marți, 23 iunie 2015

Proiectul Hoinar prin Sălaj pornește la drum

Așa cum scriam aici acum trei săptămâni, am inițiat un amplu proiect de promovare turistică a județului Sălaj. Și nu o puteam face mai bine decât prin intermediul aparatului de fotografiat căci, nu-i așa, ”o fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte”. Iar dacă în anii ce vor urma vom reuși să acoperim vizual localitățile județului Sălaj atunci vom avea sute de fotografii (sperăm noi, bune) ceea ce înseamnă sute de mii de cuvinte, adică o poveste. Povestea vizuală a județului Sălaj. Ne-am tot gândit care să fie momentul în care lansăm proiectul și cum să arate acest eveniment, important pentru noi. După lungi discuții, am ajuns la concluzia că Noaptea de Sânziene, adică în noaptea de 23 spre 24 iunie ar fi cel mai potrivit. Asta pentru că pe de o parte am vrut să reînviem un străvechi obicei, acela al ”cununilor de Sânziene” - prin asta arătăm latura etnografică a proiectului, iar pe de altă parte pentru că, așa cum probabil știți, pe 24 iunie se serbează Ziua Universală a Iei. Nu cred că am fi putut găsi un moment mai potrivit. Așadar, vă invităm, de Sânziene să ne însoțiți în aventura cartografierii fotografice a județului Sălaj.




Ne-am intitulat proiectul ”Hoinar prin Sălaj” - sau mai simplu HPS, pentru că am vrut să ilustrăm chiar din titlu ceea ce vom face, Conform DEX (dicționarului explicativ al limbii române), ”Hoinar = persoană care umblă mult și fără țintă, fără căpătâi”. Ni se potriveşte prima parte a definiţiei căci pornim în acestă aventură fără o țintă anume, fără un plan bine stabilit. Evident, ca orice proiect care se respectă și acesta are obiectivele sale clar definite. Ne-am propus, nici mai mult nici mai puțin, să ajungem în toate localitățile județului Sălaj și să fotografiem peisaje, elemente de arhitectură, biserici, case tradiționale, monumente istorice; să fotografiem oameni, obiceiuri, tradiții, elemente de etnografie și folclor. Adică să surprindem prin fotografie realitatea satului sălăjean. Nu ne-am stabilit neapărat priorități, de aceea ”vom hoinări”, vom căuta acele aspecte care să ne impresioneze, să ne facă să declanșăm butonul aparatului de fotografiat.

Am folosit pluralul, pentru că nu ”voi hoinări” de unul singur. Mă vor însoți ”hoinarii” Cezar Gabriel Fodoca și Marius Criste - elevi în clasa a X-a la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, acolo unde sunt profesor. Haideți să-i cunoaștem pe acești ”hoinari”.

Pe Cezar Fodoca l-am cunoscut în acest an școlar, cu ocazia unor proiecte educaționale derulate în școală. Îmi amintesc de ziua Echinocțiului de Primăvară și a eclipsei parțiale de soare, când în curtea liceului am constatat că nu sunt singurul fotograf. M-au impresionat fotografiile lui cu eclipsa de soare, mi-am dat seamă că este foarte talentat. Am ajuns treptat să-l cunosc mai bine, să-i văd și alte fotografii și o spun deschis: Cezar este unul dintre cei mai talentați tineri fotografi amatori. Zâmbetul lui larg te cucerește imediat, iar seriozitatea și modestia sunt reale calități, atât de rare în ziua de astăzi. M-am bucurat foarte tare atunci când, în urmă cu 3 săptămâni m-a întrebat: ”pot să fac și eu parte din proiect?”. Da Cezar, poți! Proiectul acesta va avea mult de câștigat prin participrea ta.


Cezar Gabriel Fodoca
Celălalt ”hoinar”, la fel de talentat, este Marius Criste. Pe Marius îl știu de doi ani, soarta a făcut să-i fiu profesor de matematică la clasă. Parcă prin clasa a IX-a mi-a spus într-o pauză că vrea să-și cumpere un DSLR și mi-a cerut sfatul în legătură cu modelul de aparat. Apoi, odată achiziționat aparatul, mi-a mai arătat din când în când, prin pauze câte o fotografie făcută de el. Sunt pur și simplu superbe! Marius m-a ajutat și în alte proiecte, a fost cu mine la amenajarea expoziției de fotografie de la Borza. A evoluat foarte mult, și-a perfecționat tehnica și are un stil aparte, ce-l caracterizează. Este un real câștig pentru acest proiect.


Marius Criste
În această formulă, Cezar Fodoca, Marius Criste și, cu voia dumneavoastră, subsemnatul, vom ”Hoinări prin Sălaj”, vom străbate județul în lung și-n lat și, sperăm noi, vă vom surprinde cu fotografiile realizate de noi.



Ca orice proiect care se respectă, și acesta avea nevoie de un logo, de o identitate vizuală. Îi mulțumesc prietenului meu Kulcsar Ferenc de la Tipografia Tehno-Print Zalău - unul dintre cei mai buni designeri pe care-i cunosc - pentru că a găsit cea mai bună formulă pentru logo-ul proiectului. Silueta unui fotograf cu rucsacul în spate (sugerează ideea de hoinărit), conturul hărții județului Sălaj (dă dimensiunea proiectului nostru) și hashtag-ul #hoinarprinsalaj, respectiv acronimele HPS completează logoul. Cezar a avut o importantă contribuție în obținerea siluetei fotografului...





Pe aceste coordonate am început să construim. Aveam logo-ul, aveam ideea de proiect. Ne trebuia puțină promovare și material pentru primele postări. Împreună cu Cezar am avut o primă ieșire pe teren, în comuna Crișeni de lângă Zalău. Ne-am urcat pe dealurile din jurul comunei, am fotografiat panorama Zalăului ce se profila departe, la orizont. Am fotografiat satul Gârcei, ne-am urcat în turnul bisericii reformate de aici. Apoi în satul Cristur-Gârcei am prins un superb apus de soare și ”dansul norilor” înainte de furtună. Avem deja material fotografic pe care-l vom posta în zilele și săptămânile viitoare pe pagina noastră de facebook. Nu v-am spus adresa? Ne puteți găsi aici sau căutând după hashtag-ul #hoinarprinsalaj. 





Apoi, toți trei de data acesta am dat o fugă la Porolissum, la marginea lumii romane, acolo unde am fotografiat castrul și amfiteatrul și am realizat de asemenea câteva panorame. Apropo, ne-a prins microbul panoramelor, cu siguranță la un moment dat vom avea o expoziție doar cu panorame. A urmat satul Brebi din comuna Creaca, acolo unde am găsit o biserică de lemn superbă (evident că ne-am urcat în turn) și câteva case tradiționale, plus un peisaj de vis. 


Iar acum câteva zile, am fost la Ciumărna unde cu ajutorul doamnei Ileana-Grațiana Pop - rapsod și meșter popular, am pus în scenă obiceiul culegerii sânzienelor și împletirii cununilor de sânziene. Și cum acest ritual este practicat de fete, de sânziene, am apelat la Cristina Pop, Ana și Teodora Știr. Fetele, îmbrăcate în veritabile costume populare sălăjene, au cules flori de sânziene din capătul grădinii doamnei Grațiana Pop, apoi au împletit cununi în curtea casei tradiționale și le-au aruncat pe casă punându-și câte o dorință. Cezar a filmat, eu am fotografiat așa că noi suntem vinovați de primele postări pe pagina noastră de facebook. 


Sânzienele noastre: Teodora Știr, Anamaria Știr, Cristina Pop și Grațiana Pop
Odihna după o zi de muncă...
Promovarea și susținerea proiectului nostru nu a întârziat să apară. Profitând de faptul că am fost invitat de doamna Camelia Burghele în emisiunea ”Cronici Culturale Sălăjene” la postul Radio Maria, am vorbit și despre acest proiect. Astăzi, principalele publicații din Sălaj au publicat comunicatul nostru de presă. Mulțumim Magazin Sălăjean, Sălajul Pur și Simplu și Sălăjeanul pentru promovare. Zilele următoare vom apărea și la știrile Sălăjeanul TV și probabil la Radio România Actualități. Mulțumim Adrian Lungu!





Proiectul nostru are toate șansele să evolueze frumos, în modul în care ni-l dorim. Asta pentru că au fost alături de noi încă de la început, părinții lui Cezar. Vreau să mulțumesc familie Fodoca pentru sprijin, pentru sponsorizare. Mulțumesc de asemenea prietenului meu Ștefan Szentkiralyi - manager DirectTarget pentru tricouri! Îi mulțumesc lui Ionuț Roșan - managerul Studioului Fotoclar pentru sprijinul promis în realizare panoramelor. Vă mulțumim vouă, prietenilor noștri de pe rețelele de socializare, care ne-ați încurajat să continuăm. Vouă tuturor, celor care iubiți județul Sălaj vă este dedicat acest proiect.


Tricourile noastre de hoinari și o panoramă a Zalăului
Hoinarii în studioul Sălăjeanul TV
Vă așteptăm să ne vizitați pe www.facebook.com/hoinarprinsalaj



UPDATE 24 iunie 2015: 
- un material despre proiectul nostru a aparut si in cotidianul Graiul Salajului
- filmul De Sânziene, la Ciumărna a fost publicat pe pagina proiectului dar şi pe canalul youtube

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...