joi, 16 iulie 2015

Where is Mirel? (9): Italia de la Sud la Nord

Partea a doua a călătoriei globetrotter-ului Mirel Magop, de la NordKapp la Capul Horn, a luat o turnură importantă. Pornit pe 28 martie 2015 din localitatea Iaz, județul Sălaj în aventura care îl va duce până la cel mai sudic punct din America de Sud, Mirel a pornit înspre sudul Europei cu gândul de a trece apoi în Africa și de acolo în America de Sud. Așa se face că după ce a dat o fugă în Slovacia la Zvolen, după ce a traversat Austria și Dolomiții, a intrat în Italia și a mers mereu înspre sud, până în Sicilia. De aici s-a întors prima dată din drum. Asta pentru că pe 1 septembrie 2015 se va îmbarca din Madrid pentru zborul ce-l va duce la Rio!



 Ultima dată l-am lăsat pe Mirel Magop în Sicilia, acolo unde și-a întâlnit băiatul, pe Claudiu Laurențiu Magop. Din Sicilia, conform planului inițial, urma să treacă în Africa. Însă aici a intervenit schimbarea care l-a pus în situația să facă ”cale întoarsă”. Sponsorul lui principal, compania Lindab s-a ținut de promisiuni și i-a cumpărat biletul de avion spre Brazilia, doar că locul de îmbarcare este...Madrid. Deci, iată motivul pentru care a luat-o spre nord. 
”Pentru prima dată în călătoriile mele, m-am întors din drum! Prețurile cu care m-am confruntat acum, exact la începutul sezonului turistic, când s-au dublat și triplat au avut cea mai mare parte din vină! Așa că o să mă întorc până la Roma și de acolo ...pe Coasta de Azur...Costa Brava...Madrid! De acolo...1 septembrie...fly to Rio!” - scria Mirel pe 15 iunie pe pagina sa de facebook.

Unui călător desăvârșit ca și Mirel Magop, această întoarcere este ”floare la ureche”. oricine altul s-ar fi stresat de această situație. Însă el e omul care știe că destinul lui este hotărât. Țin minte discuția din toamnă de la Zalău, când mi-a spus printre altele că știe că se va găsi în locul potrivit la momentul potrivit. Pe de altă parte, răgazul de timp până pe 1 septembrie, este un motiv în plus pentru a vedea în tihnă frumusețile Italiei. O Italie care este un adevărat muzeu în aer liber: ”Italia a meritat să fie cea mai vizitată țară după România. La Roma voi fi pentru a patra oară. Nu voi mai pierde mult timp de data asta, eventual dacă mă invită cineva la o poveste (am multe povești!). O să vizitez doar Civitavechia, portul făcut din aurul dacic. probabil, ziua costumului popular mă va prinde acolo...Bun prilej și bun loc pentru a fi din nou român vero (?!)” - scria el pe facebook. 

Pe 21 iunie, de solstiţiu de vară era în Capua, o zi mai târziu la periferia Romei, la castel Gandolfo. În PiazzaVittorio Veneto din Roma a purtat din nou tricoul prin care protestează împotriva fracturării hidraulice și pentru salvarea Roșiei Montane. 



Ziua Tricolorului, 27 iunie l-a prins pe drum. În semn de respect pentru culorile țării sale și-a îmbrăcat rucsacul în tricolor. Chiar și mascota lui, Claudiu are o bendiță tricoloră: ”Claudiu a purtat tricolo de vreo 40 de zile. L-am convins că am uitat când e ziua tricolorului și de aceea îl va mai purta...ca nu cumva să treacă ziua și să-l prindă cumva nepregătit! Să nu-i spuneți, las' să-l poarte mereu...că-i stă bine, nu?”



Mi-a plăcut întotdeauna la el ironia fină, acea doză de umor caracteristică doar oamenilor inteligenți. Când era canicula mai mare, scria pe facebook: ”34 de grade la umbră” Cine naiba mă pune să merg pe la umbră?”

Sfârșitul lunii iunie îl găsește în Civitavecchia, port la marea Tiraniană, fondat în secolul II de împăratul Traian cu aurul adus din Dacia. Aici vizitează Fortăreața Michelangelo, denumită așa pentru că artistul renascentist a construit partea superioară a turnului. La Montefiascone, la 100 de kilometri de Roma, și-a făcut din nou o poză lângă borna care indică distanța până în orașul etern. Asta ca să-și aducă aminte de o altă fotografie, din 2013, când refăcea traseul lui Badea Cârțan.






În Toscana a profitat de fiecare ”ocazie” ce a oprit și s-a lăsat dus unde au avut șoferii drum: ”Sunt un turist rătăcit, rătăcit! Am profitat de faptul că în Toscana opresc la autostop și m-am dus unde au vrut ei! De exemplu Civitavecchia, Viterbo, Bolsena, Arcidosso, Grosetto, Gavorano. Cât timp am soarele în spate, merg spre nord! Au mai rămas 60 de zile până la Marea Decolare...Riooo! Am știut că LINDAB ăși respectă promisiunile, iar azi am primit comnfirmarea oficială de rezervare a biletului! Deci mai am 60 de zile de hoinărit prin Europa..pa..pa..pa...!” - scria Mirel Magop în 2 iulie pe contul său de facebook. Cum să nu te bucuri de bucuria lui?

Mai la nord, în La Spezia, prietenul său Andrei Rebel îi face o surpriză: o plăcuță gravată cu numele sponsorului său - Lindab. Fotografia acestuia îmbrăcat în haine tradiționale alături de drapelul tricolor, te face să-ți aduci aminte cu mândrie că ești român.


Rebel Andrei mândru de originile sale
Tranzitând Italia în drum spre Franța și Spania, Mirel are șansa de a vizita fie și în trecere, una dintre cele mai frumoase zone: Cinque Terre. Aici face fotografii superbe, pe care cu generozitate le împărtășește prietenilor săi care-i urmăresc pagina.



 
Și iată-l ajuns din nou în nordul - vestul Italiei, de unde intenționează să treacă prin Franța în drum spre Spania. Aventura lui Mirel Magop continuă. Urmărește episoadele acestui serial ca să afli pe unde mai merge, ce mai face. 





Până la următoarea relatare să-i urăm ”Drumuri Bune!”. Iar cei care vor să-i dea o mână de ajutor, o pot face folosind conturile:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...