vineri, 26 iunie 2015

Porolissum Fest la a V-a ediție

Așteptat cu interes de către toți iubitorii istoriei și devenit în timp unul dintre cele mai așteptate evenimente locale, festivalul de reconstituire istorică Porolissum Fest a ajuns în acest an la a V-a ediție. O ediție care se vrea a fi una specială, cel puțin așa promit organizatorii: Consiliul Județean Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Sunt toate premisele să fie așa, programul anunțat și numărul mare de trupe de reenactment prezente la Porolissum sunt garanții în acest sens. Și tema aleasă este una specială, ce cu siguranță îi va determina pe zălăuani să iasă din case și să vină să ”retrăiască istoria” alături de organizatori: Cucerirea și Abandonarea Daciei.





Porolissum Fest și-a câștigat de-a lungul anilor statutul de festival regional important. Asta și pentru că de fiecare dată organizatorii, s-au străduit fie să îmbunătățească infrastructura aferentă - este cazul Consiliului Județean Sălaj care s-a ținut de promisiuni și a investit în amenajarea acesteia; fie să vină în fața publicului cu programe interesante, atractive dar ancorate mereu în realitățile istorice - este cazul specialiștilor Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. 


Îmi place acest festival din mai multe motive. În primul rând pentru că se desfășoară la Porolissum - cel mai important sit arheologic al județului Sălaj și unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice antice din Transilvania. Aici, la ”marginea lumii civilizate”, pe Limesul Roman istoria se îmbină perfect cu Natura. Cine ajunge la Porolissum - și conform unei lozinci de promovare a castrului ”nu este dat oricui să ajungă la Porolissum, fii printre cei aleși!”, va înțelege de ce Ghidul Verde Michelin acordă panoramei spectaculoase ce se vede de aici trei stele (conform aceleiași publicații prestigioase, doar Tâmpa din Brașov mai este cotată cu trei stele). S-au încercat și alte formule, alte locuri de desfășurare a unui festival de reconstituire istorică - exemplul este dat de celălalt festival antic Festivalul Roman Zalău-Porolissum - dar nicăieri nu este mai natural, mai firesc să organizezi evenimentul decât la Porolissum. Cu toate neajunsurile legate de audiența mai scăzută. De data acesta cred că lucrurile vor sta altfel: drumul de acces este modernizat, se circulă pe covor asfaltic de la intrarea în localitatea Moigrad, până sus, la castru. 


Un alt motiv pentru care îmi place acest festival, este faptul că de fiecare dată organizatorii vin cu o tematică interesantă. Nu au loc doar clasicele lupte între daci și romani sau demonstrațiile diferitelor trupe de reenactment - deși acestea dau ”sarea și piperul” oricărui festival de acest fel. În cazul Porolissum Fest este mai mult decât atât: istoricii îmbracă evenimentul într-o poveste, una bazată pe studii și cercetări, pe adevăr istoric. Fiecare ediție (cel puțin ultimele două pe care le-am urmărit cu interes) a avut câte o temă, a spus câte o poveste. Dacă la ediția din 2013 tema aleasă a fost ”Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări” iar în 2014 ”Un împărat roman la Porolissum”, acum tematica sub care se va desfășura festivalul va fi una nu mai puțin interesantă: ”Cucerirea și Abandonarea Daciei”. Povestea, transmisă pe durata celor două zile în care are loc festivalul, va fi una coerentă, incitantă. Insist pe ideea de poveste pentru că un produs turistic oricât de bun ar fi el, și în cazul complexului arheologic Porolissum avem de a face cu un produs turistic de excepție, are nevoie pe lângă infrastructură și promovare, de ...o poveste. O poveste care să atragă turiștii, să incite, să provoace. Și din punctul meu de vedere asta au reușit să facă specialiștii muzeului. 



Pe de altă parte, un festival de reconstituire istorică nu ar avea farmec dacă vizitatorul, spectatorul, nu ar fi transpus în alt timp istoric., în cazul nostru în antichitate. Și acest lucru se poate face cel mai bine cu ajutorul trupelor de reenactment. La acest capitol, Slavă Domnului, Zalăul stă foarte bine. Asociația Amicii Muzeului a cărui președinte este istoricul dr.Dan Băcueț, reușește să acopere aproape întreg spectrul prin formațiile de daci, de romani și de barbari. În cadrul asociației amintite fucnționează ”LEGIO VII GEMINA PIA FIDELIS” - formația de romani, ”NUMERVS PALMYRENORVM POROLISSENSIVM SAGITTATORIVM CIVIVUM” - trupa feminină de arcași, ”LUPII DACIEI” - trupa de daci, ”MAGNA SARMATIA” - trupa de barbari. Dacă mai pui că alături de trupele Asociației ”Amicii Muzeului” Zalăul va fi reprezentat și de Nimfele Daciei, atunci se poate spune fără a greși că orașul nostru este cel mai bine reprezentat la nivel de formații de reenactment antic.



Dar alături de formațiile de reenactment din Zalău, vor veni la Porolissum și altele. Din informațiile primite d ela doamna dr.Corina Bejinariu - manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, toate formațiile importante din țară. Astfel vor încânta publicul cu demonstrațiile lor următoarele formații: gladiatorii de la Virtvs Antiqua Cluj-Napoca, Ludus Apulensis Alba-Iulia și Falco Argenteus Oradea; dacii și romanii de la Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Asociația pentru istorie vie Alba Iulia; barbarii de la Omnis Barbaria Satu Mare sau formațiile Danais din Constanța, Vulturii de la Călata, Lupii Pustei, Vox Dacorum. Cel puțin prin numărul mare de reenactori prezenți, Porolissum Fest tinde să devină unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din țară. Ca o noutate, pe lângă deja clasicele ateliere de olărit sau gastronomice, de data aceasta la Porolissum va fi organizat și un atelier de șoimărit - dresură d epăsări de pradă.

Iată așadar ingredientele unui eveniment ce se anunță a fi unul cel puțin interesant. Mai rămâne ca toți cei care iubesc istoria, care vor să petreacă două zile în mijlocul naturii, departe de zgomotul orașului, care vor să asculte și să vadă povestea spusă de istorici și de reenactori, să vină la Porolissum în 4-5 iulie 2015. 

Iată și programul complet al evenimentelor:

Sâmbătă, 4 iulie 2015:

  • 10,00 - 12,00: Excursie tematică la Măgura Moigradului
  • 12,00 - 13,00: Concurs de cultură generală despre Porolissum și obiectivul vizitat
  • 15,00 - 17,00: Primirea trupelor de reenactment și realizarea taberei militare, repetiții, antrenamente și interacțiune cu publicul 
  • 17,00 - 18,00: Lupte de gladiatori (Virtvs Antiqua - Cluj-Napoca)
  • 18,00 - 19,00: concertul trupei GOD
  • 19,00 - 20,00: Lupte de gladiatori (Ludus Apulensis - Alba Iulia)
  • 20,00 - 21,00: Lupte nocturne de gladiatori (Falco Argenteus - Oradea)
  • 21,00 - 22,00: Bătălie nocturnă cu proiectile și săgeți incendiare
Duminică, 5 iulie 2015:
  • 13,00 - 13,20: Deschiderea oficială, alocuțiuni legate de momentul recreat
  • 13,20 - 13,30: Dans arhaic - Nimfele Daciei Zalău
  • 13,30 - 14,00: Parada trupelor de reconstituire istorică participante
  • 14,00 - 14,30: Demonstrațiile trupelor de reconstituire istorică participante
  • 14,30 - 14,50: Atelier de șoimărit - monet de dresaj cu păsări de pradă
  • 14,50 - 15,00: Dans arhaic - Nimfele Daciei
  • 15,00 - 16,00: Lupte de gladiatori - Virtvs Antiqua, Ludus Apulensis, Falco Argenteus, Ludus Danais
  • 16,00 - 16,30: Reconstituirea unei secvențe de luptă dintre daci și romani din anul 105. Debutul celui de al doilea război
  • 16,30 - 16,45: Reconstituirea unui ritual de incinerare a unei căpetenii dace, căzute în luptă (Nimfele Daciei, Vox Dacorum)
  • 16,45 - 17,15: Atelier de șoimărit
  • 17,15 - 17,45: Bătălia finală - Retragerea armatei romane din Dacia. Atacul barbarilor asupra acesteia
  • 17,45 - 18,00: Salutul războinicilor

Iată așadar un program complex, ce poate satisface și cele mai exigente gusturi. Un program care aduce un plus de originalitate unui astfel de eveniment, un program orientat spre public.

Sunt onorat ca la ediția din acest an, blogul Foto-Travel care a scris de-a lungul anilor mai multe materiale de promovare a complexului arheologic de la Porolissum, să fie prezent în calitate de partener. În măsura posibilităților voi fi prezent în cele două zile la Porolissum unde voi încerca ”să iau pulsul evenimentelor”. Cu siguranță voi face fotografii, asta grație și noului proiect fotografic ”Hoinar prin Sălaj”, iar cele mai reușite se vor regăsi aici pe blog dar și pe pagina de facebook.



Ave Porolissum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...