulica, a ajuns în anul 2010 să se claseze pe poziția a 8-a în Europa ca număr de participanți. Este o zi în care până și simpli spectatori se răsfață într-o atmosferă plină de energie și entuziasm


  •    New Dance Day (24-27 octombrie 2013)
Scopul creării festivalului a fost acela de a stabili o platformă pentru dansul contemporan și de a îmbogăți scena culturală din Košice prin intermediul lucrărilor coregrafilor și dansatorilor slovaci și străini. Prioritatea evenimentului constă în introducerea lucrărilor originale ale tinerilor artiști.
  •    Jazz Festival and Jazz for sale (3,10,17 noiembrie 2013)
Este al doilea cel mai vechi festival de jazz din Slovacia, datând din 1991. Fiecare din cele trei concerte reprezintă o oportunitate și o sursă de inspirație pentru tinerii interpreți ce vor avea ocazia să fie pe aceeași scenă cu muzicieni consacrați.
  •    ISCM New Music Days 2013 (11-15 noiembrie 2013)
Festivalul se vrea a fi previzualizarea cea mai semnificativă a muzicii clasice. Va fi audiată cea mai recentă muzică din întreaga lume, festivalul urmând a se desplasa apoi la Bratislava și Viena.


  •    Schengen Meridian (noiembrie 2013)
Scopul festivalului este de a conecta tinerii cu vârste între 14-26 ani de pe ambele părți ale ”frontierei Schengen” prin intermediul muzicii clasice, astfel încât aceștia să-și poată împărtăși tradițiile, cultura și experiența.Ideea principală este aceea de rupere a graniței dintre tineri prin intermediul muzicii clasice.
  •    Closing Ceremony European Capital of Culture 2013 (13 decembrie 2013)
Scopul evenimentului este de a încheia într-un mod grandios, un an de cultură și artă.


Fără a avea pretenția că am epuizat toate evenimentele culturale ce vor avea loc în acest an în Košice, cele descrise mai sus pot fi un ghid pentru cine intenționează să viziteze orașul. Informații complete despre toate evenimentele ce se vor desfășura, pot fi consultate pe site-ul oficial: www.kosice2013.sk

Trebuie subliniat faptul că dincolo de efervescența culturală, Košice este punctul de intrare într-o regiune cu nu mai puțin de 6 locuri aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și 4 parcuri naționale. Toate acestea sunt la mai puțin de două ore de oraș. Iată suficiente motive pentru un city-breack sau un sejur în Capitala Culturală a Europei.








2 comentarii:

  1. Seamana cu micile noastre orase ardelenesti. E o adevarata sansa ca asemenea orasele sa beneficieze de aceasta postura de oras cultural european, pentru ca se pot dezvolta mai mult si devin mai cunoscute.

    S-ar putea sa ajung in acest an pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este. Asemanarile cu orasele transilvanene sunt evidente. Am facut chiar o comparatie Kosice-Cluj intr-un articol publicat pe cluj.travel

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...