duminică, 30 septembrie 2012

Sălajul turistic (16) - Festivalul Roman Zalău Porolissum


Prima zi 
Festivalul Roman Zalău Porolissum, aflat la a VIII-a ediție, a debutat la Zalău vineri 21 septembrie 2012 cu o masă rotundă cu tema ”Modalități de promovare a Castrului Roman ”. Aceasta a avut loc la Casa Municipală de Cultură, clădire proaspăt renovată de primăria Zalău.

 De la ora 17, Festivalul Roman a fost deschis oficial pe scena amplasată în parcarea din spatele primăriei. Aici a evoluat formația de dansuri antice Nimfele Daciei care în ultimii ani a participat la diverse festivaluri asemănătoare. Poate ce-a mai importantă prezență a lor a fost la Roma (Festivalul Natale di Roma). Au mai participat la Festivalul Cetăților Dacice de la Cetatea de Baltă sau la Eagle on the Danube de la Svishtov (Bulgaria). Pe scenă au mai urcat trupa de teatru EOS a Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu”  Zalău și formația Menestrelii a Liceului de Artă ”Ioan Sima” Zalău care a susținut un recital de muzică veche.

Nimfele Daciei




Momentul cel mai așteptat și apreciat de cei care s-au strâns de-a lungul bulevardului ”Mihai Viteazul”, fie că erau în trecere sau la plimbare, fie că au venit special pentru asta, a fost defilarea tuturor formațiilor care în aceste zile vor face din Zalău un oraș roman. Defilarea s-a desfășurat pe traseul Centru – Perla și retur.


Primarul Municipiului Zalău deschide parada


Oficialități locale la paradă
În fruntea paradei a fost, nimeni altul decât primarul Municipiului Zalău, domnul Radu Căpâlnașiu. Într-un car tras de doi cai și urmat de alți patru călăreți, saluta trecătorii de pe margine. Au urmat alte oficialități: viceprimari, deputați de Zalău – flancați de tineri cu torțe. Toți sunt îmbrăcați în haine romane. Formațiile de reenactment venite special pentru acest festival: Savaria Legio VX Appolinaris (Ungaria), Luptătorii de la Porolissum, Lupii Daciei Zalău, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria Zalău, Terra Dacica Aeterna, Virtus Antiqua Cluj Napoca, Gruppo Storico Romano (Italia), Nimfele Daciei Zalău. Parada este încheiată de ”cetățeni romani” și grupuri de copii Natae Severianea și Sanctimonia Nemesis din Zalău. Fiecare grup sau trupă era despărțită de celelalte, de copii sau adolescenți care purtau făclii.
Savaria Legio XV Appolinaris - Ungaria



”Dacia Liberă! Dacia Liberă!”


Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria

Lupii Daciei - Zalău

Impresionează la aceste trupe de reenactment (reconstituire istorică) atenția pe care o dau tuturor detaliilor, de la îmbrăcăminte până la recuzită și armament. Dacă faci abstracție de clădirile moderne din jur, ai impresia că ești într-un oraș roman de acum 2000 de ani. Până și stindardele legiunilor sunt copii fidele ale celor adevărate.


Virtus Antiqua - Cluj Napoca


Gruppo Storico Romano - Italia



cetățeni romani

Nimfele Daciei

grupuri de copii

 A fost o paradă frumoasă, la întoarcere au fost chiar destul de mulți spectatori care au urmărit-o de pe margine. Zalăul a răsunat de strigăte ca ”Ave Porolissum” sau ”Dacia Liberă”. Nu știu cum au privit alții dar pe mine m-a impresionat parada și stindardul de luptă al Legio XV Appolinaris cu acronimul S.P.Q.R (Senatus Populusque Romanus – în traducere: Senatul și poporul roman) în momentul în care au trecut prin fața lupoaicei (copie a celei de la Roma) cu efigia  împăratului Traian. Este ca și cum aceste ”legiuni” iar fi adus un omagiu ilustrului împărat.  
Lupoaica - copie a celebrei Lupa Capitolina din Roma



A doua zi
În cea de a doua zi a Festivalului, toată lumea s-a mutat cu mic cu mare în grădina Colegiului Național ”Silvania” Zalău. Aici și-au instalat tabăra ”legionarii” de la Savaria Legio XV Appolinaris. Sunt veteranii festivalului Roman, fiind prima trupă de reenactment care a venit la Zalău. Asta se întâmpla la prima ediție, cea din 2005. De atunci, au participat la toate edițiile. Trupa provine din Szombathely (Ungaria), cel mai vechi oraș din Ungaria, fondat în anul 45 d.Hr. Sub numele Colonia Claudia Savariensum, orașul a fost capitala provinciei Pannonia Superior. După anul 441, orașul a fost cucerit de hunii lui Attila.
intrarea în Grădina C.N. ”Silvania” Zalău

tabăra Legio XV Appolinaris - Szombathely (Ungaria)


Cei curioși au putut să vadă pe viu, cum era viața într-o tabără romană. Mai sus, în grădină, pe terenul de fotbal, se fac pregătiri intense pentru activitățile din program. Din păcate, puțini sunt cei care au lăsat grijile unei frumoase zile de sâmbătă pentru a veni să vadă istoria pe viu. Profit de faptul că încă nu au început activitățile programate, așa că pot fotografia în voie taberele romanilor sau cele ale dacilor. Îmi place faptul că organizatorii s-au gîndit să expună panouri informative despre viața, tradițiile și obiceiurile romanilor sau ale dacilor. Admir scuturile celor de la Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria Zalău, carul de luptă roman în care ieri a defilat edilul orașului dar și celebrul steag al dacilor sub formă de cap de lup. Undeva, mai departe de tabără câțiva arcași se antrenează.
tabăra dacilor




stindardul dacilor


stindardul Legio XIII Gemina

scuturile de luptă ale Legio XIII Gemina

Primul moment al zilei a fost acela al unei nunți romane. Nimfele Daciei au fost în centrul atenției publicului. Una dintre fete ”s-a măritat” cu unul dintre băieții romani din tabără. Interesant a fost atât ritualul explicat de unul dintre organizatori cât și coregrafia dansurilor. Este lăudabil efortul organizatorilor de a pune în scenă diverse ritualuri, de a le aduce în atenția celor care iubesc istoria.
ritual de nuntă romană


”proaspeții însurăței” înconjurați de Nimfele Daciei

dans al grupului Nimfele Daciei

Au intrat apoi în scenă ungurii de la Savaria Legio XV Appolinaris. Se vede că sunt profesioniști, toate mișcările lor sunt perfect sincronizate. După defilare și salutul mulțimii prezente, au prezentat armamentul din dotare. Cei prezenți au putut ascula explicațiile amănunțite oferite de conducătorul grupului, traduse în limba română.
Savaria Legio XV Appolinaris





legionarii salută publicul


prezentarea armamantului din dotare


Aș fi vrut să rămân mai mult, urmau demonstrații de luptă, însă mă aștepta o vie de cules. Coborând din grădină mai arunc o privire taberei romane și nu pot să nu mă opresc la standurile amenajate pe terenul mic. Aici sunt expuse coșuri împletite din nuiele, icoane pictate pe lemn, sculptură în lemn dar și superbe costume populare. Stau de vorbă cu doamna Ileana Grațiana Pop din Ciumărna. Promit să-i fac o vizită la casa muzeu amenajată la ieșirea din Ciumărna spre Cluj.

icoane pictate pe lemn

sculptură în lemn


Ileana Grațiana Pop 



Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost din punctul meu de vedere o reușită. Se vede că a existat o finanțare: panotaj pe stâlpii de telegraf pe bulevard, banner, calendare distribuite publicului, panouri informative, tricouri și pixuri personalizate, campanii media. Rămâne însă un regret: acela că în ciuda intensei mediatizări, Festivalul nu a reușit să-i scoată din case pe zălăuani. Să fie de vină vremea rece de afară sau lipsa unei educații culturale? Faptul că Festivalul Roman încearcă din răsputeri să rămână ancorat în autentic și nu s-a transformat (încă) în kich cu fum, mici și bere, devenind din acest punct de vedere nepopular, are ca efect numărul mic de participanți. Mai este o explicație. Aceea că s-ar putea să existe o confuzie, o saturație a publicului generată de existența a două manifestări similare: Porolissum Fest organizat de Consiliul Județean Sălaj la începutul lui august și Festivalul Roman organizat de Primăria Zalău acum la sfârșit de septembrie. Este însă loc pentru fiecare, rămâne de văzut cum vor gestiona situația pe viitor instituțiile locale și județene.

Banner pe clădirea primăriei

panotaj stradal 

panotaj stradal
Până atunci însă, Ave Porolissum!

Reacții în presa locală după Festival:
- Adevărul de seară
- Magazin Sălăjean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...