miercuri, 12 septembrie 2012

Sălajul turistic (11) - Excursia ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...”


Județul Sălaj dispune de locuri deosebite, cu mare potențial turistic. Despre unele știe toată lumea, sunt intens popularizate, despre altele se știe mai puțin. Pe unele le vizităm frecvent, altele rar sau chiar de loc. Săptămâna trecută am avut privilegiul de a străbate județul timp de trei zile cu ocazia unei excursii realizate la 10 obiective turistice.

”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” a fost tema excursiei efectuate cu un grup de 29 de elevi și 8 profesori proveniți de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, Grup Școlar ”Cserey-Goga” Crasna și Grup Școlar ”Octavian Goga” Jibou. Excursia este una din activitățile din cadrul proiectului educațional ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO” pe care cele patru școli îl implementează în parteneriat cu instituții publice locale și județene și cu sprijinul unor societăți comerciale.

afișul de promovare al excursiei



De ce scriu despre acestă excursie? Cu ce diferă față de alte excursii de acest gen? Iată câteva din întrebările pe care le citesc pe buzele tale, cititorule. În primul rând acesta este un blog de călătorii, deci o postare despre o excursie este binevenită, se încadrează perfect în topicul blogului. Este importantă pentru că este inedită. Se știe, că de regulă, profesorii organizează excursii cu elevii în locuri mai îndepărtate de domiciliu, de regulă în locuri cunoscute din punct de vedere turistic și de cele mai multe ori din alte județe. Rare sunt situațiile în care se vizitează obiective din localitate sau din județ. Excursia noastră a fost inedită pentru că nu a fost una obișnuită. Dincolo de relaxarea și starea de bine pe care ți-o dă orice ieșire din cotidian, elevii noștri au avut mult de lucru. A fost, dacă vreți, o excursie de studiu în care elevii dar și noi profesorii am descoperit locuri noi, neștiute.

Obiectivul declarat al excursiei a fost acela ca elevii să facă poze la 10 obiective turistice din județul Sălaj pe care să le promovăm prin realizarea unei expoziții. Expoziția în sine va fi una inedită, fiind din datele noastre unică la nivelul județului. Vor fi expuse aproximativ 290 de fotografii, câte 10 de fiecare elev. Va exista și un concurs jurizat de către National Geographic România, fotografiile premiate vor face obiectul unor materiale de promovare turistică a județului. Cel mai important lucru este că toate acestea vor fi realizate prin aportul elevilor.

Revenind la excursie, am vizitat următoarele obiective:

1. Complexul arheologic Porolissum – Moigrad

Este un obiectiv turistic de prim rang intens mediatizat. Din punct de vedere arheologic este cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din provincia Dacia. Este un uriaș muzeu în aer liber, unic în Transilvania de Nord dar și în țară. Este extrem de bine conservat, îndeosebi Poarta Praetoria și Amfiteatrul Roman. În ultimii ani, obiectivul este intens promovat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și de către Consiliul Județean Sălaj prin evenimente culturale cum ar fi: Porolissum Music Fest, Porolissum Fest sau Festivalul Roman.



2. Grădina Zmeilor – Gâlgău Almașului

Aria naturală protejată Grădina Zmeilor este un sit de interes național ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci formate prin acțiunea conjugată a factorilor de mediu: îngheț-dezgheț, ploaie, vânt. Aici natura a modelat forme ciudate care au primit denumiri la fel de ciudate: Zmeul, Zmeoaica, Fata Cătanei, Călugării etc. Aria este în custodia comunei Bălan dar se află și în grija Agenției Pentru Protecția Mediului Sălaj. Recent, printr-un proiect cu fonduri europene au fost amenajate alei și zone de unde se poate admira panorama Văii Almașului.




3. Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou

Este un punct turistic important al județului Sălaj, fiind una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară. Printr-un management eficient, grădina a renăscut în ultimii ani când serelor deja existente li s-au adăugat acvarii cu pești exotici dar și autohtoni, o grădină japoneză amenajată la standarde mondiale dar și un parc zoologic cu căprioare și porci mistreți. După numărul de vizitatori, Grădina Botanică ”Vasile Fati” este obiectivul turistic cel mai vizitat din Sălaj. Aici funcționează și un Centru de Cercetări Biologice, cercetătorii de aici având importante realizări în domeniu. În orice anotimp, plantele și florile multicolore de aici constituie un refugiu, un loc de relaxare.



4. Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Sânmihaiu Almașului

Din itinerarul nostru nu au putut lipsi bisericile de lemn, județul Sălaj având cele mai multe construcții de acest fel. 68 dintre acestea sunt declarate monument istoric, multe dintre acestea fiind de o frumusețe rară. Biserica de lemn din Sânmihaiu Almașului a fost aleasă pentru faptul că dincolo de frumusețea sa arhitectonică, aceasta este în plin proces de restaurare. Elevii și profesorii au avut șansa să asculte explicații privind modul de realizare a unei restaurări, direct de la domnul Vasile Pop, membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice. Domnia sa a venit din Maramureș special pentru noi la rugămintea Direcției Jedețene pentru Cultura, Culte și Patrimoniul Cultural Național Sălaj. 




5. Biserica de lemn ”Pogorârea Duhului Sfânt” Fildu de Sus

Distanța mare și izolarea localității Fildu de Sus, drumul neasfaltat și prăfuit nu au reușit să ne împiedice să ajungem la una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj. Amplasarea bisericii pe o coamă de deal, turla zveltă și deosebit de înaltă, pictura interioară extrem de bine conservată, cadrul natural și panorama satului văzut de lângă biserică sunt tot atâtea argumente pentru a veni până aici. Am primit informații despre istoricul bisericii de la preotul satului.


 


6. Ansamblul Monahal Strâmba

Mănăstirea Strâmba este situată într-un cadru natural de excepție departe de tumultul vieții cotidiene, constituind pentru tot mai mulți credincioși și pelerini un loc de refugiu, de liniste. Complexul monahal este unul deosebit datorită bunei administrări a obștei de călugări de aici în frunte cu părintele arhimandrit Grighentie Oțelea – starețul mănăstirii. Aici există o biserică de lemn monument istoric ce adăpostește icoana făcătoare de minuni ”Dulcele Sărut”, un corp modern de chilii, un paraclis unde se țin slujbele zilnice, arhondaric – loc de cazare pentru pelerini, trapeză – loc pentru servirea mesei, altar de vară, centru de asistență socială, parc dendrologic și o mini grădină zoologică. Este în faza de construcție biserica de piatră a mănăstirii. La Mănăstirea Strâmba am înnoptat după ce elevii au luat parte la poate cea mai frumoasă oră de religie ținută de părintele ieromonah Acachie Irimia. Experiența a fost una de neuitat, elevi și profesori încărcându-ne din punct de vedere spiritual.




7. Zona etnografică Cizer

Cizer este una dintre cele mai vechi așezări sălăjene, aflate la confluența unor zone etnografice: Meseș, Bihor și Cluj. Tocmai acest aspect îi dă un farmec aparte. Aici am fost așteptați de un elev în clasa a VIII-a la școala din sat, îmbrăcat în costum popular și conduși acasă la doamna Florica Criste – rapsod și meșter popular. Îmbrăcată într-un superb costum popular, în fața casei muzeu, alături de fiica sa Ștefania și de alte două fete îmbrăcate de asemenea în costume populare ne-a prezentat tehnologia fabricării cânepei de la stadiul de plantă la cel de țesătură. Exponatele din Casa Muzeu sunt de asemenea deosebite.



8. Biserica Reformată Crasna

Caracterul intercultural și interreligios al excursiei a fost asigurat prin includerea în itinerariul nostru a Bisericii Reformate din Crasna. Clădirea impunătoare aflată în centrul comunei atrage atenția oricărui vizitator. Impresionează elementele de arhitectură gotică: bolta în arc frânt a fostului altar (inițial aici a funcționat o biserică romano-catolică), ferestrele ogivale și contraforții exteriori. Este de admirat tavanul casetat din lemn pictat cu motive florale sau zoomorfe. Panorama asupra întregii zone din turnul bisericii este de neuitat.




9. Zona peisagistică Tusa – Izvoarele Barcăului

Aflată într-o zonă pitorească la punctul de întâlnire a județelor Sălaj, Bihor și Cluj, izvorul râului Barcău, cel mai important afluent al Crișului Repede oferă vizitatorilor o imagine greu de descris în cuvinte. Dacă în vremuri mai puțin secetoase apa izbucnește cu putere creând ceea ce se cheamă Izbucul Mare, acum într-un an extrem de secetos este doar o mică baltă ce iese din stâncă. Apa este însă rece și pură și astâmpără setea noastră și a elevilor. Ajunși după masa târziu, am fost martorii spectacolului oferit de Soare care scaldă feeric dealurile și pădurile din jur. Cascada înaltă de 10 metri, acoperită cu mușchi este frumoasă în ciuda lipsei apei care în vremuri mai bune se desprinde în zeci de firicele.



10. Muzeul ”Ligia Bodea” Iaz

În localitatea Iaz din comuna Plopiș se află un muzeu inedit. Este vorba de muzeul celei mai tinere colecționare de artă populară din țară: Ligia Alexandra Bodea. Nicăieri nu am văzut o colecție mai impresionantă din punct de vedere al numărului exponatelor. În cele două încăperi ale casei vechi țărănești sunt sute, dacă nu cumva mii de obiecte de ceramică, mobilier, costume populare, diverse obiecte țărănești. Proprietara ne-a așteptat îmbrăcată în costum popular și a stat de vorbă cu elevii și profesorii. Unii dintre noi am experimentat cum e să porți costum popular, experiență inedită gustată de cei prezenți.






În afara celor 10 obiective descrise mai sus am vizitat pe parcursul celor 3 zile și Biserica Ortodoxă Bălan, Stânca Dracului - Hida și Muzeul satului Crasna. Voi încerca să le descriu pe scurt pe fiecare, cu promisiunea că voi reveni cu postări separate:

Biserica Ortodoxă Bălan

Sunt multe biserici ortodoxe foarte frumoase, răspândite pe tot cuprinsul județului Sălaj. Cea din Bălan este una de excepție datorită faptului că este printre puținele biserici de acest fel care au o pictură exterioară. Pictura se găsește pe fațada bisericii, în tindă. Este foarte frumoasă, în culori vii. În aceeași curte cu biserica ”de piatră” se găsește și o biserică de lemn - monument istoric. Este vorba de biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, o frumoasă biserică inedită prin faptul că deși este de lemn, este văruită atât în interior cât și exterior.








”Stânca Dracului” Hida

Deși am mai văzut această rezervație peisagistică de mai multe ori, ba chiar am mai scris pe blog despre ea (vezi aici), de fiecare dată o vezi cu alți ochi. De data aceasta am văzut un chip uman, asemănător Sfinxului din Bucegi, desigur păstrând proporțiile. 


Sfinxul de la Hida

Muzeul Satului Crasna

Este un muzeu relativ nou, cu o colecție impresionantă de obiecte etnografice și de artă populară, majoritatea aparținând comunității maghiare de aici. Impresionează grija cu care au fost selectate și conservate exponatele, care reușesc să mențină vii tradițiile și obiceiurile unor vremuri de mult apuse.





Pentru mai multe detalii, pentru descrierea amănunțită a fiecărei zile de excursie și pentru poze de la fiecare obiectiv vizitat, se poate accesa blogul proiectului la adresa www.salajuldenota10.blogspot.com

Merită să mulțumesc tuturor celor ce au făcut posibilă această excursie, conducerilor școlilor partenere, profesorilor însoțitori și celor din echipele de proiect, instituțiilor locale și județene dar și sponsorilor.

De asemenea vreau să mulțumesc în mod special domnului profesor Cristian Man care mi-a pus la dispoziție pozele cu care am ilustrat această postare. 

2 comentarii:

  1. Pacat ca nu se faceau astfel de excursii si pe vremea cand eram noi elevi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe vremea cand eram eu elev nu se faceau astfel de excursii. Lucrez in invatamant si cand propui o excursie elevilor, acestia vor sa mearga cat mai departe de casa, chiar daca in judetul lor exista locuri atat de frumoase. Ceea ce am reusit eu impreuna cu cei din echipa de proiect este inedit din acest punct de vedere. Ne bucuram ca elevii au fost foarte incantati de ceea ce au vazut.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...