joi, 21 aprilie 2022

SĂLAJUL INEDIT: Scene din Săptămâna Patimilor în biserica de lemn din Bîrsa

Așa cum obișnuim, în Săptămâna Mare ce precede Învierea Domnului, vă prezentăm scene iconografice din bisericile de lemn sălăjene. La fel ca mai toate bisericile de lemn sălăjene, și în Biserica ”Sf.Gheorghe” din Bîrsa (sec. XVIII) scenele iconografice ce reflectă patimile Mântuitorului sunt bine reprezentate.


Pe pereții naosului, sunt prezente scene ce ilustrează evenimentele din Săptămâna Mare. O primă reprezentare este cea în care Isus se roagă ”Părintele meu, de este cu putință, treacă de la mine acest pahar, iară de nu fie voia ta...” alături de ucenicii săi care dorm. Un înger ține în mână un pahar, iar textul apare scris cu caractere chirilice alături de un triunghi, simbol al Divinității.


Deși scena cu Cina cea de Taină este înghesuită lângă iconostas, se pot distinge fețele ucenicilor și ale lui Isus, iar din textul ce însoțește scena se mai poate citi ”...lui IC (Isus) cu ucenicii”.


Interesant la această scenă este faptul că pictorul aduce în reprezentarea biblică a Cinei celei de Taină, elemente ce țin de ritul bisericesc răsăritean. De exemplu, pe una dintre farfurii se vede pătratul împărțit în patru și literele IC XC NI KA (Isus Hristos biruiește). Este vorba despre agneț - cuvânt ce provine din slavonescul agnici ce înseamnă miel. De altfel, în bolul din dreapta pare a fi un miel în miniatură, prefigurarea jertfei Mântuitorului.

Și scena în care Isus spală picioarele ucenicilor este bine reprezentată. Pot fi numărați 11 apostoli, Iuda nemaifiind de față.


În schimb, pictorul acordă spații largi pentru scenele patimilor. ”Stațiile” (opririle lui Isus pe drumul spre Golgota) sunt explicate cu text scris atât cu caractere chirilice (în limba română) cât și cu caractere latine (în limba latină).





Pictura a fost realizată de către Ioan Prodan zugravul, despre care se presupune că a pictat și bisericile din Domnin și Bulgari. Ultimele sunt inedite, prin faptul că au reprezentată în pictură modele de sisteme cosmologice. Pisania din biserica din Bîrsa, scrisă pe spatele iconostasului este următoarea: „Această sfântă biserică s-au zugrăvit supt stăpânirea parohului Simeon Pop, cu toată strădania ficuratorului Onigă Onuț, cu ajutorul domnului Miclea Pal, anul 1838 iunie 29. Mâna lui Ioan Prodan zugravul.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...