miercuri, 28 noiembrie 2012

O zi de târg la Zalău


Zilele trecute a fost vernisată la Galeriile de Artă ”Ioan Sima” Zalău, o inedită expoziție intitulată ”O zi de târg la Zalău”. Expoziția, realizată de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în colaborare cu alte muzee și colecții private, reprezintă o incursiune în istoria de aproape 650 de ani a târgurilor organizate la Zalău.




Cu ocazia vernisajului expoziției, au fost prezenți și s-au adresat celor prezenți, doamna Corina Bejinariu – directorul muzeului, domnul Szabo Attila - șef de secție, doamna Olimpia Mureșan – muzeograf dar și domnul Radu Căpîlnașiu - primarul municipiului Zalău respectiv domnul Mirel Taloș - deputat de Zalău.

În spațiul expozițional generos al Galeriilor de Artă ”Ioan Sima” Zalău au fost expuse diverse obiecte: vase de ceramică, costume de epocă, pânză țesută, icoane pe sticlă, diverse vase de depozitare a produselor (coșuri, banițe) dar și instrumente muzicale de epocă. Exponatele fac parte din colecția Muzeului Județean de istorie și Artă Zalău, din cea a Muzeului din Crasna dar și din colecțiile private Ioan Achim, Ligia Bodea, Ardai Gyula, Szabó Vilmos, Gáspár Attila și Gáspár Enikő. Se recompune astfel imaginea unei zile de târg de la sfârșitul secolul XIX și începutul secolului XX.







Istoria târgurilor organizate în Zalău este veche. În anul 1370 orașul a câștigat dreptul de a organiza un târg odată pe an, privilegiu acordat de către regele Ludovic de Anjou. Cu trecerea timpului, frecvența zilelor de târg a crescut, ajungând la 7 târguri anuale. Abia în secolul al XIX-lea târgurile se organizau săptămânal. Târgurile nu sunt doar simple depozite de mărfuri ci reprezintă instituții cu funcții sociale și culturale.









Îmi place ideea de expunere pe zone etnografice. Astfel vizitatorii își pot face o impresie asupra portului popular al respectivei zone, asupra ceramicii folosite. De asemenea, documentarea științifică realizată de specialiștii muzeului, printr-o serie de planșe cu imagini din Zalăul de altădată, este una de excepție.






Expoziția poate fi vizitată până în data de 14 decembrie 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...