luni, 7 noiembrie 2022

Biblioteca Județeană, mai aproape de cititori

De curând, conducerea Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, a luat o decizie salutară. Aceea de a deschide o primă filială ”de cartier” în municipiul Zalău. Asta din dorința de a aduce serviciile oferite de bibliotecă mai aproape de cititori. Astfel, Filiala ”Scala” a Bibliotecii Județene și-a deschis porțile la începutul lunii octombrie, într-un spațiu în care a funcționat, cu mulți ani în urmă, o librărie. Nu am putut fi prezent la deschiderea oficială a secției, însă la câteva zile după eveniment am făcut o vizită. Ceea ce am văzut, m-a impresionat.


Atunci când pășești într-o bibliotecă, te aștepți să vezi rafturi lungi, pline de cărți. Eventual un loc în care să poți consulta o carte, să faci fișe de lectură. Iar pentru asta nu ai nevoie mai mult decât de un birou, de o masă. Ei bine, la Filiala ”Scala” a Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, spațiul pus la dispoziție cititorilor este unul extrem de familiar. Ai impresia că tocmai ai intrat într-o sufragerie, unde, alături de rafturi de cărți ai la dispoziție canapele, fotolii, mese de lectură dotate cu scaune confortabile. Desigur nu lipsește tehnologia modernă, calculatoarele, ecranul LCD sau accesul la internet.




Ba mai mult, sunt și două spații speciale, unul dedicat educației STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) - Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică; iar altul dedicat segmentului baby-friendly, unde copiii mici se pot bucura de un spațiu al lor, în care să-și petreacă timpul în timp ce părinții sau bunicii citesc o carte.





Dincolo de funcționalitatea spațiilor, impresionează și ”decorurile”. Totul este amenajat cu gust, astfel încât atmosfera să fie cât mai familiară. Îmi place stick-erul cu copacul de pe unul dintre pereți, pe ramurile căruia sunt mici rafturi cu cărți pentru copii. Îmi plac de asemenea stick-erele de pe alt perete, ce conțin mesaje simple, dar de impact. Și, da, îmi place ceasul mare, din spatele biroului doamnelor bibliotecare, ceas pentru care orele sunt de fapt cărți a căror titluri fac trimitere la orele de pe un cadran de ceas normal. 




Am stat de vorbă cu doamnele bibliotecare Eva Fazakas și Silvia Prodan, care deservesc această filială a Bibliotecii Județene. M-au primit, așa cum sunt sigur că fac cu oricine trece pragul bibliotecii, cu multă căldură. Am aflat că aici, în acest spațiu primitor, au loc activități consacrate ale Bibliotecii Județene, cum ar fi clubul de programare Code Kids sau cursurile de limba română pentru elevii de la secția maghiară.

Biblioteca, ca instituție de cultură, aflată în slujba cetățeanului, rămâne deschisă oricărei colaborări cu alte instituții, fie ele culturale sau de învățământ. Așa că aici, se pot organiza  altfel de ore la diferite discipline, pot fi organizate întâlniri, mese rotunde sau chiar și expoziții. Desigur, toate programate din timp și agreate cu conducerea instituției. Personal, abia aștept să-i duc pe elevii mei într-un astfel de spațiu non-formal și să-i provoc la o discuție despre rolul lecturii în dezvoltarea personalității. Până atunci însă, vă mai arăt câteva imagini. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...