duminică, 11 ianuarie 2015

Ziua Artei Fotografice din România marcată de AGERPRES

Astăzi este Ziua Artei Fotografice în România. Prinși în vârtejul evenimentelor cotidiene, uităm uneori să marcăm, fie și printr-un articol sau o fotografie, o astfel de aniversare. Fără a avea pretenția că sunt un fotograf, îmi place fotografia, îmi place să surprind prin intermediul aparatului de fotografiat diferite aspecte ale realității cotidiene, să imortalizez diferite evenimente sau crâmpeie de viață. La fel ca mulți alți iubitori ai fotografiei, era să uit de semnificația acestei zile dacă n-aș fi dat de excepționalul documentar realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES. 





Data de 11 ianuarie, aleasă pentru a aniversa Ziua Artei Fotografice în România, nu este întâmplătoare. Pe 11 ianuarie 1812 se năștea Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut drept primul fotograf al României. Născut la Cluj, Carol Popp de Szathmáry (uneori se scrie și Károly Pap Szathmári) a fost pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul României. Ca și fotograf, a publicat între anii 1860-1870 un album cu 100 de fotografii, fiind printre primii 10 fotografi ai Europei. A fost primul fotoreporter de război, a participat ca fotograf la Războiul Crimeii și la Războiul de Independență al României, unde l-a însoțit pe Regele Carol I. A fost fotograful oficial al lui Alexandru Ioan Cuza și al regelui Carol I, dar este supranumit și fotograful Bucureștilor. Pentru o prezentare mai detaliată a primului fotograf din România, merită citit articolul de pe pagina Photo Romania Festival. De asemenea, o mare parte din lucrările fotografice ale artistului, pot fi vizualizate pe site-ul dedicat lui - www.szathmari.ro, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naștere. 


Carol Popp Szathmári - autoportret. Sursa foto: www.szathmari.ro
Prin Hotărârea de Guvern nr.458/5 mai 2010, ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmáry a fost declarată Ziua Artei Fotografice din România. Așa cum spuneam, Agenția Națională de Presă AGERPRES a publicat astăzi, 11 ianuarie 2015, un amplu documentar despre ceea ce înseamnă arta fotografică în România. N-am să dezvolt subiectul, nu fac parte din nicio asociație sau dintr-un club fotografic, și aș risca fie să scriu fără să fiu documentat, fie să compilez ceea ce s-a scris deja. 

În schimb am să prezint, ceea ce mi se pare a fi o realizare fotografică de excepție. Este vorba despre eBook-ul ”AGERPRES 125. Evoluție după Revoluție” - lansat de Agerpres la finalul anului 2014. eBook-ul - ce  se poate descărca gratuit de aici (în limba română) sau de aici (în limba engleză) - a fost lansat simbolic, pe 18 decembrie 2014, când se aniversa 25 de ani de la începutul Revoluției din 1989. 2014 este și anul în care prestigioasa Agenție Națională de Presă AGERPRES aniversează 125 de ani de la înființare. Iată așadar cel puțin două motive pentru a edita o carte și a o distribui gratuit în format electronic, carte ce poate fi considerată un veritabil album fotografic. Așa cum arată în prefața lucrării domnul Alexandru Giboi - director general AGERPRES ”avem nevoie de imagini pentru a ne aduce aminte. Avem nevoie de experiențele negative din trecut ca să avem din ce învăța pentru a construi viitorul copiilor noștri. Avem nevoie de exemplele pozitive din prezent, ca să putem spera în continuare. Este foarte important pentru România să nu își piardă speranța. Imaginile, de fapt, sunt expresia speranței noastre spre mai bine. Iar noi, cei de la AGERPRES suntem mândri că vă putem oferi acum aceste imagini, care vor sta mărturie și peste alți 25 de ani și nu ne vor lăsa să uităm”.


Coperta eBook-ului editat de AGERPRES

De fapt chiar acesta este rostul fotografiei, de a imortaliza frânturi de realitate, de care să-ți amintești peste ani și ani. Iar cei de la AGERPRES au reușit să facă acest lucru cu mult profesionalism. eBook-ul conține 125 de fotografii ce sunt cuprinse în capitolele ”Revoluția română - 25 de ani”, ”Evoluție după Revoluție”, ”Destinație România”, ”Orașul meu, București”, ”Figuri emblematice” și ”Lumea sportului”.

Primul capitol cuprinde 20 de fotografii document, din zilele fierbinți ale Revoluției din 1989. Sunt imagini terifiante cu demonstranți, tancuri, flori, mitraliere etc - imagini care au făcut înconjurul lumii. Urmează alte 17 fotografii ce arată felul în care a evoluat societatea românească în cei 25 de ani scurși de atunci. Alte 21 de fotografii, încearcă să demonstreze de ce România este o țară cu mare potențial turistic, cu nenumărate locuri ce așteaptă să fie explorate.

Cele mai multe fotografii, 23 la număr, sunt dedicate capitalei României, București. De la clădiri simbol la diverse festivaluri sau evenimente culturale, toate surprind un oraș despre care, noi românii ar trebui să ne schimbăm în primul rând părerea. 22 de fotografii surprind figuri emblematice, de la politicieni la actori, oameni de cultură, oameni de știință sau sportivi. Nu lipsesc membri familiei Regale a României. În fine, lumea sportului este surprinsă prin intermediul a 21 fotografii. Toate fotografiile prezente în acest album, sunt realizate de 42 de fotografi, a căror nume apare la finalul lucrării. 

Tot de la AGERPRES vine o altă surpriză plăcută în materie de fotografie. Agenția de presă a decis să publice în fiecare lună cele mai reprezentative imagini, provenite de la corespondenții din toată țara. La începutul acestui an, pe 7 ianuarie 2015, a fost publicat articolul ce conține o galerie foto cu cele mai reușite imagini ale lunii decembrie 2014. În 57 de fotografii au fost surprinse evenimente importante cum ar fi paradele militare din marile orașe cu prilejul Zilei Naționale a României, evenimentele politice - în special preluarea mandatului de șef al statului de către președintele Klaus Iohannis, dar și sărbătorile de iarnă sau focurile de artificii de Revelion. 


Una din fotografiile realizate de Sebastian Olaru. Sursa foto: www.agerpres.ro
Fenomenul ”ploaie de gheață” surprins de Sebastian Olaru. Sursa foto: www.agerpres.ro
De remarcat că și Sălajul este reprezentat în această galerie foto, prin două superbe imagini semnate de Sebastian Olaru - corespondent AGERPRES de Sălaj. Imaginile sunt de la acel fenomen meteorologic ce a lovit Meseșul la începutul lunii decembrie, cunoscut sub numele de ”ploaie de gheață”. Imaginile lui Sebastian Olaru au făcut obiectul unei expoziții personale, vernisată cu ocazia Galei Presei Sălăjene. 









Un comentariu:

  1. Chiar daca meseria de fotoreporter e pe cale de disparitie, cel putin in Romania, se pare ca mai sunt agentii care scot fotografii in fata.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...