luni, 5 decembrie 2016

România în Marele Război (1): ocuparea Bucureștiului

Acum 100 de ani, România intra în ”Marele Război” - așa cum a fost numit prima conflagrație mondială. Intra în război alături de Antanta ca urmare a Consiliului de Coroană ce a avut loc la palatul Cotroceni pe 27 august 1916. Asta după doi ani de neutralitate (1914-1916), în condițiile în care România era legată printr-un tratat secret din 1883 de Austro -Ungaria, Italia și Germania. Entuziasmul ofensivei din Ardeal, transformat apoi în înfrângerea rușinoasă de la Turtucaia, de ocuparea Bucureștiului de trupele Puterilor Centrale și de retragerea din Moldova, au arătat tuturor, dacă mai era necesar, ororile unei conflagrații ce a devenit de amploare. Reorganizarea armatei române, colaborarea cu misiunea franceză, în special cu generalul Berthelot, eroicele lupte de la Mărăști și Oituz din primăvara anului 1917; eliberarea capitalei și luptele pentru eliberarea Transilvaniei au culminat apoi cu Unirea Transilvaniei, a Bucovinei și Basarabiei cu România. Pagini importante din istoria țării, de care nu ar trebui să ne fie frică să vorbim. Mai ales acum, când, după 100 de ani, Europa pare a fi într-o situație tensionată


  
În acest demers de rememorare a istoriei, am găsit în spațiul on-line o vastă colecție de fotografii realizate în acei ani, disponibilă pe portalul Imperial War Museums. Blogul Foto-Travel demarează un proiect de rememorare a evenimentelor importante din Marele Război, la care România a fost parte. Și o face într-un mod inedit, pe baza fotografiilor de arhivă comentate de istoricul dr. Andrei Pogăciaș.

Portalul Imperial War Museums conține o impresionantă colecție de documente și de imagini din timpul Primului Război Mondial, o adevărată mină de aur pentru cercetători sau pentru publicul larg. Nu mai puțin de 11 milioane de fotografii din lumea întreagă stau mărturie a ceea ce a însemnat acest război. Parte a primei conflagrații mondiale, România este prezentă printr-o serie de peste 1300 de fotografii care urmăresc practic toate evenimentele majore ale armatei din perioada 1916-1918. 

De asemenea, în arhiva dedicată armatei austro-ungare, armată în care au fost încorporați și mulți români ardeleni, se găsesc alte imagini care, ca un puzzle, reconstituie o istorie zbuciumată. 

Primul episod de care ne ocupăm, este cel legat de ocuparea Bucureștiului. Este nevoie însă de un preambul, pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest dezastru. 

Andrei Pogăciaș explică: ”În 1916, România s-a alăturat Antantei în Marele Război și a pătruns cu armatele în Transilvania, lăsând doar o mica parte a trupelor pentru a apăra Dunărea și Dobrogea. Aici, pe frontul sudic, au atacat bulgarii și aliații lor germani și otomani, care au reușit, după grele și sângeroase bătălii, să îi înfrângă pe români și pe aliații ruși. Conștienți de pericolul care amenința capitala, comandanții români au comis o gravă greșeală, aceea de a aopri ofensiva în Transilvania și de a începe să mute trupe pe frontul sudic. Astfel, întăririle germane și austro-ungare au putut să obțină victorie după victorie pe frontul transilvănean, în timp ce de pe Dunăre erau din nou mutate trupe române înspre Carpați. Unele dintre aceste unități doar s-au plimbat cu trenul între cele două fronturi, neparticipând activ la nici una dintre bătălii. În timp ce vadul inferior al Dunării și Dobrogea intrau sub stăpânire bulgaro-germană, trupele germano-austro-ungare au lovit și pătruns în trecătorile Carpaților, înspre sud, pentru a scoate România cât mai repede din război. S-au făcut încercări de trecere și înspre Moldova, dar aici rezistența românească a funcționat foarte bine. În cele cinci trecători, de la Jiu la Brașov, s-au dat din nou lupte crunte, efortul principal fiind dat de inamici pe Valea Jiului, de unde trupele Puterilor Centrale s-au revărsat apoi în Oltenia și foarte rapid au ocupat și podurile de peste Olt, în timp ce bulgarii treceau Dunărea. Rămasă singură, cu un aliat rus care nu ajutase aproape deloc, România se vedea pusă în fața înfrângerii totale și a umilinței. În timp ce o parte a populației plecase deja în bejenie înspre sudul Moldovei, Marele Cartier General, unde se afla de ceva vreme și generalul francez Berthelor, a hotărât o ultimă rezistență, în fața Capitalei, pe râurile Argeș și Neajlov, între 30 noiembrie și 6 decembrie. După cum era de așteptat, armata română, comandată de generalul Prezan, a fost înfrântă, dar bătălia a asigurat timpul necesar autorităților și populației să se retragă din capitală înspre nord-est.

Trupele germane în preajma Bucureștiului. Sursa foto: www.iwm.org.uk

București, decembrie 1916. Patrulă germană pe Calea Victoriei
Sursa foto: www.iwm.org.uk

Calea Victoriei, decembrie 1916
Sursa foto: www.iwm.org.uk


Andrei Pogăciaș: ”În 6 decembrie, trupele germane și aliate lor intrau în București. Începea ocupația străină, care a durat aproape doi ani.Pe lângă regulile și regulamentele impuse de noua administrație, din pozele vremii se poate observa ușor cum soldații germani au participat la viața urbană a capitalei, pentru ei Bucureștiul fiind o altă lume, față de Europa occidentală. De la plimbările prin parcuri sau pe străzile comerciale, la cumpărăturile din piețele sau tarabele de pe trotuar, se poate observa o degajare specifică celor ce erau departe de ororile imediate ale războiului.”

Trupele austro-ungare intră în București. Sursa foto: www.iwm.org.uk

Generalul Mackensen asiată la parada trupelor austro-ungare.
Sursa foto: www.iwm.org.uk
 
București, 6 decembrie 1916 - Generalul Mackensen la București
Sursa foto: www.iwm.org.uk






Generalul Mackensen primește raportul
Sursa foto: www.iwm.org.uk

 
Un polițist dirijează circulația în Bucureștiul ocupat
Sursa foto: www.iwm.org.uk

Bucureștiul sub ocupație. Decembrie 1916
Sursa foto: www.iwm.org.uk

Decembrie 1916. Trupe de ocupație folosesc tramvaiul.
Sursa foto: www.iwm.org.uk

Soldați din trupele de ocupație București. Sursa foto: www.iwm.org.uk

 
Soldați germani pe biciclete în București. Sursa foto: www.iwm.org.uk

 
Soldați germani folosind tramvaiul în Bucureștiul ocupat. Sursa foto: www.iwm.org.uk


Soldați germani în fața statuii lui Brătianu. București, decembrie 1916. Sursa foto: www.iwm.org.uk


Imaginile cu coloanele de prizonieri români, care traversează capitala ocupată, sunt emoționante. Mulți dintre ei aveau să sfârșescă prin lagărele de prizonieri din Europa.

Prizonieri de război. Sursa foto: www.iwm.org.uk

Prizoniei români în fața statuii lui Brătianu.
Sursa foto: www.iwm.org.uk

Prizonieri români în București, decembrie 1916. Sursa foto: www.iwm.org.uk

O colecție cuprinzând imagini de arhivă, din Bucureștiul ocupat de Puterile Centrale poate fi găsită aici

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...