vineri, 18 noiembrie 2022

Sălajul inedit: iuliu Maniu și Ady Endre elevi ai aceluiași liceu din Zalău

Azi, am răsfoit colecția de anuare ale Colegiului Reformat ”Wesselényi” din Zalău (anii 1877-1943) profitând de accesul liber oferit de Arcanum. Aceste anuare, ce se găsesc și în format fizic la Biblioteca Documentară a Casei Corpului Didactic Sălaj, conțin printre altele listele, pe clasă, ale elevilor care au studiat de-a lungul vremii aici. Plus o serie de date statistice pentru fiecare an.



Iuliu Maniu (1873-1953) a studiat la Zalău între anii 1886-1890, avându-l pe profesorul Kincs Gyula în postura de ceea ce numim acum diriginte. Directori ai școlii au fost Baczo Gabor (când Maniu era elev în clasele V-VI) și Berényi János (când Maniu era în clasele VII-VIII). În anuarele din anii 1886/1887 și 1887/1888 era trecut cu numele de Mán Gyula, din Sz.Somlyo (Șimleu Silvaniei), de religie greco-catolică. În anuarele următoare, din anii 1888/1889 și 1889/1890 apare cu numele Maniu Gyula. Numărul de elevi din clasa lui Iuliu Maniu a oscilat, astfel că au fost 18 elevi în clasa a V-a, 17 elevi în clasa a VI-a, 12 elevi în clasa a VII-a și respectiv 16 elevi în clasa a VIII-a. Clasa era una mixtă, multietnică și multiconfesională. Elevii erau de religie romano-catolică, reformată (cei mai mulți), mozaică, chiar și ortodoxă (greco-orientală).



La doi ani după ce Iuliu Maniu termina liceul din Zalău, cel ce avea să devină marele poet Ady Endre, intra în clasa a V-a de gimnaziu. Studiază la Zalău în perioada 1892-1896, având în fiecare an, majoritatea covârșitoare a calificativelor de foarte bine (1) și bine (2). I-a avut ca directori pe Berényi János (când era elev în clasa a V-a) și apoi pe Kerekes Ernö (clasele VI-VIII). În clasa a V-a Ady Endre a avut 36 de colegi, pentru ca în clasa a VIII-a să termine doar 18 dintre ei. Printre colegii săi s-au numărat români și evrei însă cei mai mulți au fost maghiari. La Zalău, Ady Endre a debutat în ziarul local Szilágy, în 1896, cu poezia ”Márczius 20” semnată cu inițialele A.E. datorită reticenței lui Kincs Gyula față de încercările sale literare. Ulterior, Kincs Gyula a fost convins de talentul poetului, astfel că acesta va semna cu numele complet, dar și cu diferite
pseudonime.



Interesant este faptul că la Colegiul din Zalău mai exista în acei ani un elev cu numele Ady Endre (născut în 1876 la Hodod). Acesta va absolvi liceul din Zalău în 1894.
Cele două mari personalități, Iuliu Maniu și Ady Endre aveau să aibă un mentor comun, pe Kincs Gyula (1859-1915). În 1915, când Kincs Gyula se stingea din viață, funeraliile acestuia aveau să fie amânate câteva zile, pentru a-i da posibilitatea poetului Ady Endre să ajungă de la Budapesta la Zalău. Iar peste ani, când Iuliu Maniu avea să se impună în politica românească, acesta avea să vorbească laudativ la adresa fostului său profesor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...