luni, 2 mai 2022

Pentru Ucraina - Ansamblul folcloric ”Meseșul”

Războiul izbucnit lângă granițele noastre, prin agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a generat un val de simpatie uriaș față de poporul ucrainean și față de președintele acestuia, Volodimir Zelenski. Dincolo de sunetul sinistru al armelor, s-a deschis un alt front, acela al empatiei umane în fața dramei populației civile nevinovate. În țările ”lumii libere” au avut loc o serie de acțiuni simbolice, ce au mers de la manifestații de protest împotriva războiului, la discursurile președintelui Ucrainei în parlamentele diferitelor țări; de la evenimente caritabile ce-și propun să strângă fonduri pentru ajutorarea refugiaților la concerte și lansări de melodii. 

În acest context, iată și o activitate sălăjeană: Ansamblul folcloric ”Meseșul” a cântat ”Pentru Ucraina”.



Ansamblul folcloric ”Meseșul” a filmat un videoclip intitulat ”Pentru Ucraina” în care a alternat imaginile de pe front cu cele ale orchestrei, având o durată de 3,55 minute. Orchestra formată din 13 muzicieni este condusă de dirijorul Dorel Ciobanu.

Ansamblul Folcloric „Meseşul” – ansamblu reprezentativ al judeţului Sălaj – a luat fiinţă în 1996, având un efectiv de 52 de persoane, secţia română şi secţia maghiară.

De 16 ani, „Meseşul” încântă publicul iubitor de folclor tradiţional prin participarea la emisiuni radio – tv, pe posturi locale, regionale şi naţionale (TVR1, TVR International, TVR Cluj, Favorit TV, Hora TV, TV Maramureş, Focus TV), la festivaluri judeţene şi naţionale, precum şi internaţionale (Grecia, Italia, Albania, Macedonia, Slovacia, Ungaria, Turcia). În decursul acestui an, Ansamblul Folcloric ,,Meseşul” a participat la numeroase manifestări organizate de primăriile din judeţul Sălaj, cum ar fi primăriile din: Plopiş, Cehu Silvaniei, Bobota, Vârşolţ, Fildu de Jos, Meseşenii de Jos, Dobrin, Marca, Bănişor, Sărmăşag, Almaşu, Coşeiu şi Mirşid. De asemenea, a susţinut spectacole şi în alte judeţe ale ţării, cum ar fi: Cluj – Ziua comunei Bonţida, Bistriţa, Cluj – Festivalul ,,Serbările Transilvane” – unde a obţinut trofeul festivalului, Bihor – Ziua Comunei Suplacu de Barcău, Sibiu – Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, Maramureş – Ziua Comunei Cicârlău. Secţia maghiară a ansamblului a participat la ,,Festivalul Internaţional pentru Dans Popular” care a avut loc la Kisvarda – Ungaria unde a obţinut locul I şi la Cece – Ungaria la Ziua Naţională a Ungariei. La începutul lunii iunie a acestui an, secţia română a ansamblului a participat la ,,Festivalul Internaţional de Folclor” în Imola-Italia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...