Încă de la apariția ei, fotografia a stârnit interesul elitelor dar și a publicului larg. Odată cu înmulțirea studiourilor locale, devenise o modă să mergi la atelier, să-ți imortalizezi chipul într-o fotografie. La sfârșitul secolului ai XIX-a și începutul secolului XX, și în Transilvania, pe atunci parte a Monarhiei Austro-Ungare s-au înmulțit atelierele fotografice. În Zalău (Zilah) activau la început de secol XX câțiva fotografi ce aveau să-și facă un brand. Alții au ales să se mute în alte zone ale Transilvaniei, cum este și cazul lui Körtesi Károly.
Körtesi Károly s-a născut la Zalău în anul 1907, într-o familie numeroasă. În registrul de stare civilă aflat la Serviciul Județean Sălaj al Arhivelor Naționale, fondul Colecția de stare civilă de stat pe anul 1907 apar următoarele însemnări:
- data înregistrării: 24 noiembrie 1907;
- data nașterii: 21 noiembrie 1907;
- prenumele copilului, religia: Károly, ev.ref (evanghelic reformat);
- părinți (nume și prenume, profesie, adresă de domiciliu), religie, vârstă: Körtesi Károly, cizmar, ev,ref, 34 ani; Szátmari Zsuzsanna, strada Széchenyi nr.93, ev.ref, 23 ani.
Sursa: Serviciul Județean Sălaj al Arhivelor Naționale |
Tot din acest registru, aflăm, la rubrica mențiuni informații despre căsătorie și deces. Sunt date care apar doar dacă, oficialitățile localităților unde au loc aceste evenimente le comunică celor din localitatea de naștere. În cazul nostru, în registrul din anul 1907 (perioada Monarhiei Austro-Ungare) apar însemnări făcute de oficiali ai Republicii Socialiste România. Aflăm astfel că Körtesi Károly s-a căsătorit cu Török Susana, la Târgu Mureș la data de 23 decembrie 1936. Interesante denumirile funcționarilor statului român: prenumele miresei este scris ”după ureche” iar denumirea orașului este ”Murăș”.
La început a fost atras de profesia de tipograf. În Sălaj existau câteva tipografii, prima menționată, la 1865, fiind cea condusă de Dobay Sándor; însă funcționa și tipografia lui Gámán Ferenc, unde vede lumina tiparului primul ziar din comitat - Szilágyi (1877-1879) dar și ziarul Szilágyi és Videéke (1883-1883). În 1889 își începe activitatea în tipografia lui Seres Samuel din Zalău (cunoscut mai ales sub numele Seres Samu). Tipografia va funcționa neîntrerupt până la naționalizarea la în 1944. În anul 1908, în comitat funcționau nu mai puțin de 9 tipografii, la Zalău, Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei.
Cu o activitate tipografică atât de bogată, nu este de mirare că Körtesi Károly a fost atras de această meserie. Se pare că a și activat ca tipograf o perioadă, însă starea precară de sănătate a făcut ca sindicatul tipografilor să-i recomande să se îngrijească de sănătate. Probabil că așa ajunge la Borsec (Borszék) unde face ucenicie în atelierul de vară al fotografului Georg Heiter din Reghin. Georg Heiter (1871-1947) era unul dintre cei mai renumiți fotografi ai Transilvaniei primind în 1908 titlul de fotograf al Curții Regale.
Datorită faimei pe care o are Georg Heiter și a solicitărilor de a participa la tot felul de evenimente mondene, din 1928 își închide studioul de vară de la Borsec. Poate așa se explică contextul în care, în vidul lăsat de el în zona stațiunilor montane, Körtesi Károly decide să se stabilească la Sovata (Szováta).
Studioul Kortesi Carol din Sovata - 1939. Sursa foto: flickr |
Colecția de fotografii lăsată moștenire de Körtesi Károly, a fost digitalizată și este disponibilă pe platforma flickr. Sunt de o foarte bună calitate, demonstrând măiestria la care ajunsese fotograful. Sunt portrete, peisaje sau instantanee surprinse pe străzile din Târgu Mureș ori în stațiunea Sovata.
Vom prezenta însă, în cele ce urmează, fotografiile lui Körtesi Károly ce au legătură cu orașul lui natal, Zalău. Avem în primul rând, seria de trei fotografii realizate în atelierul tipografiei ”Seres”, acolo unde a lucrat în tinerețe. Fotografiile sunt realizate în anul 1928.
Atelierul tipografiei Seres - 1928. Sursa foto: flickr |
. Instantaneu surprins în 1928 în atelierul Seres. Sursa foto: Flickr |
Tipografia Seres Zalău. Sursa foto: Flickr |
Primele două fotografii sunt reproduse, la pagina 30, în cartea ”Tiparul sălăjean. File de istorie” apărută la Zalău în 1980. Sunt fotografii document, care reușesc să surprindă munca în atelierul tipografiei Seres.
O altă frumoasă serie de fotografii realizate de Körtesi Károly la Zalău, sunt cele ce surprind un moment important al vieții agricole: sureti-ul (în limbajul zonei, de la szüretelők = recoltare), adică culesul viilor. Seria de cinci fotografii, realizate în anul 1930, sunt pitorești. Personajele sunt conștiente că sunt fotografiate și pozează artistic. Grupul mare de culegători este imortalizat în ipostaza în care par a sărbători cu bucate și vin (sau must) recolta anului. Este posibil ca în imagini să apară și familia sa, deși nu avem nicio dovadă în acest sens.
Sursa foto: Flickr |
Sursa foto: Flickr |
Sursa foto: Flickr |
Sursa foto: Flickr |
Sursa foto: Flickr |
Tot în 1930 Körtesi Károly surprinde și câteva ipostaze realizate pe Meseș dar și într-una din curțile orașului. Fotografie realizată undeva pe drumul ce străbate Munții Meseș, surprinde un grup de cinci bărbați însoțiți de un câine. Par a fi vânători ce se întorc de la o partidă de vânătoare. O frumoasă fată este fotografiată undeva în natură, probabil că tot pe Meseș.
Sursa foto: Flickr |
Sursa foto: Flickr |
Fotografia realizată în curtea unei case, ce are o terasă frumos amenajată, cu multă verdeață, imortalizează, foarte probabil, o mamă tânără cu fiica ei. Deși Körtesi Károly pare să prefere fotografia de peisaj sau cea documentară, realizează, posibil la cerere, și fotografie de portret.
O ultimă fotografie, realizată de Körtesi Károly la Zalău, este realizată în 1932. Imortalizează un mare grup de persoane tinere, probabil excursioniști, iar cadrul natural sugerează că fotografia este realizată tot undeva în pădurile de pe Meseș.
Seria aceasta de 12 fotografii, se pot constitui în veritabile documente, ce surprind aspecte ale vieții sociale și economice ale zălăuanilor din perioada interbelică. Cu siguranță mai sunt multe fotografii realizate de fotograful Körtesi Károly, prin tot felul de colecții personale. Ce frumos ar fi ca acestea să fie scoase la lumină!
Fotograful Körtesi Károly în 1934. Sursa foto: Flickr |
Afișul expoziției cu fotografiile lui Körtesi Károly |
- Tiparul sălăjean. File de istorie” , Zalău, 1980;
- Georg Heiter, fotograf regal fără egal ”made in Reghin”, autor Robert Mihai
- Canalul de Youtube RMDSZ Kommunikacio;
- Körtesi Károly, a régi Szováta-fürdő fotografúsa autor Szolláth Hunor;
- colecția de fotografii Flickr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu