sâmbătă, 4 februarie 2017

România în Marele Război (2): aniversarea Kaiserului Wilhelm al II-lea la București

Continuăm demersul pe care l-am început, de rememorare a istoriei Primului Război Mondial, prin intermediul fotografiilor de epocă aflate într-una dintre cele mai vaste arhive. Portalul Imperial War Museums deține o colecție impresionantă de fotografii, ce surprind momente ale războiului desfășurat pe teritoriul României. Vă prezentăm un moment despre care s-a scris destul de puțin: aniversarea la București a Kaiserului Wilhelm al II-lea.





Au trecut 100 de ani de când, în plin război, o bună parte din teritoriul Regatului României era sub ocupația Puterilor Centrale. Inclusiv capitala București, a fost ocupată în decembrie 1916 de către trupele germane, austro-ungare, bulgare și turcești. Chiar dacă aparent, locuitorii capitalei își duceau traiul lor de zi cu zi, viața devenea din ce în ce mai grea. Trupele de ocupație sub comanda feldmareșalului Mackensen au trecut la rechiziții de tot felul, astfel că a-ți procura cele necesare traiului zilnic devenea o misiune din ce în ce mai dificilă. 

Războiul era departe de a se fi încheiat, aproape nimic nu prevestea întorsătura pe care avea să le ia evenimentele, astfel că, pe 27 ianuarie 1917, la București a fost aniversată cu mare fast ziua Kaiserului Wilhelm al II-lea. Stau mărturie fotografiile de epocă din bogata colecție a Imperial War Museums. 

Căutând în galeriile de imagini, am găsit câteva fotografii interesante. Soldați germani umplând arenele din București (probabil actualele Arene Romane), steaguri arborate, cocarde ce pavoazează tribunele. E clar, e un eveniment festiv, iar descrierea ce însoțește imaginea nu lasă loc de interpretări: este vorba despre aniversarea conducătorului Germaniei, Kaiserul Wilhelm al II-lea. 

                     Sus: Kaiserul Wilhelm I, centru stânga: Kaiserul Friedrich III, centru dreapta: Kaiserul Wilhelm II,             jos: principele Wilhelm. Sursa foto: www.iwm.org.uk
Wilhelm al II-lea, sub numele complet Friedrich Wilhelm Albert Victor von Preußen (1859-1941) a fost ultimul împărat al Imperiului German și rege al Prusiei între 1888-1918. Provenea din familia Hohenzollern, tatăl său fiind Friedrich al III-lea (1831-1888) iar mama sa Victoria Adelaide Mary Louisa (1840-1901) era fiica reginei Victoria a Angliei. 

Kaiserul Wilhelm al II-lea și împăratul Franz Josef I. sursa foto. www.iwm.org.uk
Pe 27 ianuarie 1917, trupele germane de ocupație, conduse de August von Mackensen au marcat la București ziua Kaiserului Wilhelm al II-lea. Pe baza imaginilor de epocă, se poate spune că au fost cel puțin patru momente distincte: 

  • parada militară: două dintre fotografii îl înfățișează pe feldmareșalul August von Mackensen asistând la defilarea trupelor.

Parada militară pe străzile Bucureștiului, 27 ianuarie 1917. Sursa foto: www.iwm.org.uk

27 ianuarie 1917: Mackensen asistă la defilare. Sursa foto: www.iwm.org.uk

  • decorarea ofițerilor și soldaților: de regulă, cu ocazia unor astfel de evenimente cum a fost și cel de aniversare a Kaiserului, sunt decorați pentru fapte de vitejie ofițeri și soldați. Așa s-a întâmplat și în ianuarie 1917 la București, felmareșalul August von Mackensen a decorat cu Crucea de Fier ofițeri și soldați din trupele de ocupație.
București 1917 - decorarea ofițerilor și soldaților. Sursa foto: www.iwm.org.uk

August von Mackensen decorează cu Crucea de Fier. Sursa foto: www.iwm.org.uk

Crucea de Fier este acordată cu ocazia aniversării Kaiserului. Sursa foto: www.iwm.org.uk

Decorare cu ocazia aniversării Kaiserului Wilhelm al II-lea. sursa foto: www.iwm.org.uk

  • concert la Ateneu: ofițeri ai trupelor de ocupație, în frunte cu guvernatorul Bucureștilor felmareșalul August von Mackensen au asistat la un concert la Ateneul Român
Atheneul Român, ianuarie 1917. sursa foto: www.iwm.org.uk
  •  festivități la Arenele Romane: cu ocazia aniversării zilei de naștere a Kaiserului Wilhelm al II-lea, la bucurești a fost organizată o festivitate impresionantă la Arenele Romane. Importanța momentului este sugerată de steaguri și de cocardele ce împodobesc tribunele.
soltați ai Puterilor Centrale la București cu ocazia aniversării Kaiserului. sursa foto: www.iwm.org.uk

Arenele Romane, București 1917. Sursa foto: www.iwm.org.uk

Pregătiri pentru festivitățile dedicate Kaiserului Wilhelm al II-lea la București. sursa foto: www.iwm.org.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...