A devenit viral pe internet să postezi cărți poștale de epocă cu imagini din diferite orașe. Sunt deja o mulțime de site-uri care sunt dedicate acestui subiect care în termeni de specialitate se numește cartofilie. Conform DEX, cartofilia este ramura filateliei care se ocupă cu colecționarea, studierea și expunerea cărților poștale ilustrate. Este adevărat că nu toți cei care distribuie pe internet imagini cu cărți poștale sunt și colecționari. Pentru cei mai mulți, e doar o activitate ce are un profund substrat emoțional, nostalgic. Cine nu vrea să știe cum a arătat orașul său în urmă cu câțiva zeci de ani, poate chiar ceva mai mulți de o sută? Recent, am descoperit o adevărată ”mină de aur” în materie de cărți poștale vechi. Este vorba despre o bază de date disponibilă online, unde pot fi găsite sute de mii de cărți poștale aflate în colecțiile unor muzee.
Baza de date cu pricina se numește Arcanum Postcard și este disponibilă la adresa www.postcard.arcanum.hu. Nu vă speriați, există și o versiune în limba engleză, disponibilă aici. Cele peste 200.000 de cărți poștale ce pot fi accesate prin intermediul unei hărți interactive, sunt postate prin efortul conjugat a unor instituții ca Arcanum Adatbazis Kft - specializată în digitalizarea unor documente print, Nemzeti Kulturális Alap (Fundația Culturală Națională) și Országos Széchényi Könyvtár (Biblioteca Națională Széchényi).
Harta interactivă, ce conține cărți poștale vechi din întreaga lume, este accesibilă aici. Localitățile care apar ca ilustrații pe cărțile poștale sunt reprezentate pe hartă prin cercuri de diferite mărimi, în funcție de numărul cărților poștale disponibile. Harta poate fi folosită ca orice hartă Google, în sensul că aceasta se poate mări sau micșora după caz, poate fi ”trasă” acolo unde dorim. Încercând să te apropii de România în general și de Transilvania în particular se poate observa că aceste cercuri sunt tot mai mari și mai dese, semn că acele locuri sunt bine reprezentate.
|
Harta interactivă a Europei de Sud - Est |
Având în vedere că majoritatea cărților poștale sunt din perioada de la mijlocul secolului XIX și începutul secolului XX și că sursele sunt maghiare, este de înțeles oarecum faptul că Transilvania este bine reprezentată. Orașele mari precum Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara,Târgu-Mureș, Baia-Mare sau Sibiu au sute de cărți poștale. Ceva mai puține sunt în Moldova sau Țara Românească.
Căutând localitățile din județul Sălaj, acestea sunt la rândul lor bine reprezentate. Cele patru orașe au și cele mai multe cărți poștale: Zalău (152 cărți poștale), Șimleu Silvaniei (81 cărți poștale), Cehu Silvaniei (22 cărți poștale) și Jibou (60 cărți poștale). Din baza de date nu lipsesc nici comune mai mari cum ar fi Ileanda, Surduc, Hida, Crasna, Nușfalău sau mai mici ca și Sărmășag, Zalnoc, Stana, Petrindu, Zimbor, Dragu, Gârbou, Tihău etc.
|
Tihău, 1917 |
|
Sărmășag, 1943 |
Zalăul este cel mai bine reprezentat. Sunt peste 150 de cărți poștale, cele mai multe realizate în tipografia celebrului Seres Samu, dar și realizate de Foto Elite Peter sau Fotofilm Kolosvar. cele mai multe dintre aceste cărți poștale se găsesc în Muzeul Zempléni din Szerencs. Ca o paranteză, nu știam că în localitatea Szerencs de lângă Miskolc (Ungaria) există un muzeu al cărților poștale.
|
Zalău, 1909 |
|
Zalău, 1911 |
|
Zalău, 1940 |
Urmărind imaginile de epocă de pe cărțile poștale, practic asiști la o istorie vizuală a orașului. Vezi clădiri și monumente care azi nu mai există, locuri care fie și-au schimbat numele fie au suferit modificări substanțiale. Este o istorie a arhitecturii, a culturii și civilizației. Este ilustrat un oraș pe care azi aproape că nu-l mai găsești. Dincolo de valoarea sentimentală, există și o valoare intrinsecă dată de vechimea obiectului, în cazul nostru al cărții poștale. Cele mai vechi sunt datate 1889.
Interesant este faptul că sunt digitalizate ambele fețe ale cărții poștale. Și cea care conține ilustrația, poate cea mai valoroasă din punct de vedere estetic, vizual dar și partea care conține textul ce era trecut de către expeditor. Avem de a face cu cărți poștale ce au circulat în epocă, fiind francate cu timbre ce de asemenea ilustrează spiritul vremii. Sunt și timbre ungurești și timbre românești. Pentru cine înțelege limba maghiară (aceasta fiind în general limba în care sunt scrise textele) cred că lectura acestora este ca și cum te-ai uita într-un jurnal: vezi personaje, locuri, fapte și întâmplări.
Nici celelalte orașe nu sunt neglijate. Dacă la Șimleu Silvaniei predomină peisajele superbe cu Măgura nefiind neglijate nici imaginile ce redau cele mai importante clădiri ale orașului, în cazul Jiboului imaginile de pe cărțile poștale sunt monopolizate de castelul Wesselényi.
|
Cehu Silvaniei |
|
Șimleu Silvaniei, 1905 |
Indiscutabil, acestă interesantă colecție de cărți poștale digitalizate, reprezintă o valoare inestimabilă pentru oricine vrea să vadă cum au arătat orașele și comunele județului Sălaj acum 70 sau 100 de ani. Iar pentru colecționari, imboldul de a căuta pe piață exemplare ce lipsesc din colecție.
In numele Bibliotecii Orasenesti si al cititorilor din Jibou, va multumesc pentru semnalare. Pace si binetze, Györfi-Deák György
RăspundețiȘtergere