miercuri, 15 iulie 2015

”Asta e Viața” cu fotograful Lucian Muntean

Mi-am făcut un obicei în a scrie despre diferite proiecte fotografice. Asta pentru că pe de o parte eu însumi cochetez de ceva vreme cu fotografia și pe de altă parte pentru că promovarea turistică – ce de altfel face parte din sfera mea de interes – se face și prin intermediul unor astfel de proiecte. Așa se face că pe la mijlocul lunii iunie, o știre de presă mi-a sugerat un alt subiect. Un titlul de genul ”Un fotograf ardelean duce Apusenii la Paris într-o expoziție foto inedită” nu poate decât să incite, să mă facă să-l cunosc pe autor. Așa se face că l-am contactat pe artist, pe fotoreporterul Lucian Muntean, iar povestea expoziției din Franța încerc să o descriu în cele ce urmează.


Lucian Muntean este artist vizual, foto-jurnalist, stabilit la București din 2006. A studiat la facultatea de Geologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 2001. Începând cu anul 1997, trece prin redacțiile principalelor ziare sau agenții de știri din România în calitate de fotoreporter: Ziua (1997-1998), Agerpres (2000-2001), Pro Sport (2001-2003), Gazeta Sporturilor (2003-2004),Adevărul (2006-2012). În 1998 a fost șeful departamentului foto la Ziar de Cluj iar de-a lungul anilor a fost fotoreporter colaborator la publicații precum Regard (2006-2013), Corriere della Sera (2011), Historia, Forbes (2007-2012), Mediafax (2001 – în prezent), Agenția Hepta (2004 – în prezent) sau Dilema Veche (2009-2013). În prezent este fotoreporter, membru fondator al revistei de artă contemporană MODERNISM.ro.

Ca și artist vizual (fotograf și pictor), Lucian Muntean are în portofoliu o serie de expoziții dintre care amintim: Bienala Internaționala Casablanca, Maroc (2014); ”Geografii subiective” – expoziție personală de pictură la Zalău (2014); Simpozionul ”Arta în Grădină”, Jibou (2014); ”Rogojel – Tradiții în tranziție”, Muzeul național al Satului ”Dimitrie Gusti” (2014); festivalul internațional de fotografie și și arte vizuale PhotoEspana, Madrid (2012); ”Flori și florărese” la ICR Budapesta, Ungaria (2012); ”România plurală – Sașii” ICR Varșovia, Polonia (2011); ”Fotografia documentară” Espacio Niram, Madrid (2010); ”Bucureștiul neiubit”, Institutul Francez, București (2010); ”Tradiții în tranziție la Rogojel” la casa Matei Corvin, Cluj-Napoca (2008); ”Le monde selon Rogojel” la festivalul multimedia Est-Ouest Die, Franța (2008) și lista ar putea continua. Lista completă a expozițiilor la care a participat Lucian Muntean, poate fi consultată pe site-ul său personal.

Lucian Muntean la vernisajul expoziției sale la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

În lunga listă a expozițiilor personale sau de grup, se remarcă două aspecte. Primul este cel legat de expoziția de fotografie ce are ca subiect ”tradițiile aflate în tranziție” din satul Rogojel din comuna clujeană Săcuieu, aflat la poalele masivului Vlădeasa. Al doilea aspect ce trebuie remarcat este lunga colaborare a fotografului Lucian Muntean cu Institutul Cultural Român (ICR) prin filiale sale din diferite orașe ale lumii. Ce altă promovare mai bună a României, a locurilor, obiceiurilor și tradițiilor din diferite părți ale țării? Și cum altcumva mai eficient decât prin intermediul imaginilor, care, nu-i așa, pot spune mai mult decât 1000 de cuvinte.

Lucian Muntean la Grădina Botanică din Jibou în 2014
Așa s-a întâmplat și cu expoziția de fotografie documentară cu tema ”Asta e viața - Mediul urban și rural românesc în Europa de azi” de Lucian Muntean și Jonas Mercier, expoziție găzduită de Galeria La fabrique de i’mage din Meysee, Franța.



Povestea acestei expoziții este una interesantă. În anul 2000, Lucian Muntean a început o serie de fotoreportaje într-un sat izolat din Munții Apuseni (în Rogojel), cu scopul de a arăta cum evoluează viața localnicilor de aici în pragul aderării României la Uniunea Europeană. Documentarul fotografic încearcă să evidențieze aspecte din viața rurală cum ar fi munca câmpului, păstoritul, cositul fânului, munca la pădure, culesul ciupercilor, pălinca sau tăiatul porcului și evoluția lor în actuala perioadă a globalizării. Migrația tinerilor spre oraș sau spre alte țări ale UE reprezintă o problemă sociologică complexă, în lumea satului tradițional având loc schimbări profunde.



Atât Lucian Muntean cât și Jonas Mercier au fost interesați pe termen lung să documenteze aspecte din viața cotidiană din România, atât din mediul industrial cât și din cel rural. Căci dincolo de instantaneele surprinse în satul Rogojel, expoziția din orașul Meysee conține și imagini care ilustrează aspecte din vița profesională a muncitorilor de la Depoul CFR Marfă din București. Este o îmbinare fericită a imaginilor color ce ilustrează satul românesc și acelor alb-negru ce ilustrează munca într-o fabrică.

Expoziția este și ea una inedită, prin faptul că fotografiile printate, de mari dimensiuni, nu sunt expuse într-un singur loc. Nu este ca și în cazul clasicelor galerii de artă, unde fotografiile / tablourile stau aranjate cuminți pe pereți, eventual sub lumina spoturilor. Aici, în cazul expoziției de la Meysee, fotografiile sunt ”împrăștiate” prin tot orășelul. Avem de a face cu o expoziție distribuită în diferite spații, ce anu au neapărat funcții artistice (un aprozar, o cafenea, un magazin alimentar etc). Practic tablourile celor doi artiști fotografi decorează și dau viață unor spații. Cum e să cumperi cartofi dintr-un aprozar, iar pe perete să fie o superbă fotografie cu niște țărani care scot cartofi pe un câmp în Rogojel? Interesantă și inedită idee.

Una dintre fotografiile lui Lucian Muntean într-un aprozar din Meysee, Franța.
Trebuie spuse câteva cuvinte și despre co-autorul expoziției din Meysee, Jonas Mercier. Stabilit în România din 2006, este jurnalist corespondent pentru mai multe instituții media francofone. Colaborează între altele cu La Croix (Franța), Le Soir (Belgia) sau Agenția France Press. A publicat fotoreportajul cu muncitorii de la depoul CFR Marfă din București, în 2012 în revista franceză Compétence photo.




Am aflat de curând că artistul Lucian Muntean se află pentru al doilea an consecutiv la Jibou, acolo unde în perioada 10-20 iulie are loc cea de a IV-a ediție a Simpozionului de arte vizuale ”Arta în Grădină”. Nu puteam rata o întâlnire cu acesta, mai ales că suntem prieteni virtuali pe rețelele de socializare. Voi profita și de faptul că unul dintre evenimentele conexe Simpozionului de arte vizuale ”Arta în Grădină” va fi o prezentare de fotografie de călătorie (specialitatea mea!), având ca temă o țară africană în care nu cred că o să ajung prea curând: Zambia. 

Afișul evenimentului de la Jibou
Materialul fotografic ce va fi prezentat la Jibou, a fost realizat în februarie 2009 cu ocazia unei vizite de lucru (pe atunci Lucian Muntean era fotoreporter la Adevărul) în orașul Livingstone din Zambia, aproape de granița cu Zimbabwe. O prezentare pe aceeași temă a fost susținută la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca. 

Dacă afișul evenimentului, ce reprezintă o superbă imagine aeriană a cascadei Victoria, nu v-a convins încă, să vă rupeți din timpul vostru și să mergeți la Jibou, vă mai prezint (cu acordul autorului) câteva fotografii semnate Lucian Muntean.




Așadar, vă invit să-l cunoașteți personal pe Lucian Muntean, luând parte la prezentarea impresiilor de călătorie din Zambia. Evenimentul va avea loc joi 16 iulie 2015, începând cu ora 20.00, în Sala de Conferințe a Grădinii Botanice din Jibou.


Link-uri utile:







Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...