duminică, 17 aprilie 2022

Ești ceea ce citești: Leonardo da Vinci - geniul vizionar

Se împlinesc 570 de ani de la nașterea lui Leonardo da Vinci, considerat a fi unul dintre geniile Renașterii. Personalitate enciclopedică, vizionar, polimat - așa cum îl consideră Peter Burke în cartea sa (”Polimatul. O istorie culturală de la Leonardo da Vinci la Susan Sontag”), genial și învăluit de mister, Leonardo da Vinci a lăsat posterității numeroase opere de artă, unele devenite iconice, dar și nenumărate desene și schițe. 

De-a lungul anilor s-au scris multe cărți care încearcă să descifreze ”Codul lui Da Vinci”, și nu facem referire numai la celebra carte a lui Dan Brown. Însă, dintre cele traduse în limba română, niciuna nu egalează cartea lui Gérard Denizeau - ”Leonardo da Vinci. Geniul vizionar”. 



Este mai mult decât o carte, este o enciclopedie. Și nu una oricare, ci o enciclopedie foarte bine scrisă și bogat ornamentată, ceea ce o face adecvată pentru orice vârstă. Formatul mare, realizată în condiții grafice excelente, cuprinzând informații ce te poartă prin viața și opera ”geniului vizionar”, cuprinzând peste 500 de ilustrații - sunt doar câteva din atuurile acestei enciclopedii purtând marca Larousse. Apărută în Franța în 2016, sub titlul ”Léonardo  da Vinci: La génie visionnarire”, lucrarea a fost tipărită la noi în 2017 la editura Rao, traducerea din limba franceză fiind realizată de Adriana Bădescu. 

Bazată pe celebrele codex-uri (culegeri de manuscrise), aflate azi în colecțiile marilor muzee și biblioteci ale lumii, dar și în colecții private, enciclopedia reproduce multe din desenele atribuite lui Leonardo da Vinci. Și, ceea ce surprinde în mod plăcut, este prezența a nu mai puțin de 19 facsimile, inserate între paginile cărții, în plicuri special concepute pentru acest scop. Fie și numai aceste facsimile (reproduceri de mare acuratețe a manuscriselor lui da Vinci), reprezintă un motiv pentru a răsfoi cartea. Căci nu-i este dat oricui să țină în mână pagini din scrierile lui Leonardo. Unde mai pui că aceste facsimile, toate de mărimi A4 sau chiar A3, pot fi înrămate și expuse în orice birou. 




Enciclopedia cuprinde și multe din imaginile iconice: Omul Vitruvian (1492), Adorația magilor (1481-1482), Dama cu hermina (1490), Buna vestire (1472-1473), Cina cea de taină (1494-1497), Mona Lisa (1503-1513), Autoportret (1515), etc. Fiecare dintre ele au devenit atât de cunoscute încât sunt aproape sinonime cu numele lui Leonardo da Vinci. 

Și pentru ca lectura să fie completă, recomandăm încă două cărți excepționale. Prima este ”Leonardo da Vinci. Biografia unui geniu” scrisă de Michael White și apărută la Editura Litera în colecția Carte pentru toți, în anul 2019. O carte în care autorul pune accentul pe ideile științifice ale lui Leonardo, dovedite mai ales prin schițele și studiile sale. În viziunea lui Michael White, ”Omul total al Renașterii” oscilează între artist și om de știință. 


A doua carte este de-a dreptul fascinantă, mai ales pentru cei care văd în Leonardo da Vinci un precursor al omului de știință pasionat de matematică. ”De Divina Proportione”  a lui Luca Pacioli (1447-1517) - ediție ce conține facsimilele lucrării originale din 1509 (editura Leopold Publishing, 2014), are anexele desenate de Leonardo da Vinci. În cele 60 de schițe, Leonardo realizează în manieră proprie diverse poliedre, dintre care nu lipsesc poliedrele platonice (tetraedrul, cubul, octaedrul, dodecaedrul și icosaedrul - denumite ”platonice” pentru că sunt descrise în dialogul ”Timaios” al lui Platon ), dar și alte poliedre complexe cum ar fi de pildă icosidodecaedrul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...