luni, 10 iunie 2013

Jurnal lusitan (3) - Porto

Astăzi, 10 iunie, este Ziua Națională a Portugaliei. Blogul Foto-Travel dedică acestei sărbători o serie de articole despre nordul Portugaliei. În acest episod vă prezentăm orașul Porto, care a dat numele țării și unuia dintre cele mai bune produse de export: vinul de Porto. Bannerul afișat de blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” este special conceput pentru acest eveniment. 


Porto este al doilea oraș ca mărime a Portugaliei după capitala Lisabona. Este situat în partea de nord a țării, pe râul Douro, aproape de vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic. Este orașul care a dat nume țării și celebrului vin de Porto. Cu o istorie milenară ce merge până în vremea romanilor, orașul și regiunea a făcut parte din primul regat portughez care treptat și-a extins granițele până la cele actuale. Orașul abundă de obiective turistice, iar situarea lui la gurile de vărsare a râului Douro, dar și celebrele pivnițe l-au propulsat în elita turismului european. O zi în Porto este insuficient ca să vezi chiar și cele mai importante obiective ale sale, dar suficient ca să-ți faci o imagine asupra orașului și asupra bogăției sale arhitectonice și culturale.




Am avut șansa să văd Porto în timpul celor două săptămâni cât am stat la Braga. Am parcurs distanța de aproximativ 60 de kilometri cu trenul. A fost interesant să compar condițiile de călătorie din Portugalia cu cele de acasă, din România. Diferențele sunt mari. În primul rând, garniturile de tren sunt moderne, comode, călătorul are asigurate toate condițiile chiar și la clasele inferioare. Gările sunt moderne, există posibilitatea achiziționării electronice a biletului, ceea ce scutesc călătorii de stat la coadă. Gara din Porto este superbă, una dintre cele mai frumoase din Europa. Gara São Bento a fost proiectată de José Marques da Silva și terminată în 1903. Interiorul este decorat cu superbe imagini realizate din azulejos ce reprezintă scena unei bătălii dar și o istorie a transporturilor. Panourile însumează aproximativ 20.000 de plăci de ceramică.

garnitură modernă de tren

Azulejos pe pereții gării din Porto

Gara din Porto - una dintre cele mai frumoase din Europa



Părăsind gara, nu se poate să nu remarci arhitectura extraordinară a clădirilor din orașul vechi, ai impresia că acestea sunt suprapuse unele peste altele ca într-un gigantic castel. Unele sunt clădiri vechi, cu fațade nerenovate de zeci de ani, înghesuite unele într-altele, altele sunt moderne, curate, întreținute. Acest amestec de vechi și nou cred că dă un farmec aparte orașului. Străzile înguste și întortocheate care fie urcă în pantă, fie coboară spre râu, dau aceeași senzație de dezorientare. Am mers cu toții pe Avenida Aliados,  principalul bulevard al orașului care duce spre Primăria orașului (Camara Municipal do Porto). Piața este dominată de statuia ecvestră a Regelui Pedro al IV-lea. 

Arhitectura specifică orașului Porto

Primăria din Porto

În treacăt am văzut și o mică piață, este impresionant să vezi cum vânzătorii încearcă să-și vândă marfa. Fructe exotice, unele de care nu mai auzisem până atunci, cochilii goale de melci și scoici, flori, multe flori în special orhidee, diverse sortimente de pești, fructe de mare sau calamar, toate se vând la grămadă.





Am ajuns la Rua de Santa Catarina, o renumită stradă pietonală, plină de magazine unde am fost lăsați de capul nostru pentru 2 ore. Cum nu am venit în Porto pentru shopping, m-am despărțit de grup și m-am lăsat dus pe străduțele înguste ce duc spre râul Douro. O superbă biserică, acoperită în exterior aproape în întregime cu azulejos, mi-a atras atenția. Este vorba despre Capela das Almas, o biserică cu linii simple, ce datează din secolul al XVII-lea, dar care impresionează prin panourile magnifice de un albastru intens, ce prezintă scene din viețile sfinților, inclusiv moartea Sfântului Francisc și martiriul Sfintei Caterina. Interiorul baroc, este la fel de simplu. Și aici, pereții sunt tapetați cu azulejos.


Capela das Almas


din plăci de ceramică se compun imagini complexe

nteriorul baroc al Capelei das Almas

După ce am mâncat la repezeală un hamburger și am băut o bere Super Bock, am continuat să explorez orașul. Mi s-a părut aglomerat, pe străzi erau tot felul de artiști ambulanți, o lume pestriță. Am ajuns în Piața Batalha (Praça Batalha) unde am văzut o garnitură veche de tramvai dar și o superbă statuie a Regelui Pedro al V-lea (1853-1861). Monumentul datează din 1862 și are un piedestal octogonal maiestuos cu basoreliefuri pe patru dintre laturile sale, reprezentând religia, industria, agricultura și artele. Se pare că statuia este locul preferat al porumbeilor.

stradă pietonală în Porto

artiști ambulanți

garnitură veche de tramvai

Statuia lui Pedro V



Nu departe se află Biserica Ildefonso, care impresionează cu celebrele panouri azulejos realizate din plăci ceramice. ”Unus Deus Trinus Caritas” se poate citi pe fațada bisericii ce datează din 1737. Fără îndoială, în Porto am văzut cele mai frumoase biserici.

impresionanta fațadă a Bisericii Ildefonso



M-am întors la punctul de întâlnire cu ceilalți colegi și împreună am pornit spre râul Douro, acolo unde ne aștepta o croazieră. În drum am admirat clădirile înalte și înguste, străduțele pietruite care șerpuiesc printre acestea, magazinele de tot felul. Pentru un timp am avut impresia că mă aflu în Istanbul, numai colo am văzut acest amestec de vechi și nou, de magazine de lux și clădiri dărăpănate, de lume pestriță și de haine întinse la uscat între două blocuri vecine. Curând am ajuns la râu. Aici am avut o revelație văzând podul de fier – opera lui Gustave Eiffel. Părea că se înalță maiestuos pe deasupra clădirilor. În dreapta, faleza animată a râului Douro cu clădirile colorate crează o imagine superbă. Această zonă a orașului vechi, cartierul Ribeira, este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.



străduțe înguste, specifice orașului Porto

clădiri vechi în Porto

faleza râului Douro

cartierul Ribeira

ambarcațiuni rabelos

Am traversat podul, și dincolo erai deja în alt oraș - Vila Nova de Gaia -  mult mai aerisit, cu o faleză modernă, plină de parcuri și de locuri de repaus. La mal, erau ancorate cuminți, celebrele ambarcațiuni tradiționale Rabelos, folosite pentru a transporta vinul de Porto. Azi sunt folosite doar ca modalități de promovare a producătorilor locali. Noi ne-am îmbarcat într-o ambarcațiune cu motor, alături de alte grupuri de turiști. Croaziera a fost una dintre cele mai reușite, am făcut un tur la râului Douro de la vărsarea acestuia în Atlantic până dincolo de Ponte de Freixo. Sunt patru poduri ce leagă Porto de Vila Nova de Gaia. Două dintre acestea, Ludovic I  (rutier) și Maria Pia (feroviar) sunt construite de arhitectul Gustave Eiffel.

Podul Ludovic I, opera lui Gustave Eiffel


Podul Freixo

cartierul Ribeira văzut d ela bordul unei ambarcațiuni


Douro se varsă în Atlantic

După croazieră a urmat una dintre cele mai interesante experiențe oenologice. Prietenii noștri care se ocupau de sejurul nostru în Portugalia au ales din mulțimea de crame care oferă tururi și degustări, Crama Offley. Aici am avut parte de o incursiune în istoria celebrei licori, o călătorie la propriu printre butoaie mari de stejar, urmate de o degustare pe cinste. Fiecare tur se termină lângă magazinul propriu care vinde diverse sortimente de vin, de la cele albe la cele roșii, de la Tawny la Ruby. O masă lungă flancată de butoaie, ne aștepta pe fiecare cu câte două pahare pline până la jumătate cu vin alb și roșu. Eram deja obișnuiți cu vinul de Porto, mai gustasem și în Braga, dar niciunul nu se compara cu cel de aici. Acesta este marele secret al turismului vini-viticol. Lasă-l pe turist să arunce o privire în pivniță, îmbracă istoria într-o poveste frumoasă și îmbie-l să cumpere după ce-i oferi gratis (de fapt inclus în prețul vizitei) un pahar de vin. Evident că nu am plecat fără să ne umplem plasele cu câte 2-3 butelii. Eram conștienți că în supermarket-uri am fi găsit la un preț mai bun, dar știam că nu se compară cu acesta.


sticle vechi cu vin de Porto


Butoaie cu vin d ePorto în crama Offley






Înainte să mergem spre gară de unde urma să luăm trenul spre Braga, ne-am plimbat pe faleza râului Douro și prin Ribeira, unul dintre cele mai frumoase cartiere ale orașului. În Piața Ribeira (Praça Ribeira) am admirat o superbă fântână având forma unui cub. Este opera lui José Rodriques.

muzicant ambulant în Porto

cartierul Ribeira

Piața Ribeira


În serialul Jurnal lusitan au apărut articolele:

Următoarele episoade vor fi:
  • Jurnal lusitan (4): Guimaraes
  • Jurnal lusitan (5): Parcul Național Peneda Geres
  • Jurnal lusitan (6): Viana do Castelo, Ponte da Lima
  • Jurnal lusitan (7): sanctuarele Portugaliei

11 comentarii:

  1. pfiii, m a luat un dor de Porto! mie mi-a placut mult Sao Francisco. iar la capitolul transport m-a mirat metroul - e facut dupa anul 2 000, adica aia au fost in stare, cu bani europeni, sa faca ditamai reteaua subterana in cativa ani. bravo lor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, si eu am observat in toata Portugalia de Nord infrastructura noua, realizata in doar cativa ani. Majoritatea lucrarilor sunt realizate cu bani europeni, au stiut cum sa-i atraga.

      Ștergere
  2. In districtul Porto este si o tabara frumoasa, Praça Poveiros Porto. Ma bucur ca ai surprins orasul inclusiv cu artistii ambulanti. Sa nu mai fie criticata Romania ca doar la noi gasesti. M-am intalnit acum doua saptamani cu o verisoara din Canada, am fost in centrul vechi din Bucuresti si erau niste artisti. Replica ei, dupa ce si-a dat ochii peste cap a fost: doar in Romania vezi asa ceva. Mai, sa fie... Sper sa ajung sa revizitez orasul Porto cat de curand. Este foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut multi artisti ambulanti, nu inseamna neaparat ca sunt cersetori. Desigur, presteaza pentru bani dar nu sunt agasanti ca la noi.Si mie mi-a placut mult Porto, l-am surprins doar la suprafata, as fi avut nevoie de mai mult timp.

      Ștergere
  3. excelent articolul; inca nu m-am hotarat ce-mi place mai mult: gara, Capela das Almas, Biserica Ildefonso sau vinul de Porto ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu stiu sigur ca vinul de Porto este excelent :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Fumos!!! Frumos articol , frumoase poze , frumos blog!!! Va felicit pentru ceea ce faceti! Sincer speram sa vad si un articol despre Lisabona , poate pentru ca este destinatia mea de vacanta pentru la vara , dar dupa ce am citit despre Porto sunt sigur ca 2-3 zile o sa fie alocate si acestui minunat oras, partea de nord a Portugaliei... Avand in vedere ca distanta Lisabona-Porto este relativ mica sunt sigur ca o sa merite din plin! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri! Nu am fost in Lisabona, deci nu ma pot pronunta. Scriu doar despre ce am vazut. Daca vrei o parere, nu renunta la Lisabona, eventual gaseste o solutie si pentru Porto. Merita!

      P.S. Am avut un elev cu numele acesta. Ne cunoastem?

      Ștergere
    2. Da , da , eu sunt! Nu o sa renunt la Porto , sigur!

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. For lovers of triре, уоu will find that in Pоrtо уоu саn enjoy a dеliсiоuѕ tasting mеаl оf tripe аѕ it is аn imроrtаnt dish сulturе wiѕе. this website

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...