miercuri, 10 decembrie 2014

Expoziția de fotografie Călător prin Țara Vikingilor

Pentru prima dată de când urmăresc evenimentele ce au legătură cu turismul, am avut ocazia să vizitez o expoziție de fotografie de călătorie. Expoziția, semnată de Nicodin (Nicu) Duma și intitulată ”Călător în Țara Vikingilor” constă în 25 de fotografii panoramice, printate pe canvas, cu peisaje din țările nordice. Am văzut expoziția la Centrul de Artă Urbană Casino din Cluj-Napoca, la doar câteva zile de la vernisaj. Cu regretul că nu am știut din timp de eveniment, m-am consolat cu ideea că atunci când am vizitat expoziția nu mai era nimeni acolo, așa că am putut admira în voie fiecare exponat.


Aranjate frumos, pe simezele acestul spațiu urban pe care municipalitatea clujeană a reușit să-l renoveze și să-l reînscrie în circuitul turistic și cultural, fotografiile lui Nicu Duma reușesc să te poarte într-un spațiu mirific, la care unii nici nu îndrăznesc să viseze. Orice călător împătimit știe că țările nordice oferă peisaje de vis, cu munți maiestuoși ce parcă răsar de nicăieri pentru a-și proiecta vârful în apele Mării Nordului sau ale Mării Barents. Ca să nu mai vorbim de apusurile sau răsăriturile de soare, sau de acele peisaje marine cu sate pescărești și bărci ancorate la mal, pentru care țările nordice sunt renumite. Toate aceste imagini și multe altele, au fost surprinse de fotograful Nicu Duma prin intermediul aparatului de fotografiat. Privindu-le simți emoția și sensibilitatea pe care ți-o transmite fiecare imagine imortalizată.


Surprinde și dimensiunea fotografiilor, cele mai multe expoziții de gen merg pe dimensiunile clasice. Însă în acest caz, Nicu Duma rupe tiparele și abordează cu mult curaj fotografia panoramică. Este adevărat că dincolo de funcțiile cu care este înzestrat aparatul de fotografiat, trebuie să fii la momentul potrivit în locul potrivit pentru a avea panorama perfectă. Se pare că Nicu Duma a reușit acest lucru. Pe de altă parte, fotografiile expuse de artistul clujean surprind prin faptul că nu sunt listate pe hârtie fotografică și înrămate, așa cum ne-am fi așteptat, ci sunt imprimate pe canvas, astfel că ai impresia că privești un tablou adevărat.




Expoziția ”Călător în țara vikingilor” este rezultatul unei expediții științifice realizată de Centrul de Cercetări Biologice și Grădina Botanică Jibou, în perioada 2-13 iunie 2014, expediție de documentare  în extremitatea nordică a Peninsulei Scandinave intitulată ”Sirenia 2014” (Samiland Research Expedition Romania).  Nicu Duma nu este la prima expoziție ce a rezultat în urma acestei expediții. În luna august 2014, la Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, au fost expuse peste 100 de fotografii realizate de artist cu ocazia expediției științifice. Vernisajul acestei expoziții a avut loc la Jibou pe data de 22 august 2014. De asemenea, Nicu Duma, membru al Asociației ArtImage din 2010 a expus în țară la Cluj-Napoca, Baia Mare, Arad sau Craiova iar în afara țării la Belgrad în Serbia.


afișul expoziției de la Jibou
Nicu Duma s-a născut în 14 martie 1957 la Cluj-Napoca și a absolvit facultatea de Științe Economice din Cluj-Napoca. Este unic acționar al societății comerciale cu capital privat DUMAS Servimpex SRL fondată în 1994 având ca domenii de activitate importul și distribuția de produse tehnico-sanitare, instalații și finisaje. Este legat sufletește de județul Sălaj, prin construirea Pensiunii Moara din Pădure în localitatea Văleni satul în care s-a născut soția și trăiește soacra care are 90 de ani.

Rămâne întrebarea firească, cum de a reușit Nicu Duma să surprindă aceste panorame absolut încântătoare? Care este povestea din spatele exponatelor? Am avut șansa să-l cunosc pe Nicu Duma la Cluj-Napoca, cu ocazia vernisajului expoziției de fotografie ”Fotografia – document etnografic” de la Biblioteca Județeană ”Octavia Goga”.  L-am întrebat despre expediția în Scandinavia, despre expoziția de fotografie și despre planurile lui de viitor.

Foto-Travel: Te rog să te prezinți cititorilor blogului Foto-Travel?
Nicu Duma: Mă bucur că am ocazia să mă adresez cititorilor acestui blog care prin denumirea lui întrunește unele din cele mai iubite pasiuni ale mele: Foto-Travel. Pentru prezentare pot să spun că sunt un roman care nu s-a născut întâmplător în România.




Foto-Travel: De când pasiunea pentru fotografie?
Nicu Duma: Pasiunea pentru fotografie a început cam demult de pe vremea când am prins în mână o cutie care semăna cu un aparat de fotografiat cu care le-am determinat pe bunicile mele sa se pregătească pentru fotografiere, nu cred ca aveam mai mult de 10-12 ani. La 16 ani am primit primul meu aparat de fotografiat Smena 8, de aici a început povestea fotografică fiind permanent autodidact. La 25 de ani Dumnezeu mi-a scos în cale o oportunitate greu de anticipat, preluarea laboratorului fotografic al intreprinderii la care lucram odată cu postul pe care am fost promovat. Acest loc a fost mai mult decât ar putea să-și dorească un fotograf, o dotare excepțională cu posibilitatea de a-mi prepara singur revelatorii și fixatorii; unde am avut pe lângă sarcinile de serviciu de a fi fotograful intreprinderii să pot testa posibilități multiple de fotografiere și prelucrare: fotografie alb/negru, color, diapozitive, fotografii virate etc. Acolo am învățat fotografie pe suport argentic.




Foto-Travel: Apartenența la o asociație cu profil fotografic (ArtImage) te-a ajutat să te dezvolți ca și fotograf? În ce sens?
Nicu Duma: ArtImage a reprezentat pentru mine trecerea  oficială de la fotografia clasică pe film la fotografia digitala absolvind cursul de fotografie seria 8. După un an am intrat ca membru în aceasta remarcabilă asociație unde am avut activități interesante și am avut oportunități de a participa cu lucrări la expoziții comune și chiar să am  expoziții personale.

Foto-Travel: Cum ai ajuns să participi la expediția Sirenia 2014?
Nicu Duma: Prin activitatea de turism desfășurata prin pensiunea “Moara din Pădure” am avut ocazia sa-l cunosc pe directorul Grădinii Botanice din Jibou, pe domnul Cosmin Sicora care împreună cu colegii din cadrul Centrului de Cercetări Biologice ne-a făcut mai multe vizite la Văleni studiind zona și astfel am ajuns la o relație de prietenie. Urmând să organizeze expediția de cercetare în Scandinavia mi-a propus în urma unor discuții  avute despre zona Scandinaviei și mai cu seamă despre fiordurile norvegiene, la care visam cu ochii deschiși să ajung – să particip ca membru al expediției cu rol de fotograf. Astfel sunt mândru ca am avut șansa să particip la expediția SIRENIA împreună cu acest minunat colectiv.




Foto-Travel: Cum a văzut fotograful Nicu Duma acel ținut nordic?
Nicu Duma: Deși pot să spun că am o experiență în ceea ce privește drumețiile, chiar în zona Scandinaviei fiind de mai multe ori în țări ca Danemarca, Suedia și Finlanda, nu am fost până la această expediție în Norvegia. Deci o să mă refer mai cu seama la această minunată țară din punct de vedere fotografic. Sirenia a fost o expediție destul de grea mai cu seama datorită traseului lung (peste 8000 -km). Aveam de traversat Europa cu cele două autoturisme de teren care le conduceam pe rând cei 4 conducători auto desemnați (din care făceam și eu parte). Pe traseu am avut multe peisaje fotogenice dar cele mai spectaculoase pentru mine în calitate de fotograf au fost într-adevăr fiordurile norvegiene, așa cum visam dealtfel. Sigur această expediție a avut și câteva surprize poate la început neplăcute dar care cel puțin pentru mine s-au transformat într-un vis fotografic și aici mă refer la ratarea feribotului din orașul Bodo spre peninsula Lofoten unde aveam rezervată cazarea. Aceasta ratare ne-a determinat să mai facem aproximativ 600 km, să luam un alt feribot și să călătorim aproape toată noaptea. Dar acest lucru mi-a permis “luxul” să pot fotografia apus și răsărit de soare în ținuturile nordice unde în iunie erau nopți albe ale nordului. Aproape toate fotografiile din expoziția “Călător în țara Vikingilor”. Să revin la întrebare: eu am văzut acel ținut Nordic ca fiind unul foarte fascinant și printr-o lumină specială, lumina nordului, inclusiv noaptea face ca peisajele surprinse să fie extraordinare, să vezi munții cum se scaldă în mare cu zăpezile de pe creste și cu soarele care încălzește blând fiordurile, cu pârâiașele care le întâlnești peste tot, cu liniștea primăverii nordului care îți crează o stare greu de explicat.




Foto-Travel: În urma expediției a rezultat un bogat material fotografic. Cum l-ai valorificat?
Nicu Duma: În urma expeditţei au rezultat aproximativ 2000 de fotografii realizate cu cele doua aparate de fotografiat Nikon:D3 şi D800 cât şi cu smartphonul şi tableta cu care cred că am reuşit să-i ţin la curent pe cei interesaţi pe parcursul desfăşurării acestei expediţii. Au fost făcute şi fotografii ştiinţifice (la microscop de exemplu). Toate aceste fotografii stau la baza documentării expediţiei şi se vor folosi în acest scop atât ştiinţific cât şi de prezentare, informare-popularizare etc. Revenind în ţară am sortat şi prelucrat o parte din fotografii cu care am reuşit să organizez împreună cu conducerea Grădinii Botanice şi a Centrului de Cercetări Biologice Jibou o expoziţie cu tematica de reportaj cu cele 124 de lucrări fotografice expuse în spaţiul special, inaugurat cu primul eveniment cultural, acesta fiind Beciul din cadrul Grădinii Botanice.

Foto-Travel: Expoziția Sirenia 2014 a fost o premieră pentru județul Sălaj. Cum a fost primită?
Nicu Duma: Această expoziţie de care am amintit organizată la Jibou cred că a fost bine primită dat prin faptul că la vernisaj au fost peste 80 de participanţi, iubitori de fotografie, cea ce a depăşit ca număr de participanţi  la vernisaj multe alte expoziţii organizate în oraşe mai mari. Exceptând emoţiile care m-au copleşit scurtând discursul meu la acest vernisaj, totul a fost foarte bine organizat. Promit şi alte expoziţii sălăjenilor în mijlocul cărora mă simt foarte bine.

Foto-Travel: La Cluj-Napoca și la Arad ai expus 25 de panorame fotografice printate pe canvas. De ce acest mod de abordare a unei expoziții fotografice?
Nicu Duma:  În programul meu de expoziții figura ca expoziția “SIRENIA” organizată la Jibou să o organizez la Cluj-Napoca la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” dar întrucât am obținut spațiul de expoziție din cadrul Centrului de Cultură Urbană (fostul Casino din parcul central) și mai apoi sala Clio din cadrul Muzeului de artă Arad, au schimbat datele problemei fiind  spatii unde nu se mai potriveau acele lucrări prezentate la Jibou. Atunci am găsit potrivit acest format panoramic (35 / 100 cm) care avantajau multe din fotografiile realizate și pot fi foarte ușor utilizate pentru ambientarea unei locuințe. Și așa s-a născut o alta expoziție din aceeași sursa de inspirație “Călător în Țara Vikingilor”. De ce pe Canvas? Pentru că în ultima vreme fotografii care se respectă apelează la aceste materiale pentru un plus de valoare, dorind parcă să se apropie cât mai mult de pictură. De fapt această pânză care cu procesele moderne de imprimare se poate folosi și la printarea fotografiilor s-a utilizat și se utilizează după cum se știe în pictură.




Foto-Travel: Vei mai expune aceste panorame și în altă parte?
Nicu Duma: Expoziția “Călător în Țara Vikingilor” cred că a fost o surpriză plăcută atât în orașul meu natal, Cluj-Napoca cât și la Arad cu toate că prezența la astfel de evenimente culturale este foarte redusă. Cu toate acestea am avut discuții de a expune expoziția și la Oradea unde se caută variatele potrivite pentru expunere. După cum am promis mi-ar face plăcere ca acestă expoziție să ajungă la Zalău și mai apoi la Jibou. Dacă vor mai fi solicitări și condiții adecvate de expunere, sigur cu mare plăcere o arătăm și altora. Dar vreau să mai adaug ceva: nici expoziția ”SIRENIA” și nici ”Călător în Țara Vikingilor” nu pot prezenta totul fără POVESTEA expediției.




Foto-Travel: Ce planuri de viitor are fotograful Nicu Duma?
Nicu Duma: Ca fotograf amator pasionat de fotografie nu îmi mai fac planuri dar există dorințe și una dintre ele este ca măcar odată pe an să ajung în anumite locuri din țară și din lume unde poate nu ajung mulți și să pot fotografia, să pot realiza câte o expoziție nouă, unde să pot arăta celor mulți care prin intermediul meu să-și poată imagina că au fost acolo. Pe lângă acele expoziții, de două ori mai costisitoare, îmi doresc să mai pot arăta din miile de fotografii de pe unde am mai fost și așteaptă să fie văzute. Dar…inamicul public numărul 1 al meu este TIMPUL. Sper să nu urmeze alți inamici. Să avem cu toții sănătate, optimism, dorințe dar și putințe.Cu speranța că nu v-am plictisit, vă mulțumesc pentru răbdare și vă doresc să aveți tot timpul curiozitatea unui copil, să visați lucruri (locuri) frumoase și să aveți dorința (ambiția) și putința să le realizați.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...