luni, 9 mai 2022

Finalizarea intervenției de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bozna

Asociația ARHAIC este componenta sălăjeană a Ambulanței pentru Monumente, acel ONG care luptă cu timpul și cu nepăsarea, având ca scop salvarea monumentelor din România. De câțiva ani, prin intermediul Ambulanței pentru Monumente, câteva biserici de lemn sălăjene, aflate într-o stare avansată de degradare, au fost puse în siguranță, prin lucrări ce au vizat de cele mai multe ori refacerea acoperișului. Totul a pornit în octombrie 2018, când biserica de lemn din Brusturi (comuna Creaca) a fost pusă în siguranță. De curând s-a încheiat cea mai recentă acțiune de punere în siguranță, desfășurată sub genericul Ambulanței pentru Monumente, la Biserica de lemn din Bozna (comuna Treznea). Publicăm în cele ce urmează un material semnat de dr. Bogdan Ilieș - istoric, vicepreședinte al Asociației ARHAIC. Îi mulțumim și pe această cale pentru permisiunea de a reproduce acest material! 


Bisericuțele de lemn reprezintă o categorie aparte a patrimoniului construit din Sălaj. Valoarea lor identitară și culturală deosebită, pe de o parte, și precaritatea materialului din care sunt construite, pe de altă parte, au determinat asumarea, de către Asociația ARHAIC a unei inițiative de punere în siguranță a două astfel de monumente: biserica de lemn din Hida, respectiv biserica de lemn din Bozna. Acțiunea a avut loc în 2021, prin intermediul programului civic de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanța pentru Monumente.

Dacă lucrările de punere în siguranță a bisericii de lemn din Hida s-au desfășurat în prima jumătate a anului, intervenția de la bisericuța din localitatea Bozna a început în luna august a anului trecut (2021), noua învelitoare de șindrilă a bisericii, mai puțin turnul-clopotniță, fiind finalizată în cursul lunilor august-octombrie 2021.

Lucrările la turnul clopotniță au fost mai anevoioase și s-au desfășurat când timpul a fost favorabil, de regulă la sfârșit de săptămână. Astfel, în lunile noiembrie și decembrie, a fost acoperit coiful turnulului cu șindrilă, a fost montată instalația de paratrăsnet și a fost demontată schela utilizată la baterea șindrilei pe coif.



Venirea zăpezii a adus cu sine o pauză binemeritată. Odată cu începutul primăverii, anul acesta, în Săptămâna Mare, am revenit la bisericuța din Bozna pentru a încheia lucrările: am bătut scândurile și șipcile necesare pe turn, am demontat și aranjat schelele pentru a fi transportate la următoarea intervenție. La final, am tras clopotul bisericii pentru a anunța tuturor încheierea lucrărilor.

Ne bucurăm că am regăsit prieteni de la anterioarele intervenții Ciprian Vlaicu și Iulian Vlaicu din Răstolțu Deșert (implicați și în acțiunea Ambulanței pentru Monumente de refacere a învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn din Răstolțu Deșert din anul 2020), ajutați de colegul nostru Tudor Bonta, au montat instalația de paratrăsnet. Tot cu sprijinul lui Tudor și al societății Bonta și Fiii SRL din Șimleu Silvaniei, au fost debitate jumătate din lețurile utilizate în timpul acestor lucrări precum și șipcile utilizate la turn. Le mulțumim pentru tot efortul!


De asemenea, în cursul lucrărilor de la Bozna, am putut realiza și investigația dendrocronologică a acestei biserici, investigație ale cărei rezultate ne permit încadrarea exactă în timp a acestui monument și ne-au relevat o serie de etape constructive aleacestei biserici necunoscute până acum. Mulțumim dendrocronologului Patrick Chiroiu pentru ajutorul său în această privință.

Dincolo de reușita acestui demers de punere în siguranță a unei biserici de lemn ridicate spre sfârșitul secolului al XVII-lea, prin realizarea unei noi învelitori de șindrilă, ne bucurăm să știm că vechea pictură a bisericii, anterior protejată doar de tabla pusă în anul 1930, este acum în siguranță, iar bisericuța va putea fi reintegrată în viața comunității, aici urmând a se sluji cu ocazia hramului, prăznuit de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.


Ambulanţa pentru Monumente este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de Wales prin The Prince's Foundation, proiectul fiind inițiat de Asociația MONUMENTUM și coordonat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC.

Finanţatori: Profi Romania, partener strategic al proiectului Ambulanţa pentru Monumente, Dedeman şi al The Prince's Foundation.

Aprecierea noastră se îndreaptă spre domnul Călin Moigrădan și spre RUF – Romanian United Fund pentru aportul material important pe care l-au avut în cazul acestei intervenții. Nu în ultimul rând, comunitatea și parohia din Bozna mulțumesc societăților comerciale Roalmisa SRL și Media Family SRL, amândouă din Zalău precum și doamnei Leonica Crăciun din Șimleu Silvaniei. Apreciem și suportul acordat pentru reușita acestei intervenții de către Primăria Treznea.



Voluntari: Daina Pop, Ana Georgiana Pahone, Matei Simoc, Anda Simoc, Ferenc Istvan, Tudor Bonta, Cristian Urucu, Daciana Bogdan, Ana Nicola Bocănici,b Eugen Vaida, Mara Teodorescu, Teodora Năprădean, Elena Grec, Tania Mirela Criste, Diana Milica-Rafael, Sebi Stoici, Ana Maria Ardeleanu, Teodor Manta, Ioana Mîndru, Mara Misosniky, Cristian Zaharia, Diana Ilie, Ioana Georgescu,  Emma Ilinca Ioniță, Ionut Cosmin Militaru, Andrei Popescu, Adeline Cristiana Sandu, Monica Pârvan, Alexandra Muntean, Paul Burzo, Andrei Olinca, Răzvan Stanciu, Răzvan Bandici, Sebastian Bandici, Silviu Valach, Vlad Bonta.

Echipa: Bogdan Ilieș, Mădălina Varga, Lehene Valeira, Andreea Năprădean, Bogdan C.Pintea și Corina Caraba

Meșteri: Pop Vasile, Vasile Moisa


Șindrila a fost realizată de meșterii Dorel Anghel Ștefan și Dorin Putuca din localitatea Plai, județul Hunedoara, ajutați de colegul nostru Andrei Onica (Ambulanța pentru Monumente Arad).

Încheiem prin a mulțumi întregii comunități din Bozna pentru grija și căldura cu care ne-a găzduit și ne-a ajutat ori de câte ori a fost nevoie. Gândurile noastre merg spre părintele paroh Iancău Cosmin, fără de a cărui implicare, această intervenție nu ar fi fost posibilă. Salutăm cu drag pe tanti Maria Pop, pe Liviu Pop, pe Ionică și pe Adriana Stanciu, pentru timpul acordat și pentru disponibilitatea lor.



Text și poze preluate de pe pagina de facebook Ambulanța pentru Monumente Sălaj 

autor text: dr. Bogdan Ilieș - istoric, vicepreședintele Asociației Arhaic

foto:  https://www.facebook.com/ambulantapentrumonumentesalaj/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...