duminică, 4 ianuarie 2015

Retrospectiva fotografică a anul 2014: Top 10 fotografii de călătorie

Se obișnuiește ca la începutul unui nou an să aruncăm o privire retrospectivă asupra anului care a trecut, să rememorăm principalele evenimente. Așa voi face și eu, doar că voi aborda retrospectiv anul 2014 prin intermediul celor mai bune fotografii pe care le-am realizat. Mi-a fost greu să aleg din miile de poze, pe acelea care sunt cele mai reprezentative. M-am lovit de la început de dificultatea grupării acestora pe diferite categorii, însă până la urmă am decis ca acestea să fie: fotografii de călătorie, natură și peisaj, etnografie și folclor, detalii de arhitectură, portret și fotografia alb-negru. Sunt tot atâtea experimente fotografice realizate în anul 2014. Pentru început, iată un clasament (subiectiv, cum altfel) al celor mai reușite fotografii de călătorie.





Din punct de vedere al călătoriilor, anul 2014 nu a fost unul foarte generos. În afara țării am fost doar la Budapesta și într-un circuit al Turciei. Suficient însă să vin cu cardurile pline de fotografii care de care mai spectaculoase. În țară m-am învârtit mai mult prin județul Sălaj, încercând să acopăr mai multe evenimente culturale. Am reușit însă să ajung și în zone limitrofe cum ar fi Maramureș, Cluj-Napoca, Oradea, Beliș sau Negreni. Așa că acest clasament al celor mai reușite fotografii de călătorie surprind locurile amintite. 

Iată așadar preferințele mele:

1. Cappadocia din balon
Indiscutabil experiența numărul 1 din acest an, a fost zborul cu balonul în fabulosul ținut al Cappadociei. Ce poate fi oare mai frumos, mai spectaculos decât un răsărit de soare surprins dintr-un balon, deasupra peisajului cu aspect selenar al acestui ținut. 


În fiecare dimineață, sute de baloane colorate se ridică desupra fabulosului ținut al Cappadociei
2. Apus de soare la Hierapolis
Anticul Hierapolis aflat în Patrimoniul UNESCO, situat în Anatolia Centrală, aproape de oraşele Pamukkale şi Denizli, oferă vizitatorului ruine antice bine conservate. Hitiți, persani, evrei, romani și otomani - toate aceste popoare și-au lăsat amprenta aici. Între ruinele de la Hierapolis am surprins, poate, cel mai frumos apus de soare. Fotografia putea foarte bine să figureze și în topul categoriei Natură / Peisaj. 
Un apus de soare surprins printre ruinele de la Hierapolis
3. Istanbulul de la înălțime
Întotdeauna mi-a plăcut să privesc lumea de sus, în sensul bun al expresiei. ori de câte ori am avut ocazia nu am ezitat să urc în locurile de unde perspectiva asupra unui oraș este deosebită. În 2014, ajuns la Istanbul am reușit în sfârșit să urc în Turnul Galata, de unde mega-metropola se oferă în toată splendoarea ei. Din zecile de fotografii realizate aici, cea de față descrie poate cel mai bine acest fascinat oraș. Imaginea surprinde un colț al orașului european, vechiul Constantinopol, de dincolo de Cornul de Aur.


Una din splendidele panorame asupra Istanbulului pe care ți-o oferă Turnul Galata
4. Valea Porumbeilor, Cappadocia
Unul dintre zecile de locuri spectaculoase pe care ți le oferă Cappadocia, este superba Vale a Porumbeilor (Gyuvercinlik) cu cetatea Uçhisar în fundal, descrie poate cel mai bine frumusețea acestui loc unic în lume. Casele scobite în roca moale, minaretele ce se înalță maiestuos spre cer, ici colo câte un colț cu verdeață și muntele - cetate ce se înalță deasupra, toate oferă o imagine spectaculoasă.


Panoramă asupra orașului Uçhisar din Valea Porumbeilor 
5. Un ceai turcesc în Konya 
Ador ceaiul turcesc. Și nu ratez nicio ocazie de a-l savura. Așa s-a întâmplat și la Konya - orașul sfânt al dervișilor rotitori, unde am savurat un pahar de ceai, având imaginea Moscheii Selimiye în fundal și reflectată în paharul de ceai. 


La un pahar de ceai în Konya
6. Pamukkale - Muntele de bumbac
Considerat a fi unul unul dintre minunile naturale ale lumii, muntele de bumbac de la Pamukkale, oferă imagini spectaculoase în orice anotimp. Terasele calcaroase de un alb ireal contrastează puternic cu verdele pădurilor sau cu cenușiul muntelui din fundal. Spectacolul pe care-l dă natura, atrage mii de turiști din toată lumea. 


”Muntele de Bumbac” de la Pamukkale
7. Cartierul Beyoglu din Istanbul
Sunt multe locuri spectaculoase în Istanbul, unele arhicunoscute, altele mai ascunse, mai ferite privirii milioanelor de turiști. Unul dintre acestea mi-a fost dat să-l descopăr în timp ce căutam Turnul Galata pe străduțele înguste din Beyoglu. Pe una din aceste străduțe înguste, umbrite de clădirile înalte, silueta turnului Galata se profilează în toată splendoarea ei.


Cartierul Beyoglu ascunde străzi pline de farmec
8. Cetatea Budei reflectată în apele Dunării
Chiar dacă acest top este dominat de fotografiile realizate în Turcia, nu puteam lăsa pe dinafară una dintre cele mai frumoase fotografii nocturne pe care le-am surprins la Budapesta. Malul Budei, o adevărată promenadă a capitalei Ungariei este luminat feeric, iar clădirile istorice sau cele moderne se reflectă spectaculos în apele Dunării. Totul având în fundal un cer de un albastru pur.


Malul Budei reflecat în apele Dunării
9. Göreme - orașul de piatră
Situat în mijlocul fabulosului ținut al Cappadociei, Göreme pare a fi un oraș ireal, de pe o altă planetă. Clădiri cu 2 nivele și terasă lipite de stânci din tuf vulcanic vechi de milenii, șosele asfaltate și cabluri de curent electric, stânci ce se ițesc ca niște cușme la concurență cu un minaret - toate oferă o imagine suprarealistă. 


Cui i-ar plăcea să trăiască într-un astfel de oraș?
10. Pe bulevardul antichității
La Efes, anticul oraș întemeiat în secolul IX î.Hr. de către ionieni, cucerit apoi de romani și transformat în capitala provinciei Asia, loc sacru pentru creștini - aici a propovăduit apostolul Pavel, ai impresia că te afli alături de miile de turiști din toate colțurile lumii pe unul din marile bulevarde ale antichității. 


Sute de turiști vin zilnic la o plimbare pe ”bulevardul” antic din Efes

Întrucât, sunt convins că alegerea mea este subiectivă, m-am gândit să extind topul cu încă 5 fotografii care ar fi putut să le înlocuiască oricând pe cele 10. Depinde de gusturile fiecăruia.

11. Podul cu Lanțuri din Budapesta
Dunărea separă capitala Ungariei în două părți distincte, altădată orașe de sine stătătoare: Buda și Pesta. Acestea sunt legate prin intermediul a nouă poduri. Dintre acestea, cel mai spectaculos și mai titrat este fără îndoială Podul cu Lanțuri - Lánchid.



12. Răsărit de soare printre baloane
Dintre sutele de fotografii pe care le-am făcut din balon în Cappadocia, una merită atenția, pentru că surprinde răsăritul soarelui. Siluetele mai mari sau mai mici, în funcție de distanță, ale baloanelor completează acestă imagine de vis.




13. Turnul Ștefan din Baia-Mare
Orașele noastre oferă multe imagini fantastice. Trebuie doar să le cauți, să te lași dus pe străzi care nu sunt neapărat cu potențial turistic. Imaginea surprinde Turnul Ștefan din orașul Baia Mare, văzut pe deasupra arcadelor medievale ale uneia din străduțele ce dau în Piața Centrală a orașului vechi.



14. Uçhisar
Fac ce fac și iar revin la Cappadocia. Orașul Uçhisar este renumit pentru vechea cetate, de unde ai cea mai bună panoramă terestră (cea mai bună panoramă rămâne totuși cea din balon) asupra ținutului. Imaginea este tipică pentru genul de peisaj pe care ai să-l vezi aici: ruine, clădiri moderne, silueta unui minaret, puțină verdeață și dealurile de la orizont.



15. Porolissum
Și din patriotism local am ales acestă imagine ce surprinde o bătălie dintre daci și barbari, lângă maiestuoasa Porta Praetoria din cadrul complexului arheologic Porolissum. Se întâmplă an de an în cadrul festivalului de reconstituire istorică Porolissum Fest.




Vă provoc pe voi, cititorii blogului Foto-Travel să vă exprimați printr-un comentariu la acest articol, preferințele pentru aceste fotografii. Care sunt în opinia voastră cele mai frumoase fotografii de călătorie?

Retrospectiva fotografică 2014 mai cuprinde:



Un comentariu:

  1. La multi ani!
    Fara sa le pun intr-o ordine a preferintei, va spun doar ca mi-au placut in mod desosebit (pentru punctul de vedere inedit, nou vederii mele):
    4. Valea Porumbeilor
    5. Ceai turcesc in Koya
    13. Turnul Stefan din Baia-Mare
    15. Porolissum

    Succes!
    Nicole

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...