sâmbătă, 12 aprilie 2014

Cetatea Almașului - vedere aeriană

Călătorul care la ieșirea din localitatea Zimbor, părăsește drumul european E81 ce leagă Zalăul de Cluj-Napoca, pentru a urma drumul național 1G ce ajunge la Huedin, va avea parte de multe surprize. În primul rând, drumul trece printr-un cadru natural pitoresc, delimitat de dealuri împădurite. Pe de altă parte, localitățile ce aparțin de cele două comune Cuzăplac și Almașu au o salbă de biserici de lemn declarate monument istoric, ce datează din secolele XVIII- XIX. Nu trebuie neglijate nici bisericile reformate din Stana sau Petrindu. Aflate în zona etnografică a Țării Călatei (Kalotaszeg), aceste localități oferă o bogăție de tradiții și obiceiuri specifice. Însă atracția principală a zonei, este Cetatea Almașului. 

Cetatea Almașului. Sursa foto: www.filmariaeriene.com




Deși puțin cunoscută și aproape de loc promovată, Cetatea Almașului oferă celui care îndrăznește să urce pe vârful dealului o panoramă deosebită asupra zonei. Loc încărcat de istorie, martor tăcut al multor confruntări din evul mediu până în vremurile moderne, cetatea, sau ce a mai rămas din ea, poate deveni un magnet pentru turiști și poate contribui la promovarea turistică a zonei. Trebuie doar ca cineva cu inițiativă să ia problema pe cont propriu, căci a o lăsa la nesfârșit în seama autorităților locale s-a dovedit că nu este deloc benefic. 

Construită între anii 1247 și 1278 de către judele regal Pal, căruia i-a fost donată de către regele Ungariei Béla al IV-lea întreaga zonă, cetatea a fost multă vreme una dintre cele mai puternice din zonă. Este amintită pentru prima dată într-o cronică din 1370 când Ludovic I de Anjou (1342-1382) o donează magistrului Bebek György și fiilor acestuia. Frământările interne și desele conflicte dintre principii Transilvaniei și regii Ungariei și-au lăsat amprenta asupra cetății. În 1602, zidurile cetății au fost dărâmate în urma asediului austriecilor conduși de generalul Basta. A fost refăcută în 1627 de către Istvan Csaki dar la puțină vreme a fost incendiată de tătarii aflați în trecere spre Poarta Meseșană. Refăcută din nou în 1660 ca parte a sistemului defensiv antiotoman, a căzut din nou doi ani mai târziu sub asediul acestora. 

Cetatea Almașului în lumina unui apus superb de primăvară. Sursa foto: www.filmariaeriene.com
De atunci, de mai bine de trei secole cetatea a rămas în ruină. La degradarea acesteia a contribuit și contele Csaki Iosif care a folosit piatra pentru construcția conacului Csaki și a anexelor acesteia. Se întâmpla pe la 1800. Este o minune cum de au rămas în picioare zidurile unuia dintre turnuri. Și acum, stă semeț pe vârf de deal, așteptând vremuri mai bune. Poate cineva va șterge colbul gros al nepăsării ce s-a așternut peste istoria acestor locuri. Poate că cineva va reuși să promoveze turistic zona și alături de celelalte atracții, bătrâna cetate a Almașului va fi vizitată și de turiști.

În aceste zile s-a făcut un mare pas înainte în acestă direcție. Asta grație pasiunii pentru frumos, pentru natură și istorie, a sălăjeanului Cosmin Giurgiu. Cosmin este de loc din Cuzăplac, comuna alăturată, și cu siguranță a copilărit cu acest colț de cetate în suflet. Acum, când prin compania pe care o conduce - SC Phantom Video Production SRL  se implică în ceea ce se numește turism advertising prin divizia sa Phantom Media și mai recent prin Filmări Aeriene, totul pare mai simplu. 

În plin avânt al filmulețelor aeriene, realizate cu multicoptere, o filmare aeriană a ruinelor cetății Almașului au darul de a impulsiona promovarea turistică a întregii zone. Filmul, impresionant prin combinația fericită de cadre din diverse unghiuri, cu muzica ambientală și sunetele naturii, au darul de a-i duce pe privitori aproape de istorie vie a acelor locuri. Unde mai pui verdele crud al pădurii, care primăvara îți oferă un spectacol de nedescris. 



Filmul poate fi vizualizat în condiții full HD atât pe pagina de Facebook cât și pe contul de Vimeo

Pe parcursul a aproximativ 3 minute, privitorul va fi sedus cu siguranță de frumusețea sălbatică a locurilor. Își va dori să viziteze și să vadă cu ochii lui acest cuib de vulturi. Și, poate nu peste mulți ani, ruinele Cetății Almașului vor reuși să revigoreze din punct de vedere turistic și implicit economic zona. Primul pas a fos făcut! Cine îl face pe următorul?

Filmul și imaginile sunt preluate de către Blogul Foto-Travel, cu acordul autorului, grație unui parteneriat existent. Mulțumim și pe această cale prietenului Cosmin Giurgiu pentru permisiunea de a folosi imaginile și filmările aeriene. 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...