marți, 5 aprilie 2022

Case Călătoare - un nou proiect cofinanțat de AFCN

 

La Valcău de Jos, Casa Rusoii, despre care am scris cu ocazia proiectului ”Traseul caselor tradiționale sălăjene”, va deveni în curând nucleul unui viitor muzeu etnografic în aer liber. Asta pentru că Asociația Salvăm Casele Albastre de pe Valea Barcăului, în parteneriat cu Asociația Sinaptica București în calitate de parteneri vor implementa alături de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj proiectul ”Case Călătoare” - proiect cofinanțat prin AFCN. 

Ar fi al doilea mini-muzeu etnografic în aer liber din județul Sălaj, după cel al Ligiei-Alexandra Bodea de la Iaz. Este salutară această inițiativă, cu atât mai mult cu cât un astfel de proiect poate contribui la creșterea atractivității turistice a zonei. 



Vă prezentăm, în cele ce urmează, comunicatul de presă al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj anunță începerea proiectului cultural „Case călătoare”, care se derulează între aprilie și noiembrie 2022, în parteneriat cu Asociația Salvăm Casele Albastre de pe Valea Barcăului și Asociația SINAPTICA.

Prin acest Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național va fi sprijinită salvarea și punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul județului Sălaj.

 Prin intermediul proiectului se vor realiza:

-   Multiplicarea resursei turistice a unei organizații private din mediul rural cu 200 la sută;

-    Existența unui exemplu de bune practici în dezvoltarea durabilă din mediul rural, pornind de la patrimoniul cultural existent.

În timpul implementării două case, cu o vechime de peste 80 de ani, vor fi mutate și reconstruite în Valcău de Jos. Una dintre aceste case va avea acoperișul realizat din paie, așa cum a fost construită prima dată. În cursul lunii august, Asociația Salvăm Casele Albastre de pe Valea Barcăului va găzdui o tabără de voluntariat, organizată cu sprijinul Asociației SINAPTICA. În cadrul acestei tabere, voluntarii vor putea reconstitui diferite tehnici arhaice de construcție, folosind materiale tradiționale, identice sau foarte asemănătoare cu cele originale.

Proiectul prezentat este o continuare a eforturilor Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj de a aduce în atenția publicului de astăzi a valorilor culturale reprezentative sălăjene și de a folosi noile tehnologii pentru promovarea tradițiilor locale.

Daniel Săuca,

Manager




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...