miercuri, 18 aprilie 2012

Impresii de călătorie (5) - Valencia (1)


Orasul Artelor și Științei în parcul Turia
Valencia, capitala provinciei cu același nume și al Comunității Valenciene, este al treilea oraș ca mărime din Spania după Madrid și Barcelona. Deși din punct de vedere turistic este eclipsat de mai titratul Barcelona, rămâne unul dintre cele mai frumoase orașe ale Spaniei. Nenumărate sunt atracțiile turistice ce pot fi întâlnite aici. Orașul vechi este foarte bine conservat și conține clădiri celebre cum ar fi: La Lonja de la Seda (aflată pe lista patrimoniului Mondial UNESCO), catedrala (care adăpostește Santo Caliz – Sfântul Graal), turnurile Serrano (considerate a fi cea mai mare poartă de intrare într-un oraș în stil gotic din Europa), Casa marchizului De Don Aqua (cu un portal considerat o capodoperă a stilului baroc). De asemenea în Valencia există o frumoasă grădină botanică și un minunat Bioparc – un concept interesant pentru o grădină zoologică în care animalele nu sunt ținute închise în cuști și se plimbă ”liber” în habitate ce imită aproape la perfecțiune pe cele naturale. Am lăsat intenționat la final ceea ce poate fi considerat un oraș într-un oraș: Orașul Artelor și Științei.

Orașul Artelor și Științei

Orașul Artelor și Științei – Ciudad de las Artes y las Cincias (în castelană) sau Ciutat de les Arts i de les Ciencies (în valenciană) este opera celebrilor arhitecți Santiago Calatrava și Felix Candela. Calatrava s-a născut în 1951 la Valencia și este unul dintre cei mai titrați arhitecți și ingineri ai lumii, având lucrări în multe din țările Europei, în Israel dar și peste Ocean în Statele Unite, Canada sau Argentina. La Madrid, a ridicat un obelisc din oțel și bronz, înalt de 120 metri, despre care a mărturisit că s-a inspirat din Coloana Infinitului de la Târgu Jiu a celebrului sculptor Constantin Brâncuși.
Hemisferic
Din punct de vedere structural, Orașul Artelor și Științei este un vast complex, ce se întinde pe fosta albie a râului Turia, azi un superb parc ce aproape că înconjoară orașul. Conține șase clădiri, fiecare cu destinație precisă, toate integrate într-un decor futurist, avangardist: Palatul Artelor Regina Sofia, Hemisferic, Umbracle, Muzeul de Științe Pricipe Felipe, Agora și Oceanografic. Pentru fiecare din aceste obiective există bilete de intrare individuale sau combinate, prețurile variind de la 7,85 euro pentru Muzeul de Științe sau Hemisferic, 24,9 euro pentru Oceanografic sau 47,9 euro pentru toate obiectivele.
Palatul artelor Regina Sofia
 

Palatul Artelor Regina Sofia, este singurul obiectiv la care publicul larg nu are acces, decât cu ocazia spectacolelor organizate aici. Inaugurat în 2005, este o construcție avangardistă, asemuită de unii cu o navă spațială. Este catalizatorul cultural ce a plasat regiunea Valencia, cu tradiție muzicală centenară, într-o poziție privilegiată printre celelalte regiuni.  Palatul are patru mari săli: sala principală cu peste 1400 de locuri concepută pentru spectacole de operă; sala Master cu 400 de locuri concepută special pentru concerte live; Auditorium cu peste 1400 de locuri; teatrul Martin y Soler cu 400 de locuri. Clădirea are de asemenea facilități pentru activități de predare și altele pentru diverse evenimente strâns legate de mediul artistic. Arhitectura inovatoare a acestei clădiri de peste 37.000 de metri pătrați surprinde atât prin materialele de construcție folosite cât mai ales prin aspectul futurist.
Hemisferic și Palatul Artelor
Hemisferic
Hemisferic este clădirea a cărei imagine exterioară impresionează cel mai mult și asta pentru că având o formă de semicerc, imită prin reflexie în apa ce o înconjoară, un ochi uman. De formă ovală, cu o lungime de 100 de metri, conține în interior, sfera ce constituie sala de proiecție. A fost inaugurată în 1998, fiind prima clădire a complexului.  Este cea mai mare sală de proiecție din Spania și conține trei sisteme de proiecție pe un ecran concav de 900 de metri pătrați. Aici se proiectează filmele IMAX sau alte proiecții 3D, deosebit de spectaculoase. Când am vizitat Hemisfericul, am vizionat filmul 3D ”Monștrii marini” care recreează lumea de mult apusă a mamiferelor care stăpâneau odinioară oceanele. Am avut ocazia să experimentăm pe viu, condițiile din cel mai mare și mai bine dotat din punct de vedere calitativ cinema 3D. Scaunele confortabile, ochelarii special concepuți și sistemul audio ce permite traducerea filmului în principalele limbi de circulație internațională (din păcate nu și în limba română), fac ca spectacolul să fie total.

Umbracle este o spectaculoasă esplanadă de peste 17.000 de metri pătrați, construită pe o imensă parcare supraterană. De aici, pot fi admirate toate clădirile, toate lacurile și toate aleile amenajate în Orașul Artelor și Științei. Funcțional este delimitată de trei mari zone: ”Promenada Artei” - în care pot fi organizate expoziții temporare de artă contemporană (noi am admirat o expoziție de sculptură avangardistă în oțel); ”Grădina de Astronomie” - în care sunt expuse diverse instrumente geografice și astronomice (cadrane solare, globuri pământești etc) și în care pot fi înțelese conceptele de bază ale astronomiei; și o superbă grădină de palmieri și vegetație specifică zonei Mării Mediterane și regiunii Valencia (din păcate închisă în perioada în care am fost noi acolo). Fațada dinspre bulevardul ce trece pe lângă complex are o arhitectură interesantă cu ”hublouri” ovale din mozaic albastru ce contastează cu restul construcției tapetată cu mozaic alb.
Umbracle
Umbracle - vedere spre oraș
Umbracle - fațada dinspre bulevard
Muzeul de știință Principe Felipe – este cea mai impozantă clădire a complexului. Arhitectura avangardistă, atrage privirea turistului din orice colț al complexului. Are o formă dreptunghiulară și se desfășoară pe trei nivele. Structura de oțel și sticlă se reflectă în lacurile artificiale, de mozaic alb,  create în jurul clădirii. Aici, conceptul de ”școală altfel” este la el acasă. Cel mai mare muzeu științific al secolului XXI, permite ca știința și tehnologia, în armonie perfectă cu natura să fie descoperită într-un mod interactiv. De la inaugurarea acestuia în anul 2000, muzeul a devenit un punct de referință pentru lumea științei interactive și unul dintre cele mai vizitate muzee din Spania cu peste 27 de milioane de vizitatori. Obiectivul său principal este de a stimula curiozitatea și gândirea critică și în același timp amuzamentul publicului, prin conținutul său din lumea științei, tehnologiei și a mediului înconjurător. Cu cei peste 26.000 de metri pătrați, metoda folosită constă într-un număr mare de expoziții de sezon și activități științifice de toate tipurile care trezesc curiozitatea vizitatorilor cu privire la noile tehnologii și descoperiri științifice, astfel încât să genereze un proces de învățare plăcut, în care  vizitatorul are întotdeauna un rol activ și decide ceea ce vrea să facă. 
Muzeul de Știință Principe Felipe
structura Muzeului de Științe
cafenea lângă Muzeul de Științe
Pendulul lui Foucault
Prin expozițiile sale diverse, de la protejarea mediului la astronomie, de la înțelegerea și funcționarea organismului uman la protejarea habitatelor, de la tehnologia spațială la istoria descoperirilor științifice, muzeul oferă un program complet de activități științifice care încurajează participarea publicului și colaborarea cu instructorii. Unele din aceste activități au loc în zona de expoziție, în ideea de a permite vizitatorilor să ia parte în mod direct și să pună întrebări. Alte activități se desfășoară în ”săli de clasă” experimentale, ce nu au nimic de a face cu conceptul clasic de sală de clasă. Aici, cei interesați pot lua parte la demonstrații spectaculoase și amuzamente științifice (simulatoare de săli de operații, de navete spațiale etc). Poate cel mai spectaculos dintre toate exponatele și instrumentele științifice de aici, este Pendulul lui Foucault – un dispozitiv experimental bazat pe ideea de pendul gravitațional care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei sale axe. 

Am urmărit minute în șir, bila ce atârnă printr-un cablu de oțel de tavanul muzeului și prin mișcarea sa sub efectul forței gravitaționale lovește la un anumit interval de timp, ”popicele” fixate circular. Spectacolul atrage numeroși turiști care stau pe scaune confortabile amplasate în jurul dispozitivului și urmăresc fascinați mișcarea pendulului. 
Agora și podul în fundal
pom de Crăciun integrat perfect în decorul futurist
Cel mai vizitat loc al Orașului Artelor și Științei, rămâne fără îndoială, Oceanografic-ul. Aici, poți experimenta o excursie subacvatică în cel mai mare acvariu din Europa. Sunt prezente atât în lacurile de la suprafață cât și în acvariile subterane, principalele ecosisteme marine. Există și un delfinariu cu 24 milioane de litri de apă și cu o adâncime de 10,5 metri. Restaurantul subacvatic și clădirea care oferă acces la acvarii sunt proiectate de arhitectul Felix Candela. Prin intermediul diferitelor instalații, vizitatorii ajung să cunoască comportamentul și  modul de viață a peste 500 de specii diferite, de la rechini, delfini, morse, lei de mare la foci, pinguini, meduze și crustacee. De la inaugurarea acestuia în 2003, peste 12 milioane de turiști i-au trecut pragul. Este deschis tot timpul anului, pentru numeroase activități informative, conferințe, cursuri etc. Cel mai mult impresionează acvariile subterane, unde nenumărate specii de pești și alte vietăți marine pot fi urmărite în spatele unor pereți imenși de sticlă, în culorile difuze și pe fondul sonor al unei muzici ce crează o atmosferă de vis. Tot aici se găsesc o serie de tuneluri subacvatice, cel mai lung dintre acestea având 70 de metri, de unde pot fi admirate sub un unghi de aproape 300 de grade ”dansul” vietăților marine de dincolo de bariera de sticlă. Totul creează pentru vizitator o atmosferă unică, care-l face să mediteze la biodiversitatea marină. 
Oceanografic - tunel subacvatic
Oceanografic - tunel subacvatic

Oceanografic
Agora, ultima clădire a complexului, este un spațiu ce poate fi adaptat cu succes la evenimente variate cum ar fi: congrese, concerte, spectacole, chiar și turnee de tenis de câmp. Noi am asistat la un spectacol interactiv cu tema protejarea ecosistemului marin. Din imensa sala de spectacole, sub formă circulară, dotată cu toată infrastrcutura necesară, am urmărit pe o scenă, un moderator care purta un dialog cu un scafandru aflat...într-un imens acvariu printre bancuri de pești și de rechini. Publicul din sală, în special copii, puneau diverse întrebări la care răspundea scafandrul de dincolo de peretele de sticlă. 
Agora
 

Este greu de descris în cuvinte atmosfera magică creată asupra noastră de Orașul Artelor și Științei, de arhitectura îndrăzneață, de reflexiile acesteia în apa lacurilor, de curățenia absolută a locurilor, de facilitățile oferite, de civilizația sutelor de turiști care vizitau diverse clădiri ale complexului sau pur și simplu se plimbau în zilele însorite de sfârșit de an. Cele două zile în care am vizitat complexul s-au dovedit insuficiente pentru multitudinea de oferte. Este locul în care cu siguranță ai vrea să te întorci oricând.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...